Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα των πεσόντων του «Φαέθων» μετά από 54 χρόνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκειται για τα λείψανα των πέντε από τα έξι μέλη  του πληρώματος της ακταιωρού, που θυσιάστηκαν στην περιοχή Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 κατά την διάρκεια τουρκικών βομβαρδισμών.

Παραδόθηκαν σήμερα επισήμως στο Ελληνικό κράτος τα λείψανα επτά ακόμη πεσόντων Ελλήνων υπηκόων στην Κύπρο κατά το 1964 και 1974.  Μετά από 54 χρόνια επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα των πέντε από τα έξι μέλη  του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων, που θυσιάστηκαν στην περιοχή Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας.
Πρόκειται για τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Χρυσούλη από την Αθήνα, τον Πλωτάρχη Σπυρίδωνα Αγαθό από την Κέρκυρα, τον Πλωτάρχη Νικόλα Πανάγο από την Αρκαδία, τον Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Θεοδωράτο από την Κεφαλληνία και τον Ανθυπασπιστή Νικόλαο Καππαδούκα από τη Σκόπελο. Ακόμη δυο μέλη του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων έπεσαν ηρωικά την ίδια μέρα, ο Ανθυπασπιστής Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, τα λείψανα του οποίου επαναπατρίστηκαν τον Ιανουάριο πέρσι και ο Κύπριος εθελοντής από τη Μόρφου, Άκης Φιλήτας, η σορός του οποίου ετάφη στη γενέτειρα του.

Τα λείψανα παραδόθηκαν σήμερα σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ενώ μετά το πέρας της τελετής μεταφέρθηκαν στο Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου αναχώρησαν για την Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-27. Στο Παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή κατά την οποία αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές στους πεσόντες.
Μετά το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, ακολούθησε στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του Συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του Ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964.
Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέστη και εκφώνησε  ομιλία ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βίτσα.
Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.
Σε ομιλία του, ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «Πενήντα τέσσερα χρόνια από τις τουρκικές επιθέσεις στην Τηλλυρία και 44 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, κατά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, ανταποκρινόμαστε στο υπέρτατο δικαίωμα των οικογενειών των ηρώων αυτών για ταυτοποίηση και παράδοση των λειψάνων τους ώστε να ταφούν εκεί όπου τα αγαπημένα του πρόσωπα επιθυμούν για να καταθέτουν τα λουλούδια της αγάπης τους, έχοντας μαζί και τη δυνατότητα της αναγνώρισης και υπόμνησης της ηρωικής θυσίας τους.  Και το πράττουμε αυτό ως Κυπριακή Πολιτεία με ένα μεγάλο συγνώμη για την καθυστέρηση που οφείλεται σε λάθη ή και παραλείψεις του παρελθόντος, όπως και σε λόγους που κρίθηκαν επιβεβλημένοι στην πορεία μας μέσα στο χρόνο», είπε ο κ. Φωτίου.
Όπως πρόσθεσε «η θυσία όχι μόνο των Ελλαδιτών μελών του πληρώματος του Φαέθων, αλλά και πολλών άλλων αδελφών μας από την Ελλάδα σε διάφορες χρονικές στιγμές στις μάχες για προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου, υπογραμμίζει την κοινή πορεία του Ελληνισμού και αποτελεί αδιάψευστο δείκτη της ενότητας και της συστράτευσης μας στους κοινούς αγώνες», για να σημειώσει πως «το χρέος μας απέναντι στη θυσία των ηρώων μας, όπως και απέναντι στις νεότερες γενιές, είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτοι τον αγώνα τους υπερασπίζοντας τις ίδιες αξίες και ιδεώδη, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με την κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας έστειλε από την πλευρά  του μήνυμα «ενότητας και σεβασμού των δομικών αξιών της υπεράσπισης της πατρίδας και του ελληνισμού», σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση.
Ωστόσο, διεμήνυσε ότι ως Ένοπλες Δυνάμεις, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως λαός και ως κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμοι να υπερασπιστούν την ελευθερία, την κυριαρχία, την δημοκρατία και να αποδώσουν διεθνή δικαιοσύνη.

Η θυσία του πληρώματος του Φαέθων

Οι ακταιωροί Φαέθων και Αρίων, οι οποίες ήταν δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβαν μέρος στις μάχες της Τηλλυρίας, κατά την διάρκεια των οποίων τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με βόμβες ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς, αλλά και κατοικημένων περιοχών προκαλώντας μεγάλες απώλειες.
Στις 8 Αυγούστου 1964 επιτέθηκαν και εναντίον της ακταιωρού Φαέθων, που εκείνη την ημέρα κατευθύνθηκε με μηχανικά προβλήματα στον όρμο του Ξερού, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Μανσούρας, όπου οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει προγεφύρωμα.
Συνεπεία της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους δυο υπαξιωματικοί και τέσσερις ναύτες, καθώς και ο Κύπριος εθελοντής, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος εξαιτίας του τραυματισμού του έχασε αργότερα το δεξί του χέρι.

(www.protothema.gr)