«Αθλητισμός στην Αίγυπτο-Τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία»
Την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων η εκδήλωση «Αθλητισμός στην Αίγυπτο – Τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία». Άλλη μια εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού 85 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ομιλητές η κ. Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη για τα σωματεία του Καϊρου και ο κ. Δημήτρης Δημητρίου για τα σωματεία της Αλεξάνδρειας. Παρουσιαστής ο Αθλητικός Συντάκτης κ. Χρήστος Μιχαηλίδης.
Ο Χρήστος Μιχαηλίδης ξεκίνησε την εισήγηση του τονίζοντας ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η καλλιέργεια του σώματος και του μυαλού αλλά αποτελεί μέρος της κοινωνίας. Η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο έδωσε άριστα δείγματα γραφής στον αθλητισμό δημιουργώντας τα δικά της σωματεία τα οποία απέσπασαν διακρίσεις εντός και εκτός της Νειλοχώρας. Τα αθλητικά σωματεία λειτούργησαν ευεργετικά για την σύσφιξη σχέσεων όχι μόνο των αθλούμενων, αλλά και των κοινοτήτων και ευρύτερα των δύο χωρών.
Την πλούσια δράση των αθλητικών σωματείων στο Κάϊρο ανέλυσε η Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη, εργάτρια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όπως την αποκάλεσε ο Χρήστος με συμμετοχή στα δρώμενα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού από το 1985, συνεργαζόμενη με τις Ελληνικές κοινότητες του Καΐρου και Αλεξανδρείας και το Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας δημοσιεύσεις, εκδόσεις, ομιλίες και οργάνωση εκθέσεων. Η παρουσίαση της βασίστηκε στο βιβλίο της “Ελληνικός Αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα” που εκδόθηκε το 2005 από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, μετά απο έρευνα δύο χρόνων και με τη βοήθεια εθελοντών αθλητών κάλυψε 440 πλούσια εικονογραφημένες σελίδες. Αποκορύφωμα της αναγνώρισης του βιβλίου της είναι η πρόσφατη ένταξη του στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου της Ουάσινγκτον.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Δημητρίου, παιδί του Συνδέσμου και του Αθλητισμού όπως ανέφερε ο Χρήστος που έχει καταφέρει να συνδυάσει με επιτυχία την αιγυπτιώτικη κληρονομιά του και τις σπουδές του προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο Δ.Σ. και διάφορες επιτροπές του Συνδέσμου. Η ομιλία του για την ιστορία και τις διακρίσεις των Αθλητικών σωματείων της Αλεξάνδρειας βασίστηκε στην πτυχιακή του εργασία με θέμα: «Ελληνισμός & Αθλητισμός στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα» η οποία και παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ιστορίας & Φιλοσοφίας στη Λάρισα.
Στη συνέχεια ο Χρήστος αναφέρθηκε και στον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών που ιδρύθηκε το 1965 στην Ελλάδα ο οποίος συνεχίζει το έργο των τριών Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αιγύπτου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Ελληνικών Ομοσπονδιών Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας, Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης και του Κανόε – Καγιάκ. Πλέον καλλιεργεί στις εγκαταστάσεις του τέσσερα Ολυμπιακά αθλήματα την Ιστιοπλοΐα, την Κωπηλασία, το Κανόε-Καγιάκ και την Κολύμβηση. Ο ΕΝΟΑ έχει προσφέρει στην χώρα μας Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους και Ευρωπαίους πρωταθλητές και βαλκανιονίκες, αλλά και σπουδαίους παράγοντες αναφερόμενος στον επίτιμο πρόεδρο του ΕΝΟΑ & Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων κ. Γιώργο Σφέτσιο που ήταν παρών στην εκδήλωση.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαηλίδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άρτια εκδήλωση προσφέροντας τιμητικά διπλώματα στους ομιλητές και κάλεσε τον κ. Σφέτσιο να παραδώσει το τιμητικό δίπλωμα στον παρουσιαστή.
(Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων)