Με μονόλεπτη σιγή άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου των Aποδήμων στη Λευκωσία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μονόλεπτη σιγή άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου των αποδήμων στη Λευκωσία

 

Άρχισαν την Τετάρτη στη Λευκωσία οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Πριν την έναρξη του συνεδρίου τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στην Αττική.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εξήρε το ρόλο της ομογένειας στον αγώνα για ελευθερία και ειρήνη, σημειώνοντας ότι στη δύσκολη αυτή πορεία από το 1974 μέχρι σήμερα, η ομογένεια πάντοτε στάθηκε και στέκεται άξιος συμπαραστάτης και αρωγός. «Η στήριξη και βοήθειά σας είναι πολύτιμη και πολυδιάστατη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεσμοί σας με την Κύπρο όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα διαρκώς ενισχύονται και αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική», είπε, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της ομογένειας και η προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της χώρας μας για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

Τα συνέδρια ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, είπε, για ακόμα μια φορά λαμβάνουν χώρα στη βίαια διαιρεμένη πρωτεύουσα της Κύπρου και παράλληλα πραγματοποιούνται την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των πυρκαγιών, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, αγνοουμένους και τραυματίες πέρα από τις υλικές ζημιές. Εξέφρασε θλίψη και αμέριστη συμπαράστασή μας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη μεγάλη δοκιμασία και τις δυσκολίες που βιώνουν ως συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών και επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Αττική με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τους δεκάδες νεκρούς και είπε ότι “στην παρουσία του φίλου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ, εκφράζω τη συμπαράσταση όλου του απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος δηλώνει παρών και θα στηρίξει και σε αυτές τις δύσκολες ώρες την Ελλάδα”.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιήθηκαν σημαντικές ενέργειες και δράσεις,  στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία λειτουργεί ως ο επιχειρησιακός χάρτης για τους απόδημους. Είπε επίσης ότι ενισχύθηκε η πολυεπίπεδη συνεργασία με φίλες χώρες που έχουν οργανωμένα ισχυρά λόμπι στο εξωτερικό, όπως το εβραϊκό και το αρμένικο, και τα οποία επηρεάζουν τα κέντρα εξουσίας και προσφέρουν πολλά στις επιδιώξεις της Κύπρου. Αναφέρθηκε παράλληλα στην υλοποίηση του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Η επιστροφή» που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο τον περασμένο Απρίλιο, στην παρουσία των Προέδρων Δημοκρατίας των τριών χωρών Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου. Παράλληλα είπε ότι στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας προγραμματίζεται η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στο Παρίσι με τη συμμετοχή των τριών διασπορών. Σημείωσε επίσης την ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με το Ισραήλ.

Σε χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Νικόλαος Κουίκ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν πρώτη χώρα που αντέδρασε απέναντι στο δράμα της Ελλάδας και έστειλε δυνάμεις.  Ο κ. Κουίκ είπε ότι «προστατεύοντας με τις συμφωνίες που κάνουμε την Ελλάδα από την τουρκική εισβολή στα Βαλκάνια, θέλοντας να κάνουμε την Ελλάδα με τις συμφωνίες που επιδιώκουμε τη μεγάλη πύλη μεταφορών, εμπορίου, πολιτισμού, αθλητισμού σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια, κατά τον ίδιο τρόπο στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Κυπριακή Δημοκρατία για να τελειώνουμε με το δράμα της κατοχής, ανυποχώρητα λέγοντας στον τουρκικό παράγοντα ότι λύση δεν θα υπάρξει αν δεν φύγει και ο τελευταίος Τούρκος κατακτητής από την Κύπρο και αν δεν αλλάξει και το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων».

Τέλος, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στην παρουσία στο συνέδριο δύο φίλων, όπως είπε, που είναι η Αιγύπτια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και των Αιγυπτίων της Διασποράς Ναμπίλα Μάκραμ και στον Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας Mkhitar Hayrapetyan και ανακοίνωσε τη θέληση της Αιγύπτιας Υπουργού και του Αρμένιου Υπουργού να αποφασιστούν συνέργειες σε όλο τον κόσμο μαζί με τις κυπριακές και ελληνικές κοινότητες για να σταλεί βοήθεια στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα από τους Αιγύπτιους και Αρμένιους της ομογένειας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης εξέφρασε τα συναισθήματα θλίψης όλων των παρευρισκόμενων για την τραγωδία που βρήκε την Ελλάδα και δήλωσε ότι ο απόδημος κυπριακός Ελληνισμός είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο κ. Παπαευριπίδης δήλωσε ότι οι απόδημοι «ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό όπως την επιθυμούμε». Πρόσθεσε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε μια Τουρκία αδιάλλακτη και επιθετική, ακούσαμε τις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για τις αντιδράσεις στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου», αλλά διαβεβαίωσε «ουδέποτε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε και να είστε βέβαιοι ότι αυτή η φλόγα δεν θα σβήσει, οι νεολαία μας είναι εδώ και δηλώνει ότι θα συνεχίσει».

