1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο- Αν. Κατσανιώτης: οι Έλληνες της Διασποράς πρωταγωνιστές και στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την ανάγκη δικτύωσης των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού για την προώθηση κοινών συνεργειών προς όφελος της πατρίδας επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριοτο οποίο πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα απογραφής των χιλιάδων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και ερευνητών Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην παραγωγή γνώσης παντού στον κόσμο. Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών, κεντρικά αλλά και μέσω των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών του ανα την υφήλιο, θα συμβάλει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, κάθε αξιόλογης συνέργειας των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων, στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας.

Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, και ιδέα του Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη, με συνεργασία του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου «Aristotle Medical Forum». Οι εργασίες του ξεκίνησαν την  Παρασκευή (15/07/2022) στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (17/07/2022). Με κεντρικό τίτλο του συνεδρίου «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη», οι απανταχού Έλληνες ιατροί που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πρόοδο της Επιστήμης και τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο θα έχει τη σφραγίδα των ελληνικών ιατρικών συλλόγων (Hellenic Medical Societies). Επίσης, η πραγματοποίηση παράλληλων ομιλιών και διαδραστικών στρογγυλών τραπεζιών, θα βοηθήσει στη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για καινοτόμες συνέργειες των ελληνικής καταγωγής επιστημόνων μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο. Επιπλέον, θα αναδείξει το δυναμικό των Ελλήνων ιατρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Να σημειωθεί πως συνολικά συμμετέχουν 220 επιστήμονες από 25 κράτη όλων των ηπείρων, αλλά και ιατρικές ενώσεις από 20 κράτη, όλοι τους Έλληνες ομογενείς Έλληνες ιατροί και ερευνητές της Διασποράς που εργάζονται στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού όπως Uppsala University (Σουηδία),  University of Illinois (ΗΠΑ), School of Medicine, University of Leeds (ΗΒ), Harvard Medical School (ΗΠΑ), Research Center, Jane and John Justin Neurosciences Center Cook Children’s (ΗΠΑ), Imperial College London (ΗΒ), Indiana University School of Medicine (ΗΠΑ), EPFL Medical School (Ελβετία) κ.α.

(www.panhellenicpost.com)