O γ.γ του υπ. ΨΗΠΤΕ Γ. Φλωρεντής μιλά στο «Νέο Φως» και αποκαλύπτει ότι ο Ν. Παππάς θα επισκεφθεί το Κάιρο
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος συμμετείχε στην 6η τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, μιλά αποκλειστικά στο «Νέο Φως», την Εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, και αποκαλύπτει ποιες συμφωνίες υπεγράφησαν παρουσία του στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το Συνεργατικό Δίκτυο Καινοτομίας.
Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη
Παρουσιάζει το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ με το αντίστοιχο Αιγυπτιακό υπουργείο Τύπου και μιλά για τη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ. Επίσης, αναφέρεται και σε ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας, την ψηφιοποίηση του υλικού στην Αιγυπτιακή Κρατική Τηλεόραση, τη συνεργασία με την ΕΡΤ και τις κινηματογραφικές παραγωγές.
Αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Νίκος Παππάς προγραμματίζει επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο. Ο Αιγυπτιώτης Γ.Γ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, μιλά για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις τις οποίες χαρακτηρίζει άριστες, για τις προκλήσεις και το μέλλον του Ελληνισμού της Αιγύπτου.
Χαρακτηρίζει αποτελεσματική τη συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και άριστες τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή.
Για τη δημιουργία του διάδοχου φορέα του ΣΑΕ, λέει ότι αυτό έγκειται στην ανταπόκριση που θα έχουν οι ομογενείς και μετά στην Ελληνική Πολιτεία.
Η συνέντευξη του Γιώργου Φλωρεντή στο «Νέο Φως»
• Κύριε Φλωρεντή συμμετείχατε στην 6η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Σε ποιο σκέλος εμπλέκεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και εσείς προσωπικά;
Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου έχει επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρω τον τουρισμό, τον πολιτισμό αλλά και τον εμβληματικού χαρακτήρα ελαιώνα που δημιούργησε η Ελλάδα στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην Αλεξάνδρεια, έχει την έδρα του το Δίκτυο Συνεργατικής Καινοτομίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το οποίο εγκαινιάστηκε στη διάρκεια της 5ης Συνόδου στη Λευκωσίας τον Νοέμβριο 2017 και έχει παραρτήματα στην Αθήνα και στην Λευκωσία. Στόχος του είναι να δημιουργήσει δράσεις και κοινές εμφανίσεις των τριών χωρών σε Διεθνείς Εκθέσεις ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, να υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις από τις τρεις χώρες στον τομέα των ΤΠΕ. Ήδη λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.cegcoin.net Στην οποία μπορούν να εγγραφούν εταιρείας του κλάδου ΤΠΕ από τις 3 χώρες.
Οι ηγέτες των τριών χωρών επαναδιατύπωσαν την Τετάρτη στην 6η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου την συνεργασία αυτή. Συγκεκριμένα, θα έχουν δηλαδή κοινό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν εταιρείες και φορείς από κάθε χώρα. Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση θα γίνει εδώ στο Κάιρο από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου, στην Διεθνή Έκθεση ICT.
To 2019, στη Δ.Ε.Θ θα συναντηθούν Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι Επιχειρηματίες. Θέλουμε παράλληλα να ανοίξουμε και δίαυλο επικοινωνίας με τους ομογενείς επιχειρηματίες στο Κάιρο με τους Έλληνες επιχειρηματίες.Λίγο νωρίτερα, την άνοιξη του 2019 στη Λευκωσία, θα γίνει ένας Μαραθώνιος Τεχνολογιών, το Ηackathon.
Επίσης, οι τρεις χώρες θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγικού χαρακτήρα.
• Υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο συνεργασίας με το αντίστοιχο υπουργείο ΨΗΠΤΕ της Αιγύπτου;
Μέσα στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια συζήτηση για συνεργασία στον τομέα της ψηφιοποίησης οπτικοακουστικού υλικούς στην Αιγυπτιακή τηλεόραση. Επίσης επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις οπτικοακουστικές παραγωγές, ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο που έχουμε ξεκινήσει στην Ελλάδα επιχορηγώντας τις μεγάλες, τις διεθνείς παραγωγές και τις συμπαραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα και έχουν σαν ανταμοιβή την επιστροφή του 35% των δαπανών που γίνονται στη χώρα.
