Καλύτερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών το 2021 για τη μαστίχα της Χίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αύξηση τζίρου και κερδών – Το φθινόπωρο τα εγκαίνια του πρότυπου Βιομηχανικού Κέντρου Έρευνας και ΑνάπτυξηςΕφαρμογών Μαστίχας

Ως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 40ετίας περνά στην Ιστορία για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου το 2021, λόγω της πολύ καλής παραγωγής που ανήλθε σε 216 τόνους φυσικής μαστίχας. Στο μεταξύ, προσεχώς ολοκληρώνεται επένδυση ύψους 3 εκατ.ευρώ που αφορά στη δημιουργία Πρότυπου Βιομηχανικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού, Γιώργος Τούμπος, ο κύκλος εργασιών της Ένωσης ανήλθε το 2021 σε 23,122 εκατ.ευρώ έναντι 19,667 του 20220 με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται, επίσης, σε 4,684 εκατ.ευρώ έναντι 13,074 την προηγούμενη χρονιά. Γιαυτό και στη σημερινή τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης η διοίκηση εισηγείται τη διανομή 18,75 ευρώ ανά κιλό φυσικής μαστίχας στους περίπου 1.800 παραγωγούς που ήταν ενεργοί κατά την περσινή παραγωγική περίοδο.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο κ.Τούμπος, στο νότιο τμήμα του νησιού όπου καλλιεργείται παραδοσιακά η μαστίχα καταγράφεται έντονη ανασυγκρότηση της παραγωγής του κλάδου, με πολλούς νέους παραγωγούς και αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγής. Παρόλα αυτά, βέβαια, δε λείπουν τα προβλήματα όπως η μη δυνατότητα ένταξης στα ευεργετικά προγράμματα του κλάδου που “τρέχει” το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσων παραγωγών δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα μαστιχοπαραγωγοί.

Με ποσοστό άνω του 80% της παραγωγής και των μεταποιημένων προϊόντων μαστίχας, εξάλλου, να εξάγονται, με κυριότερες αγορές-προορισμούς τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες (συνολικά πάνω από 50%) η μαστίχα δικαιώνει εύλογα το γνωστό προσωνύμιό της ως “λευκός χρυσός” της Ελλάδας. Η Ένωση από την πλευρά της προχωρά, στο μεταξύ, σταθερά στη δημιουργία νέων προϊόντων. Μέρος της παραγωγής γίνεται τυποποιημένη τσίχλα (ΕΛΜΑ) ή μαστιχέλαιο και άλλο μέρος μεταποιείται μέσω της θυγατρικής Mediterra σε λικέρ μαστίχας, γλυκά του κουταλιού, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, χαλβαδοπιτάκια, παστίλιες για το λαιμό και η γκάμα των προϊόντων αξιοποίησης των ευεργετικών ιδιοτήτων της χιώτικης μαστίχας συνεχώς διευρύνεται.

Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας

Στο υπό κατασκευή Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας συμμετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγών Χίου, η Mediterra A.E. (σ.σ. η οποία ιδρύθηκε το 2002 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με βασικό σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προβολής για τη μαστίχα Χίου, τον σχεδιασμό και παραγωγή προϊόντων μαστίχας κ.ο.κ., διαχειρίζεται τα mastihashops και είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών), η φαρμακευτική βιομηχανία Iasis Pharma, η FarmaQ και η pharmagnoseη, spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθήνας.

“Αποστολή” του Κέντρου είναι να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα με βάση τη μαστίχα Χίου και κατασκευάστηκε σε έκταση ιδιοκτησίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην Καλλιμασιά, ενώ σε άμεση γειτνίαση λειτουργεί ήδη η Mediterra A.E., εκ των βασικών μετόχων του.

(naftemporiki.gr  – Β.Βεγίρη)