Ανέφερε περαιτέρω ότι το κύριο μέλημα των αποδήμων είναι το εθνικό πρόβλημα, προσθέτοντας πως ο άλλος κύριος στόχος των αποδήμων είναι να διατηρηθούν ζωντανές οι παροικίες, επειδή αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον της Κύπρου και της Ελλάδας επειδή για τη Διασπορά ο Ελληνισμός είναι ένας και ενιαίος. Συμπλήρωσε ότι τα παροικιακά σχολεία και η Εκκλησία είναι οι πυλώνες επί των οποίων θα στηριχθεί η προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι προσκάλεσαν στην Ουάσιγκτον Τουρκοκύπριους οι οποίοι  συνάντησαν μέλη του Κογκρέσου και Γερουσιαστές από τους οποίους ζήτησαν υποστήριξη όχι για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή.

«Αυτοί οι Τουρκοκύπριοι που επισκέφθηκαν και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν ότι αισθάνονται ελεύθεροι μόνο όταν βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου» είπε ο κ. Κρίστοφερ. Πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον έλεγχο των κατεχομένων και παρά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν εδώ και 44 χρόνια και ανεξάρτητα εάν ηγέτης των Τ/κ είναι ο Ντενκτάς, ο Ταλάτ, ή ο Ακιντζί, η Τουρκία είναι που ελέγχει τις διαπραγματεύσεις» και εξέφρασε τις απολογίες της ομογένειας που, όπως είπε, δεν κατάφερε να συμβάλει αρκετά για απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη και τελευταία τους σκέψη κάθε μέρα.

Στην ομιλία της, η απερχόμενη Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδη εξέφρασε υπερηφάνεια για τις προσπάθειές που καταβάλλει η ΝΕΠΟΜΑΚ για ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές να συνεχίσουν να πιέζουν για μια δίκαιη και ειρηνική λύση» στο Κυπριακό, υπογράμμισε. Η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ τόνισε ότι οι Κύπριοι νέοι που γεννήθηκαν μετά την εισβολή και μεγάλωσαν σε πόλεις χιλιάδες μίλια μακριά από την Κύπρο «εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί» με το Κυπριακό και τόνισε πως «ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την ελπίδα μας για μια ελεύθερη Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι ο αντίκτυπος που έχει η ΝΕΠΟΜΑΚ στις ζωές των νέων Κυπρίων, με το να τους επιτρέπει να ξανασυνδεθούν με τις ρίζες τους και να συνεισφέρουν θετικά στην κοινότητά τους, «ενισχύει το πάθος για την πατρίδα μας», το οποίο, ελπίζουμε, θα διασφαλίσει την επιβίωση της κυπριακής Διασποράς για τις επόμενες γενιές. Τέλος, ανέφερε ότι τα επιτεύγματά της ΝΕΠΟΜΑΚ έχουν αναγνωριστεί ακόμη και έξω από την κοινότητά των Κυπρίων και σημείωσε ότι είχαν μεγάλη επιτυχία ως ένα από τα τρία παραδείγματα επιτυχημένου δικτύου νεολαίας της διασποράς σε μια επιτροπή μελέτης της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Παναγιώτης Σεντώνας  δήλωσε ότι κάθε φορά που απευθύνεται προς τη νεολαία των αποδήμων νιώθει τιμή επειδή μιλά προς τους καλύτερους πρέσβεις της μικρής μας πατρίδας. Ανέφερε ότι οι γέφυρες του Οργανισμού με την απόδημη νεολαία, είναι τα δύο  προγράμματα φιλοξενίας νέων, το ένα για απόδημους νέους που καλύπτουν τις ηλικίες από 23 μέχρι 30 ετών.

Ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι υπολείπεται ένα πρόγραμμα από 12 μέχρι 17 ώστε να καλυφθούν οι ηλικίες από 12 μέχρι 30 ετών που θα δημιουργήσουν στέρεα θεμέλια για επαφή και ώσμωση με την πατρίδα τους.  Πρόσθεσε ότι ο κοσμοπολιτισμός των απόδημων νέων είναι ο πλούτος τους, τον οποίο χρειαζόμαστε. «Η Κύπρος είναι ο τόπος τους και θέλει τη δημιουργική τους ενέργεια», συνέχισε προσθέτοντας ότι «περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανασύνταξη της χώρας».

Στην εναρκτήρια τελετή παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Πάφου υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Σερπίζη με ερμηνεύτρια την Μαρία Ελενα Κυριάκου.

(cyprustimes.com)