Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος: Συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων
Kύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος δεσμεύτηκαν «να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους», όπως αναφέρουν σε Κοινή Διακήρυξη οι ηγέτες των τριών χωρών, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων τους, σημειώνεται στην Διακήρυξη.
Αναφορά γίνεται και στο Κυπριακό, όπου οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «η συνολική διευθέτηση δεν πρέπει να περιέχει αναχρονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα της ασφαλείας, ούτε ξένα στρατεύματα».
Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, επίσης, να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, της γεωργίας και της διασποράς», αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάθε κράτος έχει στις θαλάσσιες ζώνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.
Οι τρεις ηγέτες «καλούν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».
Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται ότι συμφώνησαν ότι οι κατευθυντήριες αρχές της τριμερούς εταιρικής σχέσης τους είναι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για σχέσεις καλής γειτονίας, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν, επίσης, την θέλησή τους να συνεχίσουν την εξαιρετική συνεργασία τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τις υποψηφιότητές τους σε αυτά τα φόρουμ.
Στην Κοινή Διακήρυξη υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τη λεηλασία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από περιοχές ένοπλης σύγκρουσης.
Ακόμη, εκφράζουν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν κοινές δράσεις στους ακόλουθους πέντε τομείς προτεραιότητας: Ετοιμότητα και αντίδραση σε σημαντικά περιστατικά ρύπανσης στη Μεσόγειο,
αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και διαχείριση των παράκτιων ζωνών, βιολογική ποικιλότητα και προστασία της φύσης, καθώς και διαχείριση των αποβλήτων και προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.
Αναφέρεται περαιτέρω ότι οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, η ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και των διαδρομών, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης νέων ενεργειακών υποδομών, εμπλουτίζουν τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησαν πτυχές της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς των υδρογονανθράκων, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για το σκοπό αυτό, ενθάρρυναν και χαιρέτισαν πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για αμοιβαία επωφελή έργα ενεργειακής υποδομής που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και των τριών χωρών, όπως η διασύνδεση EuroAfrica.
Επιπλέον, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή από τους υπουργούς Τουρισμού ενός Πρωτοκόλλου που αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των κρουαζιέρωνστην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της, για την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας.
Η Κοινή Διακήρυξη εκφράζει αλληλεγγύη προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τις τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόσο εντός της χώρας όσο και στην περιοχή.
Για το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών, η αποτελεσματική διαχείριση μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών αποτελεί ευθύνη όχι μόνο των γειτονικών κρατών και της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Για το σκοπό αυτό, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, αναφέρεται.
Αναφορά γίνεται και στο Συνεταιρικό Κέντρο Καινοτομίας που εγκαινιάστηκε σήμερα και λειτουργεί στην Αίγυπτο με παραρτήματα σε Κύπρο και Ελλάδα. Σημειώνεται στην Διακήρυξη ότι το Κέντρο αυτό θα χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της σύμπραξης των οικοσυστημάτων καινοτομίας των τριών χωρών.
Η Διακήρυξη εμπεριέχει αναφορές και σε άλλα διεθνή θέματα της περιοχής, όπως το Παλαιστινιακό, το Συριακό, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Υεμένη και τονίζεται ότι οι ηγέτες επιθυμούν επίλυση των προβλημάτων αυτών στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Τέλος, οι τρεις ηγέτες χαιρέτισαν τη φύτευση στην Αίγυπτο 4.500 ελαιόδεντρων από τις τρεις χώρες, μια συμβολική ενέργεια καθώς η ελιά αποτελεί σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας, που αποτελούν αρχές της συνεργασίας αυτής.