Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Πώς καθιερώθηκε το έθιμο και η συνταγή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής, την πιο αυστηρή περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και όμως, η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως εξαίρεση στην οποία επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Γιατί όμως σύμφωνα με το έθιμο καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο, ένα είδος ψαριού που συναντάμε στο βορειοανατολικό Ατλαντικό;

Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος έγινε γνωστός τον 15ο αιώνα, κυρίως στους κατοίκους της ενδοχώρας, επειδή γίνεται παστός, γεγονός που τον καθιστά φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Καθιερώθηκε πολύ εύκολα σαν φαγητό για την 25η Μαρτίου, καθώς το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολα προσβάσιμο και αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η σκορδαλιά ήρθε να “ελληνοποιήσει” το συγκεκριμένο φαγητό και ίσως να κρατήσει την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα από το πολύ αλάτι του μπακαλιάρου.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Σκαλτσής στο “Βήμα” αναφέρει: “Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή, αφού δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι”.

“Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις γίνεται σήμερα, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής” και όπως εξηγεί ο κ. Σκαλτσής, “επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος”.

“Μια εξαίρεση που φαίνεται πως γενικεύθηκε – αν και σε ορισμένα κέντρα του χριστιανισμού προϋπήρχε – μετά την καθιέρωσή της το 692 μ.Χ. από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, γνωστή και ως “Εν Τρούλω Σύνοδος”.


“Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, που είναι η Κυριακή των Βαΐων, οι πατέρες της εκκλησίας δε συμμερίζονται την ίδια άποψη. Σύμφωνα με τη Στουδιτική παράδοση (Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης), επειδή η εορτή αυτή θεωρείται Δεσποτική, είναι αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί. Για άλλους πατέρες όμως αυτό ισχύει μόνο την ημέρα του Ευαγγελισμού. Κατάλυση του λαδιού γίνεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με τα μοναχικά τυπικά, ημέρα αφιερωμένη στην παράδοση του Μυστικού Δείπνου, οπότε τελείται και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία τελείται μόλις 10 φορές το χρόνο.”

Η Συνταγή για Μπακαλιάρο και Σκορδαλιά

Συστατικά

1 κιλό Mπακαλιάρο παστό

Αλεύρι για το πασπάλισμα του μπακαλιάρου

Αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ:

500γρ. αλεύρι

2κ.γ. μπέικιν πάουντερ

250γρ. αναψυκτικό σόδα

330ml. μπύρα

2κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Αλάτι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:

1kg. Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρα κομμάτια

250ml καλο ελαιόλαδο

5-6 σκελίδες σκόρδο

1 μικρό κομμάτι μπακαλιάρου

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μερίδες το μπακαλιάρο, αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι της ουράς του και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και τα πασπαλίζουμε καλά, ώστε να καλυφθούν τελείως με το αλεύρι. Μόλις τα ετοιμάσουμε τα αφήνουμε στην άκρη.

Για το κουρκούτι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ενα φουετ μέχρι να ομογενοποιηθει το μείγμα.

Βουτάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι μέχρι να καλυφθούν εντελώς

Βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό.

Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο για 8 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια.

Για τη σκορδαλιά: Γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με αρκετό νερό και ρίχνουμε μέσα το κομμάτι του μπακαλιάρου που κρατήσαμε.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε το ψάρι για 10’ ώστε να δώσει γεύση στο νερό. Μόλις περάσει ο χρόνος, αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και κρατάμε τα 150ml. νερό

Βράζουμε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20΄-25’, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, τις σουρώνουμε και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το νερό απ το ψάρι αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με το μπλέντερ τα υλικά μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες.

Μόλις ετοιμαστεί σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο και βραστές πατάτες προσθέτοντας ελιές απο πανω. Καλή όρεξη !

(Πηγές: thetoc.gr, lavranos.gr)