Η Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες
Σύμφωνα με το Βήμα πολιτική και επίκαιρη, η ταινία «Μαζί ή τίποτα» αγγίζει πολλά θέματα – από την αυτοδικία μέχρι την εξιλέωση – και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιλά γενικότερα για το φαινόμενο της άνθησης του νεοναζισμού στη Γερμανία. Μια τραγική απώλεια βρίσκεται στον πυρήνα της: μια καλοβαλμένη γυναίκα (Νταϊάν Κρούγκερ) βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει όταν ο τούρκος σύζυγος και το παιδί της πέφτουν θύματα βομβιστικής επίθεσης από γερμανούς νεοναζιστές.
Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία· αν και η εικόνα της που βλέπουμε εδώ είναι μία από αυτές που θα θέλαμε να μην υπάρχει. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας παίζει ένας έλληνας ξενοδόχος (πολύ καλός σε ένα «πέρασμα» ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης) που όπως αποδεικνύεται είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, η οποία συνδέεται με τη νεοναζιστική οργάνωση NSU.
Στις Κάννες ο Ακίν είπε ότι έκανε εξονυχιστικές έρευνες διαβάζοντας όλα τα πρακτικά γύρω από τις δίκες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που κατηγορούνταν ότι δολοφονούσε μετανάστες στη Γερμανία. Σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» ο σκηνοθέτης είπε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν συνδεδεμένη με την NSU. «Το σήμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στα πρακτικά».
Οι σχέσεις του Φατίχ Ακίν πάντως με την Ελλάδα είναι εξαίρετες. Σε αρκετές ταινίες του το ελληνικό στοιχείο αφήνει έντονο το αποτύπωμά του, με κορυφαίο το παράδειγμα του «Soul kitchen» όπου κεντρικός ήρωας είναι ένας Γερμανός ελληνικής καταγωγής (ο φίλος του Ακίν, Αδάμ Μπουσδούκος).
(in.gr)