Μια σπάνια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μεγαλείο και η διαχρονικότητα του συμβολισμού του Παρθενώνα αλλά και η σπουδαιότητα της παγκόσμιας κληρονομιάς των εκθεμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναδείχθηκαν στην ψηφιακή ξενάγηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου, Μάρκου Δρακωτού, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία συντονίστηκε οργανωτικά από την εκτελεστική διευθύντρια, Αλεξάνδρα Σπύρου-Μητσάκη.

Η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου έγινε αυτοπροσώπως από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τους χώρους, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα σπάνια γλυπτά, όπως επίσης την ιστορική και οικουμενική σημασία τους.

«Μου αρέσουν όλα τα εκθέματα στο Μουσείο και εκπλήσσομαι κάθε φορά που συνειδητοποιώ ότι αυτά τα αρχαία ευρήματα έχουν κάθε φορά να μας πουν κάτι καινούργιο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Μετά το πέρας της ψηφιακής ξενάγησης, ο κ. Παντερμαλής απάντησε ζωντανά σε ερωτήσεις του κοινού, με συντονίστρια την δημοσιογράφο του «Cosmos FM», Σύλβια Παπαποστόλου-Κίνζελ.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, αναφέρθηκε στον οικουμενικό χαρακτήρα της Ακρόπολης και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, εστιάζοντας και στο “Φως”, που ήταν το τίτλος της εκδήλωσης.

“Η εκδήλωση αυτή είναι πέρα από τον πολιτισμό.  Αφορά στην ελπίδα.  Μας πηγαίνει σε ένα μονοπάτι φωτός, που έχει οδηγήσει τον κόσμο αυτόν για αιώνες και θα πρέπει να εξακολουθήσει να το κάνει και για τους επόμενους”, τόνισε, μεταξύ αλλων, ο κ. Δρακωτός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με φόντο το μοναδικό ομοίωμα του Παρθενώνα, στο Νάσβιλ του Τενεσί, χαρακτηρίζοντας το Μουσείο της Ακρόπολης “ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης Ελλάδας”.

“Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τα 200 χρόνια του οποίου γιορτάζουμε φέτος”, είπε μεταξύ άλλων, ενώ έδωσε το σύνθημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι αποτελούν “σάρκα από την σάρκα” των επιτευγμάτων που συγκροτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, είπε πως, εάν χαρακτήριζε την Ακρόπολη με μια λέξη, αυτή θα ήταν το “όραμα”.

“Εμείς οι Έλληνες, έχουμε βαπτιστεί δυο φορές: Μια φορά στην ορθόδοξη πίστη και μια δεύτερη, στην πολιτιστική μας κληρονομιά.  Θυμάμαι τι σήμαινε να έρθω σε επαφή με την κληρονομιά μας.  Θυμάμαι, κοιτάζοντας την Ακρόπολη από το σπίτι μου, να σκέφτομαι πόσο μεγάλο προνόμιο είχα, να βλέπω αυτήν τη θέα”, ήταν τα λόγια του, προσθέτοντας πως το αίσθημα υπερηφάνειας που εκπέμπει η Ακρόπολη είναι έντονο και, ασφαλώς, δεν είχε καμία σχέση με την έννοια της αλλαζονείας.

«Το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού»

Πριν από την έναρξη της ξενάγησης, η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός, Χρύσα Αβράμη, έδωσε τον λόγο σε γνωστούς Ελληνες, ομογενείς και φιλέλληνες, προκειμένου να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την Ακρόπολη και το κορυφαίο μνημείο του Παρθενώνα.

Απαντες, εστίασαν στην αναλλοίωτη αξία της στον χρόνο, αλλά και τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει, τα οποία ανέκαθεν διέθεταν οικουμενικό χαρακτήρα.

«Είναι το πιο εμβληματικό μνημείο των τελευταίων 25 αιώνων. Για μένα, η Ακρόπολη αποτελεί την μεγαλύτερη έκφραση της ανθρώπινης ευφυΐας και φαντασίας», ανέφερε η Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας χαρακτήρισε τον Παρθενώνα ως «σύμβολο της αντίστασης στον χρόνο», ενώ η δημοφιλής ομογενής ηθοποιός, Ρίτα Ουίλσον έκανε λόγο για «αντανάκλαση της πανέμορφης χώρας της Ελλάδας».

«Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο και πιο εμβληματικό από αυτό το οικοδόμημα, που στέκεται στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης», τόνισε η Ρίτα Ουίλσον.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Paramount», Τζέιμς Γιαννόπουλος, πρόσθεσε πως «η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο των μεγάλων επιτευγμάτων του ανθρώπου στην Τέχνη και την Αρχιτεκτονική, αποτελώντας μια σημαντική αντιπροσώπευση της σπουδαίας κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας», με τον ομογενή κινηματογραφιστή, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ να συμπληρώνει πως «όταν βλέπει την Ακρόπολη, νοιώθει ότι επιστρέφει σπίτι του».

Στην βαθιά συμβολική σημασία της Ακρόπολης αναφέρθηκε ο ομογενής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ Αλβέρτος Μπουρλάς.

«Το θαύμα της Ακρόπολης αντιπροσωπεύει τον αθηναϊκό πολιτισμό. Συμβολίζει ακόμη την δύναμη της επιστήμης, την δύναμη του πολιτισμού και την δύναμη της δημοκρατίας», είπε ο Δρ Μπουρλάς, με τον εφοπλιστή Ιωάννη Κουμάνταρο να κάνει λόγο για «αναγνώριση του Ελληνισμού».

«Στα μάτια μου, η Ακρόπολη, σύμβολο της πόλης από ψηλά, είναι η αναγνώριση του Ελληνισμού», είπε ο κ. Κουμάνταρος.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 1996, Ιωάννης Μελισσανίδης, τόνισε πως η Ακρόπολη σημαίνει για τον ίδιο ό,τι σημαίνει και η Ελλάδα, δηλαδή «το απόλυτο μαθηματικό, αρχιτεκτονικό και πολύμορφο ανθρώπινο θαύμα, το πιο όμορφο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού».

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σημασία της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, συμπληρώνοντας πως η ίδια εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για να συνεισφέρει στην επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Η Ακρόπολη είναι ένα αιώνιο σύμβολο τελειότητας, μια απόδειξη ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιτύχει το αδύνατο», δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη.

Ο επιστήμονας Ιωσήφ Σηφάκης ανέτρεξε στην πνευματική επιρροή που είχε για τον ίδιο η επίσκεψη στην Ακρόπολη, επισημαίνοντας πως «οι αναμνήσεις από τις επισκέψεις παραμένουν ζωντανές», ενώ με ιδιαίτερα συναισθηματικό τόνο μίλησε ο δημοφιλής ερμηνευτής, Γιώργος Νταλάρας.

«Από παιδί η θέα της Ακρόπολης με σκεπάζει. Είναι ο ουρανός μου, ένας ναός στο σχήμα του ουρανού, που λέει και ο Ελύτης. Εκεί ακουμπάει η καρδιά και η σκέψη μας» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Στην ψηφιακή εκδήλωση καταγράφηκε συμμετοχή από κάθε γωνιά του Πλανήτη.

(www.ekirikas.com)