Προγραμματίζουμε στις αρχές του επόμενου χρόνου μια επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας στο Κάιρο προκειμένου να βάλουμε το ακριβές πλαίσιο συνεργασίας σε αυτά τα θέματα. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη αγορά και ήδη από το 1939 συνεργάζεται με την Ελλάδα σε θέματα ταινιών και γυρισμάτων.Επίσης,υπάρχει μια καλή συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το επίσημο πρακτορείο της Αιγύπτου, το ΜΕΝΑ, και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια συνεργασία της ΕΡΤ με την Αιγυπτιακή τηλεόραση.
• Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου; Εκτός από την τριμερή, στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, υπάρχει κάποιο άλλο πεδίο συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο;
Για να υπάρχουν τριμερείς συνεργασίες, πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχουν διμερείς. Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, βρίσκονται αυτή την στιγμή στο απόγειό τους, στο ζενίθ τους. Είναι πάρα πολύ καλές και μεταξύ των ηγετών τους, μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αιγύπτιου Προέδρου Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι καθώς και σε όλα τα υπουργεία αλλά και σε πολλούς κρατικούς και δημόσιους φορείς των δυο χωρών. Προσπαθούμε κάθε μέρα να γίνουν κάθε μέρα οι σχέσεις μας ακόμη καλύτερες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες στιγμές που ζήσαμε πέρυσι τον Μάιο με το πρόγραμμα NOSTOSστην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, όπου παραβρέθηκαν και οι τρεις πρόεδροι της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
• Πώς βλέπετε τις προκλήσεις και το μέλλον του Ελληνισμού της Αιγύπτου; Ειδικότερα, ποια η σχέση σας με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου;
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Μετά από μία περίοδο μεγάλων προβλημάτων που υπήρχαν για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου καθώς είχαν προκύψει πολλά θέματα, είτε ήταν νομοθετικά, είτε αφορούσαν την οικονομία και των δυο χωρών αλλά και τις περιπέτειες που έζησε πρόσφατα η Ελλάδα και η Αίγυπτος, σήμερα η πρόκληση για την Ελληνική παροικία και την ομογένεια στην Αίγυπτο – και ειδικότερα εδώ στο Κάιρο – είναι μεγάλη. Πρέπει η παροικία να συνεχίσει να αξιοποιεί αυτό το κλίμα που υπάρχει για να μπορέσει να μείνει εδώ και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να συνεχίσουν την πολύχρονη ιστορία. Οι σχέσεις μου με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου είναι άριστες. Πρώτα από όλα με τον αγαπητό Πρόεδρο και πολύ καλό φίλο, τον Χρήστο Καβαλή, γνωριζόμαστε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι σχέσεις μας είναι πολύ στενές, αποτελεσματικές, όπως είναι άλλωστε και με όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Δεν χάνουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε συχνά να συζητάμε και όπου υπάρχει κοινό πεδίο δράσης να συνεργαζόμαστε.
• Δεδομένου ότι στο παρελθόν ήσασταν στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΣΑΕ του κ. Στέφανου Ταμβάκη, πως βλέπετε την προσπάθεια επανασύστασής του; Πιστεύετε ότι θα ευοδώσει σύντομα;
Αυτό έγκειται στην ανταπόκριση που θα έχουν οι ομογενείς και μετά στην Ελληνική Πολιτεία. Η επανασύσταση του ΣΑΕ, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του αγαπητού υφυπουργού Εξωτερικών του κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όποιο όργανο και να δημιουργηθεί πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά. Να έχει αυτοργάνωση, να προέρχεται δηλαδή από τις ίδιες τις οργανώσεις, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των οργανώσεων και του κράτους – άλλωστε δεν μπορεί να παίρνει ο ένας εντολές από τον άλλον – να αυτοχρηματοδοτείται από την ομογένεια και να αποτελεί έναν μόνιμο και σταθερό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα ομογένειας.
(ekkairo.org)