Κατεδαφίσεις σπιτιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα
Η Χειμάρρα των 5.000 κατοίκων βρίσκεται κατά μήκος της αλβανικής Ριβιέρας στη νότια Αλβανία και κατοικείται κατά το πλείστον από την ελληνική μειονότητα. Σήμερα τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της Χειμάρρας βρέθηκαν αναπάντεχα απέναντι σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή με εντολή να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους, επιχείρηση η οποία και πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντασης και αντιδράσεων.
To ThePressProject επικοινώνησε με τον Λεωνίδα Παππά, τον πρόεδρο της Ομόνοιας, οργάνωσης της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία, για να μας περιγράψει τι ακριβώς συνέβη στη Χειμάρρα.
«Το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας προέβλεπε να κατεδαφιστούν άλλοτε 18 άλλοτε 24 κτίρια -ο αριθμός αλλάζει γιατί δε μας παρουσίασαν μόνο ένα σχέδιο- προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Με τη μεσολάβηση του διεθνούς παράγοντα -κυρίως της αμερικάνικης και της ελληνικής πρεσβείας καταφέραμε για ένα χρόνο να σταματήσουμε τις κατεδαφίσεις, οι οποίες τελικά ξεκίνησαν σήμερα. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας την ακύρωση του σχεδίου κατεδαφίσεων και ανάπλασης. Η υπόθεση τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμα, αλλά πριν από μία βδομάδα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνος διέταξε ασφαλιστικά μέτρα για τις 12 κατεδαφίσεις» λέει ο κ. Παππάς.
Συνεχίζοντας, εξηγεί ότι: «Σήμερα τα ξημερώματα, γύρω στις 4 το πρωί, οχήματα βαρέου τύπου της αστυνομίας κατέφτασαν στη Χειμάρρα και οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κέντρο, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να περάσει, ενώ περικύκλωσαν τα κτίρια που ήταν προς κατεδάφιση. Συγκεντρώθηκαν αμέσως όλοι οι κάτοικοι αλλά ήταν αδύνατον να αντιδράσεις απέναντι σε αυτόν τον τεράστιο αστυνομικό κλοιό που αναπτύχθηκε. Τελικά κατεδάφισαν τα κτίρια που δεν συμπεριλαμβάνονταν στα ασφαλιστικά μέτρα. Αυτά τα κτίρια δε συμπεριλαμβάνονταν είτε γιατί οι κάτοικοι είχαν συμφωνήσει και θα λάβουν το ποσό της αποζημίωσης είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και δεν πρόλαβαν να διεκδικήσουν ασφαλιστικά μέτρα. Κατεδάφισαν έξι σπίτια και ένα βενζινάδικο. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου έχει συλληφθεί και κρατείται από την αστυνομία γιατί τον κατηγορούν ότι απείλησε να πυρπολήσει το βενζινάδικο».
Ως προς τα κίνητρα της αλβανικής κυβέρνησης για τις κατεδαφίσεις, ο πρόεδρος της Ομόνοιας εξηγεί ότι «Σε αυτό διαφωνούμε ακόμα και μεταξύ μας. Τα κίνητρα μπορεί να είναι εθνικιστικά, οικονομικά ή πολιτικά. Εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες της Αλβανίας και η καθεμία μπορεί να έχει διαφορετικά κίνητρα: Μπορεί να είναι εθνικιστικά γιατί θέλουν να διώξουν τους Έλληνες από την περιοχή, οικονομικά γιατί θέλουν να υφαρπάξουν τις περιουσίες και να τις εκμεταλλευτούν διάφορα οικονομικά κέντρα και πολιτικά γιατί η Αλβανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση λόγω του σκανδάλου για εμπόριο ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκουν πολιτικούς πρώτης γραμμής, ακόμα και τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα. Η Χειμάρρα χρησιμοποιείται συχνά ως μια διέξοδος πολιτικής κατανάλωσης για να ξεχαστούν άλλα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα».
Όπως λέει ο κ. Παππάς στο Το ThePressProject, η ελληνική μειονότητα είναι σε επαφή με τις διπλωματικές Αρχές και με την ίδια την πρέσβη, την κα. Ελένη Σουρανή, η οποία «παρακολουθεί συνέχεια το θέμα», ενώ δηλώνει ότι «Περιμένουμε κάποιους ανθρώπους από την ελληνική αλλά και την αμερικανική πρεσβεία στο πεδίο για να δουν τι συμβαίνει ακριβώς. Υπάρχει μια πολύ σημαντική κοινότητα Χειμαρριωτών της Αμερικής, η οποία έχει ισχυρές προσβάσεις και ως πολίτες της Αμερικής ασκούν πίεση».
Το ThePressProject επικοινώνησε και με την ελληνική πρεσβεία στην Αλβανία, η οποία δεν σχολιάζει επίσημα ακόμα τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, εφόσον το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη μεριά του.
Τα πράγματα στη Χειμάρρα αυτή τη στιγμή έχουν καταλαγιάσει, αλλά όπως λέει ο κ. Παππάς, «Είμαστε σε επιφυλακή γιατί μας ανησυχεί το εξής: Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα βγήκε στις 24 Οκτωβρίου. Τα έγγραφα που είχαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις κατεδαφίσεις σήμερα, έφεραν ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, ενώ θα έπρεπε να έχουν τη σημερινή ημερομηνία (31 Οκτωβρίου) ή έστω ημερομηνία μεταγενέστερη της δικαστικής απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα. Ανησυχούμε, δηλαδή, μην κατεδαφίσουν και τα σπίτια για τα οποία έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα».
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε για την περιρρέουσα κατάσταση στη Χειμάρρα ότι «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προστασία τόσο των μειονοτικών όσο και των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες που παίρνει το ΥΠΕΞ για την προστασία αυτών των δικαιωμάτων είναι συνεχείς και διαρκείς».
Από τη μεριά της η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση, διά στόματος του τομεάρχη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, «να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας, πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών που έχουν προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».
Έναν χρόνο πριν, στις 28 Οκτωβρίου 2016, οι αλβανικές Αρχές είχαν αποστείλει ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες ομογενών στη Χειμάρρα για να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών προκειμένου αυτές να κατεδαφιστούν, κάτι το οποίο τελικά δεν υλοποιήθηκε. Τότε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει την άμεση ακύρωση των κατεδαφίσεων που εντάσσονταν στην ανάπλαση της Χειμάρρας, ζητώντας να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες, ενώ υπενθύμιζε ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.».
(www.thepressproject.gr)