Διάκρισις και Χριστιανικός Βίος
Με το πιο πάνω θέμα πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία το ετήσιο Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας (4 – 9 Σεπτεμβρίου), που οργανώνει τα τελευταία 26 έτη η γνωστή Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βοse στην Ιταλία κοντά στο Μιλάνο, που έδρασε ποιμαντικά σε δύσκολες εποχές για την Ιστορία του Χριστιανισμού και της Ανθρωπότητας ο άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων (Ρωμαϊκοί διωγμοί σε βάρος των Χριστιανών). Στην ίδια πόλη ως γνωστό υπογράφηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας κατά το 313 μ.Χ. από το Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο το Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας των Μεδιολάνων, ένα κείμενο που σήμερα είναι τόσο επίκαιρο όσο και ο Χάρτης του Ο.Η.Ε. για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ανεκτικότητα μεταξύ των ανθρώπων για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.
Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν 180 σύνεδροι από Θεολογικές Σχολές Πανεπιστημίων από αρκετές χώρες με κορυφαίους επιστήμονες, αλλά και από αρκετούς ενδιαφερόμενους που ήθελαν για λίγες ημέρες να επιμορφωθούν με το μεγαλείο της Ορθόδοξης Παράδοσης για την αρετή της Διάκρισης, ως της αρετής των αρετών για το πνευματικό βίο. Να υπενθυμίσουμε ότι το θεσμό αυτό τον τίμησαν αρκετοί Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως το προηγούμενο έτος με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’.
Στο Πατριαρχικό Μήνυμά της Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β΄*, ο οποίος ως φορέας και σύγχρονη φωνή της κλασσικής Αλεξανδρινής Θεολογίας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ομιλώντας για τη τραγωδία της διαίρεσης των Χριστιανών, αποφεύγοντας ως εκτροπή να ομιλούμε για δήθεν «διαιρημένη εκκλησία», με την έννοια ότι πάντοτε η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Αποστολική και Καθολική, διά να διασώζεται με σαφήνεια ο ρεαλισμός της εν Χριστώ Σωτηρίας μας σε όλες τις εποχές και για όλους τους ανθρώπους, ως δώρο Θεού.
Το δεύτερο αξιόλογο σημείο του Πατριαρχικού Μηνύματος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου είναι η αναφορά του στο κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το οποίο καταξιώνεται ιστορικά ως το σπουδαιότερο κείμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά τις Οικουμενικές Συνόδου, όπου τα κείμενα της είναι αποτέλεσμα συμμετοχής και προετοιμασίας όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά τα τελευταία πενηνταπέντε έτη.
*Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, ο οποίος ανέγνωσε και το Πατριαρχικό Μήνυμα Αυτού.
(Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη. Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)