Ελληνοαυστραλοί για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Διακόσια χρόνια διπλωματίας ήταν άχρηστα. Είναι ώρα για αλλαγή», λέει ο Γιώργος Βάρδας στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο κ. Βάρδας είναι αντιπρόεδρος των Αυστραλών για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιας επιτροπής που δημιουργήθηκε για να πιέσει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα αμφιλεγόμενα μαρμάρινα Γλυπτά στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε σχολική αίθουσα του Σίδνεϊ με την παρουσία της τοπικής ελληνοαυστραλιανής κοινότητας.

Για το θέμα μίλησε και ο διάσημος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τζέφρι Ρόμπερτσον (Geoffrey Robertson). Οπως εξήγησε, η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψουν οποιαδήποτε περιουσία στην Ελλάδα και είναι απίθανο να δανείσουν τα Γλυπτά, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το κανάλι «ABC» της Αυστραλίας.

Ως «τα πιο σημαντικά σωζόμενα αρχαία έργα τέχνης στον Κόσμο» χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο πρώην πρόεδρος του «ABC», Ντέιβιντ Χιλ. Ο ίδιος έχει περάσει περισσότερα από 20 χρόνια πιέζοντας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ο Χιλ, Βρετανοαυστραλός στην καταγωγή και παντρεμένος με Ελληνοαυστραλή, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αυστραλών για την Επιστροφή των Γλυπτών.

«Η βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο είναι εκτός επαφής με τον υπόλοιπο Κόσμο», ανέφερε στην ομιλία του ο Χιλ.

Ο Βάρδας δεν είναι ο μόνος Ελληνοαυστραλός που πιέζει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά.

Η Ελι Σίμονς (Elly Symons) είναι αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής Παρθενώνα και ιδρύτρια της Ερευνητικής Ομάδας Acropolis.

Η γεννημένη στην Αυστραλία αρχαιολόγος επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον ναό ως 12χρονη ενώ βρισκόταν σε οικογενειακές διακοπές με τους «πολύ Ελληνες γονείς» της από τη Μελβούρνη. Σήμερα μένει μόνιμα στην Αθήνα.

Ακόμη και ως παιδί, θυμάται ότι είχε παρατηρήσει πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Ο Ελγιν έσπασε το μπροστινό μισό του μαρμάρου κυριολεκτικά με ένα σιδεροπρίονο. Υπάρχει μεγάλη ζημιά στο μπροστινό μέρος του κτιρίου» λέει η Σίμονς για την παράβαση που συνέβη εκεί πριν από σχεδόν 200 χρόνια.

«Θυμάμαι ως παιδί ένιωθα ότι ήταν άδικο και πως αυτό ήταν ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Και έτσι είχα πάντα στο μυαλό μου ότι ήθελα να κάνω κάτι γι ‘αυτό».

Η Σίμονς πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια σε μια εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών. Σπούδασε Αρχαιολογία και για το λόγο αυτό μετακόμισε στην Αθήνα.

Η ίδια περιγράφει τον Παρθενώνα ως «τόπο εγκλήματος», εξαιτίας των όσων συνέβησαν εκεί.

(www.ekirikas.com)