Πιο ουσιαστικό από ποτέ το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα
Με επαφές στο Σικάγο με εκπροσώπους επιχειρήσεων και επενδυτές, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στις ΗΠΑ, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Ο Ελληνας επίσημος συμμετείχε στις εργασίες του εργασίες του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum Greek Investment Roadshow στη Νέα Υόρκη (19 -20 Ιουνίου), μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αλλά και σε παρόμοιες επιχειρηματικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και το Σικάγο. Είχε επίσης συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ουίλμουρ Ρος.
Το επιχειρηματικό φόρουμ διοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Enterprise Greece.
ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Τη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε τομείς που εκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της αγοράς και της πολιτικής σκηνής στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε τη βελτίωση που έχει πετύχει η χώρα σε μια σειρά από κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία, όπως εκτίμησε, στέλνουν το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στη σταθερότητα και προσφέρει ένα γόνιμο επενδυτικό έδαφος.
«Υπό αυτή την έννοια το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει παρουσιαστεί και στις ΗΠΑ είναι νομίζω πιο ουσιαστικό από ποτέ. Και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βλέπουμε επενδυτικό ενδιαφέρον και σε μια πολύ μεγάλη γκάμα τομέων και κλάδων της οικονομίας πέραν βεβαίως από το παραδοσιακό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό αλλά και για την ενέργεια».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε πως το νέο στρατηγικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε στους Αμερικανούς επενδυτές συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση και εξειδίκευση των συζητήσεων, καθώς δίνει την εικόνα μιας σταθερής και συγκροτημένης οικονομίας που κινείται βάσει προγραμματισμού.
«Αυτό που έλειπε από την χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια ήταν ένα σχέδιο για το που θέλουμε να κατευθυνθούν οι επενδύσεις, τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτές και ποιοι θέλουμε να επωφεληθούν από αυτές… Είναι πολύ θετική, όμως, η ανταπόκριση από τους ξένους επενδυτές και τους Αμερικανούς γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια, να προχωρήσει βάσει ενός σχεδίου, βάσει ενός προγραμματισμού που δυστυχώς έλειπε πολλές φορές στο παρελθόν».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας είχε τετ α τετ και με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια αναλυτική συζήτηση για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που σχετίζονται τόσο με τις αμερικανικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα όσο και με την δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία.
Όσον αφορά τις εντάσεις που έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ με αφορμή τις εμπορικές τους σχέσεις, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και τα μέτρα προστατευτισμού, καθώς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στο διεθνές εμπόριο.
«Θεωρούμε, όμως, ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με μονομερείς ενέργειες και την επιβολή μέτρων προστατευτισμού, τα οποία τελικά δημιουργούν μεγαλύτερη ένταση και στο οικονομικό και στο διπλωματικό πεδίο, παρά επιλύουν προβλήματα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία, χρειάζεται να ισχυροποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».
Κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη συμφωνία επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.
Όσον αφορά την οικονομική διάσταση της συμφωνίας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η διευθέτηση ανοιχτών διπλωματικών εκκρεμοτήτων ανοίγει νέες προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Όπως διευκρίνισε, μια τέτοια εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα γεωπολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.
«Βλέπουμε, όμως, και ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στον χώρο των μεταφορών. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας για όλη την περιοχή που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για το σύνολο της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης».
Σχετικά με την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον μεγάλο αριθμό αλλά και την υψηλή ποιότητα των αμερικανικών εταιριών που θα συμμετέχουν, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης στις εγχώριες ελληνικές επιχειρήσεις.
«Θεωρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν κοινοπραξίες τόσο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και για την άντληση σημαντικού κεφαλαίου για να μπορούν να παίξουν πιο ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές».
Ερωτηθείς για το αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα η κάθε πλευρά τη στάση της προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.
«Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό πλέον – μιλάμε για λίγες εβδομάδες ως την έξοδο από το πρόγραμμα – αν θα είναι μέσα ή έξω το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε αν θα είναι μέσα ή αν θα είναι έξω».
ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Στις εργασίες του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum Greek Investment Roadshow, εκπρόσωποι των διοικήσεων και οι υπεύθυνοι των επενδυτικών σχέσεων των ελληνικών εταιρειών συναντήθηκαν με διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικούς οίκους σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Σύμφωνα με τους οργανωτές, συνολικά συμμετείχαν 60 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 400 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.
Συμμετείχαν οι εισηγμένες εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, MLS Πληροφορική, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.
Στο πλαίσιο του 7ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου Greek Investment Roadshow διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η Ελλάδα πίσω στο δρόμο της Ανάπτυξης».
Στην έναρξη της ενημερωτικής συνάντησης, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «Από το προηγούμενο Investment Forum μέχρι σήμερα η συνολική ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20% με καταλυτική τη συμβολή του μη τραπεζικού τομέα που σημείωσε αύξηση άνω του 40%. Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσαν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε συναλλακτική δραστηριότητα. Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 33%, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα του 65%. Η αγορά εταιρικών ομολόγων εμπλουτίστηκε με νέες εκδόσεις. Τέλος επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις στη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών με την ενσωμάτωση διατάξεων που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση και παρέχουν τη δυνατότητα έκδοσης νέων τίτλων και εργαλείων άντλησης κεφαλαίων».
