Εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση για Οδησσό και Μαριούπολη στο προξενείο ΝΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μηνύματα συμπαράστασης προς τους Ελληνες της Ουκρανίας αλλά και σύσσωμο τον ουκρανικό λαό, στην αυγή της δεύτερης επετείου από τη ρωσική εισβολή, εκφράστηκαν κατά τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Μαριούπολη και Οδησσός: Ιστορίες Αντίστασης» (MARIUPOL & ODESSA: Stories of Resistance) που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει 40 σπάνιες φωτογραφίες από την εμπόλεμη ζώνη σε Μαριούπολη και Οδησσό. Δύο εξ αυτών, ο Βίκτορ Ντέντοφ και ο Μαξίμ Σαχαϊντάκ, έχασαν την ζωή τους, ενώ εκτίθενται επίσης λήψεις του φωτογραφικού φακού των Ολίνα Σούγκακ, Αλίνα Κομάροβα, Σέρχι Μακάροφ, Αντζελα Μπλόντιντ, Λεβ Σαβντάλοφ και Ολεξάντρ Σινελνίκοφ.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σβετλάνα Πετροπούλου, η οποία και ήταν η συντονίστρια της εκδήλωσης, τόνισε πως η έκθεση αφιερώνεται «στους ήρωες της αντίστασης και υπεράσπισης της Μαριούπολης και της Οδησσού, που συνιστούν ιστορικά λίκνα του Ελληνισμού».

Στη συνέχεια, η κ. Πετροπούλου παρουσίασε βίντεο για τα 10 χρόνια της αντίστασης στην Ουκρανία, ενώ  αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στην Μαριούπολη» που θα προβληθεί στις 23 Φεβρουαρίου στο DCTV. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους Ουκρανούς πεσόντες στα πεδία των μαχών.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, στάθηκε στο ηθικό του ουκρανικού λαού, το οποίο παραμένει αγέρωχο παρά την καταστροφή και τα δεινά που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας.

«Επί δύο χρόνια, η Ουκρανία υπομένει τα δεινά ενός πολέμου, αντιμετωπίζει αφάνταστα εμπόδια και δυσκολίες με μεγάλες απώλειες αμάχων, διάλυσης οικογενειών και κοινοτήτων. Ωστόσο, παρά το χάος και την καταστροφή, το ηθικό των Ουκρανών παραμένει ακμαιότατο και συνιστά έμπνευση δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβης Σπυρίδων Λαμπρίδης, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την έκθεση, ανακαλώντας τη μνήμη του την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουκρανία εν καιρώ ειρήνης, το 2004, για τους σκοπούς της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, κάνοντας λόγο για «μια κοινωνία γεμάτη ζωή, νέους ανθρώπους γεμάτους ενθουσιασμό».

«Οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στην Ουκρανία και μαζί θα επικρατήσουμε, διότι το δίκαιο είναι μαζί μας», κατέληξε ο κ. Λαμπρίδης.

Το «παρών» έδωσε και η πρόξενος Πολιτιστικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Γενικού Προξενείου της Ουκρανίας, Ναταλία Μουσιένκο, η οποία ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και αναφέρθηκε στο μνημόνιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στον δικό της χαιρετισμό, η αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων  Ουκρανίας στην Ελλάδα – και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων στην Ουκρανία, Νίνα Πλέτσακ (Nina Plechak), μίλησε σε δραματικό τόνο, αναφέροντας πως «η γλώσσα και ο πολιτισμός του Ελληνισμού της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν απειλή αφανισμού έπειτα από τη ρωσική εισβολή».

«Πριν την εισβολή, πάνω από 91.000 Ελληνες ζούσαν στην Ουκρανία και το 85% εξ αυτών περί τους 77.000 ζούσαν στην περιοχή του Αζόφ και Ντονμπάς. Κατά τη διετή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 44% των ελληνικών χωριών έχουν περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, ενώ η κοιτίδα του Ελληνισμού Μαριούπολη καταστράφηκε σε ποσοστό 95%. Επίσης, η ιστορικής σημασίας πόλη για τους Ελληνες, η Οδησσός, βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση του εχθρού», τόνισε η κ. Πλέτσακ.

Στη συνέχεια, το μουσικό ντουέτο MALVY των Καλίνα και Ουλιάνα Λέστσουκ εκτέλεσε τραγούδια για την Ουκρανία, παίζοντας το παραδοσιακό μουσικό όργανο της Ουκρανίας μπαντούρα.

(www.ekirikas.com)