Κατρούγκαλος: Στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας η Αίγυπτος,

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η προετοιμασία της επόμενης Τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 21 Νοεμβρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ιχάμπ Νασρ.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του κ. Κατρούγκαλου στην Αίγυπτο, συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τουρισμό, την ενέργεια και τη δραστηριοποίηση ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στα αναπτυξιακά σχέδια της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Αίγυπτο επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας τον οποίο και οι δύο χώρες αποδίδουν στη συνεργασία τους.

Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κατρούγκαλος εγκαινίασε χθες, μαζί με τον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, τα 14α Καφάβεια, με εικαστική έκθεση της ‘Αννας Φιλίνη και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο το Β.’

 

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, που τον επισκέφθηκε την έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, στην Αλεξάνδρεια.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας ενημέρωσε τον κ. Κατρούγκαλο για το ιεραποστολικό έργο, αλλά και για τη σημαντική συμβολή σε αυτό των ομογενών Ελλήνων σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

Συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Μητροπολίτη Άκκρας κ. Νάρκισσο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ξενάγησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών στη Μεγάλη Αίθουσα του Πατριαρχείου, στην Αίθουσα όπου τελείται κάθε φορά η Αγία και Ιερά Σύνοδος αλλά και στα Μουσείαπου κοσμούν την πατριαρχική έδρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, που συνοδευόταν από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση , τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη και τον Σύμβουλό του από το Γραφείο της Αθήνας Κώστα Παπαγεωργίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, καθώς εκείνος «εκπροσωπεί στην Αίγυπτο, όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά και τον Ελληνισμό, και όχι μόνον στην Αίγυπτο αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας θα διατηρηθεί και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη». «Και ελπίζουμε ότι (ΣΣ. ο Πατριάρχης Θεόδωρος) θα συνεχίσει να προσφέρει το ποιμαντικό του έργο στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τους Αιγυπτιώτες – και δη της Αλεξάνδρειας – ευχαρίστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διότι κρατούν «εσχατιές», όπως είπε μιλώντας σε παράλληλη εκδήλωση των 14ων Καβαφείων, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο όπου η πρεσβυγενής Ελληνική Κοινότητα τού επεφύλαξε θερμή υποδοχή στις 14 Οκτωβρίου το βράδυ.

“Συνήθως, όταν είμαστε σε ένα σημείο που είναι έντονο το στοιχείο της παρουσίας του ελληνισμού, λέμε ότι είναι χαρά και τιμή! Εδώ, αισθάνομαι ότι είναι κάτι παραπάνω, ότι είναι προνόμιο για μένα, να είμαι στην Αλεξάνδρεια, μία πόλη που από την ίδρυσή της είχε έντονη την παρουσία του Ελληνισμού, και μάλιστα σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση όπως είναι τα 14α Καβάφεια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

“Σάς καλωσορίζουμε στις σύγχρονες Θερμοπύλες και σάς διαβεβαιώνουμε ότι οι στίχοι του συμπατριώτη μας ποιητή, του μεγάλου φιλόσοφου Κωνσταντίνου Καβάφη είναι μέσα στις καρδιές όλων μας”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης. “Υπερηφάνεια δεν μάς κατέχει μόνο για το μεγάλο ποιητή, που μπορεί να άργησε να αναγνωριστεί στην ίδια του την πόλη, ύστερα όμως έγινε γνωστός και καταξιωμένος ποιητής σε όλον τον κόσμο, αλλά και για την πραγματοποίηση από εσάς του 14ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου “Καβάφεια 2017”.

“Είμαστε λιγότεροι βεβαίως από την εποχή του Καβάφη. Είμαστε όμως σαν έτοιμοι, από καιρό, σαν θαρραλέοι, που αξιωθήκαμε μία τέτοια πόλη να κρατήσουμε ψηλά, και ζωντανό τον ελληνικό μας πολιτισμό και τις αξίες του ανθρωπισμού”, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας και επεσήμανε:

“Άλλαξαν οι συνθήκες: οι οικονομικές, οι πολιτικές, οι κοινωνικές, από την εποχή του Μεσοπολέμου. Ίσως να ζούμε και μία παρακμή, όπως οι ρίζες της ποίησης του Καβάφη, στην οποία ανταλλάσουμε όπως εκείνος την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εν τούτοις, προχωράμε! Πότε με γοργά και πότε με αργά βήματα… Πέφτουμε, σηκωνόμαστε. Συνεχώς, μπαίνουμε σε λιμάνια πρωτοειδωμένα, περιμένοντας να αλλάξουμε στο νησί, πλούσιοι με όσα κερδίσαμε στο δρόμο…”

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Β΄αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Γιώργος Φλωρεντής, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσος, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Βίλλυ Πολίτου Ζουέ, η ευεργέτιδα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη και άλλοι επίσημοι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ekirikas.com)