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: «Μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το Πρόγραμμα Προσαρμογής έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξισορρόπηση, οικονομική σταθεροποίηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ευλόγως το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι αυξημένο όπως φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών οίκων που συμμετείχαν στο 7ο Investment Forum της Νέας Υόρκης. Η χώρα παρουσιάζει σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών ευκαιριών και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών με την επιμονή της στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιβεβαιώσουν την βούλησή της να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης εστίασε στην ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, αφού τις επόμενες μέρες και μήνες αναμένονται σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα καθορίσει και τις επιλογές ξένων και Ελλήνων επενδυτών.
«Η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών με νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, οι οποίες δικαιολογούν και έναν ανασχεδιασμό της επενδυτικής τους στρατηγικής. Σ αυτή την εξέλιξη ελπίζουμε να συμμετάσχουν κεφάλαια που τοποθετούνται όχι μόνο σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και σε άμεσες ξένες επενδύσεις, συμμετέχοντας στην κεφαλαιακή ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας σε λίγες εβδομάδες από τα προγράμματα προσαρμογής. Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης με σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιλύοντας διπλωματικά προβλήματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο που εδραιώνουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ τόνισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επεσήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και ειδικότερα όσο αφορά τη δημόσια διοίκηση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζει η Ελλάδα για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τον ενεργειακό, τουριστικό, ναυτιλιακό, διαμετακομιστικό και στην πρωτογενή παραγωγή. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα και που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.
Κατά το κλείσιμο της ενημερωτικής συνάντησης ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γεώργιος Χατζηνικολάου δήλωσε: «To 7o Ετήσιο Greek Investment Forum μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στους Αμερικανούς επενδυτές τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα. Οι αισιόδοξες προοπτικές ενισχύθηκαν από τις απόψεις και τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στο Forum, καθώς επίσης και από την αποφασιστικότητα που εκφράστηκε από τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχιστεί και ενταθεί, η εικόνα της Ελλάδας θα αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΪΑΤ
Την ισχυρή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, επανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθληνα, Τζεφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ομιλία του στο Greek Investment RoadShow 2018, στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Μάθιου Νίμιτς, για τη συμφωνία και δήλωσε ικανοποιημένος από την αισιόδοξη αίσθηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών πως η κυβερνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την αναφορά της ομιλίας του, για τη μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα, τη χρονιά που πέρασε.
«Ήταν μια μεγαλη χρονια για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναγνωρίζουμε ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να βοηθήσουμε στη διατήρηση τηςς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κι όπως είπα στη συζήτηση που είχαμε στο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση, πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και η συνεχής επίδειξη της δεσμευσής της στις μεταρρυθμίσεις».
Ο Τζέφρι Πάγιατ σημείωσε ότι το μήνυμα της δικής του παρουσίας στο Greek Investment RoadShow είναι να δείξει την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη για την ανάδυση τηςς Ελλάδας από την οικονομική κρίση.
Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της αμερικανικής συμμετοχής στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χωρα, ως «μία κριτικά σημαντική ευκαιρία για υποβοήθηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ των χωρων μας. Για να βοηθηθούν οι αμερικανικές εταιρείες να επισημάνουν επενδυτικές ευκαιρίες, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, αλλά και να διαδώσουν το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αμερικανικές επενδύσεις και ενδιαφέρεται για την διεύρυνση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης με τις ΗΠΑ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ, ο αμερικανός πρέσβης υπενθύμισε αυτό που δηλωνε από την αρχή της διαδικασίας, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς.
«Είχα την ευχαρίστηση το πρωί να συναντηθώ με τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθηση του για το πως προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβερνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».
Δήλωσε επίσης ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του κ. Χαρίτση στο Roadshow, όπου υπογράμμισε «τα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας από την εξομάλυνση των δεσμών Αθήνας – Σκοπίων και την ευκαιρία που ανοίγεται για επανακαθιέρωση ειδικά του ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ως πύλες προς τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο αντικατοπτρίζει και τη βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στους ευρωατλαντικούς θεεσμούς.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα άδεια που δόθηκε στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Πάιατ είπε πως οι ΗΠΑ σέβονται την ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος και αντιλαμβάνονται πως η απόφαση ελήφθη από ανεξάρτητη αρχή.
«Όμως ως πρέσβης των ΗΠΑ είναι δουλειά μου να εκφράσω καθαρά τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και τα αισθήματα του μεγαλου πόνου των οικογενειών των αμερικανων που έπεσαν θύματα της 17Ν. Κι ελπίζω ειδικά σήμερα όλοι θα θυμούνται ότι αυτοί οι αμερικανοί οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τη 17Ν αφησαν πίσω συζύγους, παιδιά που ζουν καθημερινά με τον πόνο αυτών των πράξεων».
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο του αιτήματος για την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο αμερικανός πρέσβης είπε πως καθώς απουσιάζει από το γραφείο του δεν έχει ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη από την αρχή», περιορίστηκε να δηλώσει ο Τζέφρι Πάιατ.
(GreekNewsOnline, ΑΠΕ-ΜΠΕ)