«Μαθητοφρένεια»: H πρώτη σχολική εφημερίδα μαθητών Ελληνικών σχολείων της Αυστραλίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με ένθετο το πρώτο φύλο της σχολικής εφημερίδας , “Τρίτη και 13”, που γράφτηκε αποκλειστικά από ομογενείς μαθητές ελληνικών σχολείων, κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” στην Μελβούρνη.

Ο «Νέος Κόσμος» αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που στη σημερινή του έκδοση υπάρχει, ως ένθετη, και η πρώτη έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας την οποία επιμελούνται αποκλειστικά μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.
Το πρώτο φύλλο το επιμελήθηκαν μαθητές της μονάδας του Southern Eastern Campus της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Σοφίας Χανιωτάκη και το σελιδοποίησε με μεράκι ο Βαγγέλης Καρακάσης,
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν η ιδέα ξεκίνησε ως μια προσπάθεια, αφενός, να παροτρυνθούν τα παιδιά να κάνουν χρήση της γλώσσας με έναν ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο και, αφετέρου, να αφουγκραστούμε τις σκέψεις τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις ανησυχίες τους για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω τους.
Η σχολική εφημερίδα θα υπάρχει ως ένθετο στο «Νέο Κόσμο» του Σαββατοκύριακου κάθε φορά που θα έχουμε υλικό από τα σχολεία μας.
Το συγκεκριμένο project απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων, από το νηπιαγωγείο μέχρι τη Γ’ Λυκείου, και όλων των επιπέδων ελληνομάθειας, καθώς δεν αποκλείεται η δυνατότητα των παιδιών να εκφραστούν και στα αγγλικά.
Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετά σχολεία αλλά όχι όλα!

Εμείς θεωρούμε ότι το εγχείρημα αυτό, αν επιτύχει, θα έχει άριστα αποτελέσματα και από παιδαγωγικής αλλά, κυρίως, από κοινωνικής άποψης.
Για το λόγο αυτό προσκαλούμε όλα τα ελληνικά σχολεία- σε όλη την Αυστραλία- να συμμετάσχουν δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές τους να εκφραστούν και να ακουστούν.
Γιατί όπως λένε, «Πίσω από ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, υπάρχει ένας ενήλικας που πρώτα πίστεψε σε αυτό».
Είμαστε δε πρόθυμοι να επισκεφτούμε προσωπικά τα σχολεία που θα μας καλέσουν για να εξηγήσουμε από κοντά το όλο εγχείρημα στους μαθητές.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε κάποια σημεία.

• Θεματολογία. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται ελεύθερα από τους μαθητές και δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται αποκλειστικά με εκπαιδευτικά θέματα ή με τη φοίτηση στο ελληνικό σχολείο. Η εφημερίδα ενδιαφέρεται κυρίως να αφουγκραστεί τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να αποτελέσει μέσο έκφρασής τους.

• Γλώσσα. Οπωσδήποτε ένας από τους στόχους αυτού του project είναι και η καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας παρέχοντας στους συμμετέχοντες μαθητές τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε αυτή μέσα από έναν ευχάριστο και εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο. Παρ΄όλα αυτά, επειδή για μας προέχει η ελευθερία της έκφρασης δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν σε όποια γλώσσα αυτά αισθάνονται πιο άνετα, ελληνικά ή αγγλικά.

• Έκδοση. Η μαθητική εφημερίδα εκδίδεται μαζί με τη Σαββατιάτικη δίγλωσση έκδοση του Νέου Κόσμου. Η ιδέα είναι τα σχολεία να παρουσιάζονται εκ περιτροπής, ενώ ο χώρος που θα παρέχεται θα είναι ανάλογος με την ποσότητα της ύλης που το κάθε σχολείο θα μας αποστέλλει για δημοσίευση.

• Τι κάνει το σχολείο. Το κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει θα πρέπει να συγκεντρώνει την προς δημοσίευση ύλη και να προβαίνει στο διαχωρισμό της για παράδειγμα σε κύρια είδηση, σχόλια, αναλύσεις, αφιερώματα, φωτογραφίες, σκίτσα κ.λπ. Βοηθητικά προτείνουμε τη σύσταση μιας ομάδας που θα είναι υπεύθυνη γι’ αυτό και θα συντονίζεται διακριτικά από έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τα κείμενα θα πρέπει να έρχονται στην εφημερίδα ελεγμένα και διορθωμένα.

• Όνομα. Το κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει το δικό του στίγμα. Ο γενικός τίτλος για τη μαθητική εφημερίδα είναι «Μαθητοφρένεια» αλλά τα σχολεία θα εμφανίζονται με το δικό τους όνομα. Για παράδειγμα οι συντάκτες της σημερινής έκδοσης επέλεξαν για την εφημερίδα τους τον τίτλο «Τρίτη και 13» και εξηγούν το γιατί…

• Τι κάνει ο Νέος Κόσμος. Εμείς θα παραλαμβάνουμε το υλικό που θα μας αποστέλλει το κάθε σχολείο και θα προχωρούμε στη σελιδοποίηση και τη δημοσίευσή του.

Η απόπειρα είναι κάτι καινούριο και γι’ αυτό δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Τώρα με το ξεκίνημα θα δούμε τα πρακτικά προβλήματα που τυχόν θα προκύπτουν και θα τα αντιμετωπίσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αυτό, οι υπεύθυνοι των ελληνικών σχολείων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας μας κ. Σωτήρη Χατζημανώλη στο τηλέφωνο (03) 94824433 ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]

(www.panhellenicpost.com)