Οι ξεχασμένοι Έλληνες της Ζιμπάμπουε ζητούν ενίσχυση της εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Με το ταξίδι σας αυτό δείξατε ότι τελικά δεν μας ξεχάσατε. Βλέποντας την Ελλάδα εδώ, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού, αναπτερώνεται το ηθικό μας. 

Είναι βεβαιότητα ότι εκτός από θέματα του εδώ Ελληνισμού, θα γίνουν και χρήσιμες διμερείς συναντήσεις, οι οποίες μία φορά έγιναν το 1987 και μετά σταμάτησαν». 

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ζιμπάμπουε κα Ελένη Κουμίδου, προσφωνώντας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαράρε, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ. 

Στην απάντησή του ο ΥΦΥΠΕΞ αισθάνθηκε την ανάγκη, και στην Ομογένεια της Ζιμπάμπουε να ζητήσει συγνώμη, για το γεγονός ότι ποτέ δεν την επισκέφθηκε αρμόδιος Υπουργός για την Διασπορά. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ήρθε η ώρα τον Ελληνισμό που ζει στις Υποσαχάριες χώρες, να τον γνωρίσει και η υπόλοιπη Ομογένεια.

Η Ομογένεια της Αμερικής μιλάει με την Αυστραλία, η Αυστραλία μιλάει με τον Καναδά, όλοι μαζί μιλούν με την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν έχει δώσει σημασία μέχρι σήμερα στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, με εξαίρεση, σε μικρό ποσοστό, εκείνους που ζουν στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική.

Αυτό που προτείνω είναι να ανακηρύξουμε το 2018, το έτος της Ομογένειας της Αφρικής, ώστε να φέρουμε κοντά της τον απανταχού Ελληνισμό.

Έχω ήδη μιλήσει με Ομογενειακές Οργανώσεις στις άλλες Ηπείρους και έχω εισπράξει θετική ανταπόκριση, με δράσεις τις οποίες θα σχεδιάσουμε άμεσα όλοι μαζί».

Στη συνάντηση με τα Προεδρεία των Φορέων του Ελληνισμού στη Ζιμπάμπουε, που οργάνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος, τα αιτήματα που καταγράφηκαν ήταν τα εξής:

  • Ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, είτε με αποσπασμένους δασκάλους, είτε με τη χρήση ψηφιακών Προγραμμάτων.
  • Επανέναρξη της δορυφορικής εκπομπής της ΕΡΤ στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που σταμάτησε το 2013 με το μαύρο της ΝΕΡΙΤ.
  • Επανέναρξη φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
  • Μεσολάβηση της ΓΓΑΕ, προκειμένου Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ελλάδας να στείλουν έστω και μεταχειρισμένες τοπικές στολές, στον Σύλλογο των Ελληνίδων Κυριών της Ζιμπάμπουε, προς ενίσχυση του τμήματος των Ελληνικών Δημοτικών Χορών.

Ο ΥΦΥΠΕΞ ανήγγειλε ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόλου  και η Υφυπουργός Παιδείας κα Μεροπή Τζούφη, μετά από εισήγηση του συντονιστή Εκπαίδευσης Αφρικής κ. Γιώργου Βλάχου, υπέγραψαν να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Μπουλαβάγιο, με την αποστολή και αποσπασμένου δασκάλου.

Ο κ. Κουίκ παρακολούθησε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κκ Σεραφείμ, με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση στα Γραφεία της Μητρόπολής του. Επίσης, με τον Σεβασμιότατο κ Σεραφείμ και τον πατέρα Γεώργιο επισκέφθηκαν την Ιεραποστολή στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, όπου περιθάλπονται πάνω από 600 παιδιά με τις οικογένειές τους. 

Ο Μητροπολίτης, μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κκ Θεόδωρου,  για την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ στη Ζιμπάμπουε και τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Κυβερνηση για τη στήριξη του έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική.

Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας και τα Γραφεία της και ξεναγήθηκε στο Τμήμα των Ελληνίδων Κυριών Ζιμπάμπουε από την Πρόεδρο κα Δέσποινα Ζαβερντινού.

(Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick)