To animation φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο
Δυο πόλεις, τρεις δράσεις οπτικοακουστικής παιδείας, 60 μικροί και μεγάλοι εκπαιδευόμενοι, τρεις συνεργαζόμενοι φορείς.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξάνδρειας και το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων συνεργάστηκαν για την υλοποίηση θεματικών εργαστηρίων πάνω στην τέχνη της εμψύχωσης και του σχεδιασμού παιχνιδιών, με παράλληλες προβολές κινουμένων σχεδίων από Έλληνες δημιουργούς. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 22 Απριλίου 2019, σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο αντίστοιχα.
Τα εργαστήρια animation πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Animasyros# #tour18_19, μιας σειράς περιφερειακών εκδηλώσεων με προβολές βραβευμένων ταινιών και εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια κινουμένων σχεδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων στην Αλεξάνδρεια και στοΚάιρο, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να πλάσουν κυριολεκτικά με τα χέρια τους ένα ταξίδι που ένωσε πολιτισμικά την Αίγυπτο με την Ελλάδα, με την τεχνική του Stop motion. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν προβολές ελληνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, όπως το βραβευμένο “Enough” της Άννας Μάτζαρη, το «Αράχνη» της Χαρίκλειας Σακελλάρη και το «Ίσως Είμαι Εγώ» του Δημήτρη Σίμου.
Από την πλευρά του, το Athens Games Festival του ΥΨΗΠΤΕ εισήγαγε νέους και νέες στο σχεδιασμό ψηφιακών παιχνιδιών, προσκαλώντας τους να σχεδιάσουν από κοινού ένα ψηφιακό παιχνίδι, το οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα στο Κάιρο και ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια. Το παιχνίδι που στηρίζεται σε αποστολές και γρίφους, με τίτλο Jasmeen and the Four Missions, θα είναι διαθέσιμο στην αγγλική και στην αραβική γλώσσα.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος σε σχετική δήλωση τόνισε: «Τα κινούμενα σχέδια και τα video games αποτελούν μέσα οπτικοακουστικού εγγραμματισμού, αφού μικροί και μεγάλοι διδάσκονται καινούργιους και δημιουργικούς τρόπους αυτοέκφρασης, πειραματίζονται με τη νέα τεχνολογία και εν τέλει, μετατρέπονται σε ενεργούς πολίτες της κοινωνίας».
Παράλληλα, ο Αιγυπτιώτης Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ κ. Γιώργος Φλωρεντής, αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτιστικών γεφυρών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργική συνάντηση της παράδοσης με το νέο ψηφιακό πολιτισμό. Από την πλευρά του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η κ. Σταυρούλα Σπανούδη, διευθύντρια παραρτήματος Αλεξάνδρειας, ανέφερε χαρακτηριστικά «Το Παράρτημα Αλεξανδρείας του ΕΙΠ ευχαριστεί το ΥΨΗΠΤΕ, το Animasyros και το Athens Games Festival που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα μας και συνέβαλαν στην όλη διοργάνωση. Ευελπιστούμε σε παραπέρα, εξίσου εποικοδομητικές συνεργασίες».
(ekkairo.org)