Ομογενείς μαθητές θα κάνουν πρώτη φορά Πάσχα στην Ελλάδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Το πρώτο τους Πάσχα στην Ελλάδα ετοιμάζονται να ζήσουν φέτος τον Απρίλιο είκοσι μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου Port Adelaide.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου, Ειρήνη Ζήνωνος, δέκα μαθητές και δέκα μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πατρίδα των προγόνων τους στις 11 Απριλίου και να ζήσουν την εμπειρία της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας, μετά από πρωτοβουλία των υπευθύνων του σχολείου, σε συνεργασία με την Ενορία/Κοινότητα της Γεννήσεως του Χριστού, Port Adelaide και τη σχολική επιτροπή γονέων και κηδεμόνων.

«Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι είκοσι ημερών, που θα μας δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί με μερικά από τα παιδιά μας, ηλικίας 13-18 ετών και να τους συστήσουμε την Ελλάδα» λέει στον «Νέο Κόσμο» η κ. Ζήνωνος, η οποία μαζί με την πρώην διευθύντρια του σχολείου Ελένη Ηλιού και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Ευαγγελία Μουτσάτου και τον Ιωάννη Μπριγκς, νεωκόρο της Ενορίας και συνδιοργανωτή, θα φροντίσουν μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, επισκεπτόμενοι διάφορους τόπους και ιστορικά μνημεία, αγκαλιάζοντας την πατρίδα των προγόνων τους.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου, οι μαθητές και μαθήτριες, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την Αθήνα και να επισκεφθούν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Μουσείο Μείζονος Ελληνισμού, την Βουλή των Ελλήνων, την Πλατεία Συντάγματος, την Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και πολλούς ακόμα αρχαιολογικούς χώρους. Επόμενος προορισμός θα είναι η Πελοπόννησος όπου οι νεαροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κόρινθο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, και την πρώτη ιστορική πρωτεύουσα της Ελλάδας, Ναύπλιο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί καταφέραμε, καλύπτοντας ως Κοινότητα το 1/3 των εξόδων των παιδιών να δώσουμε στους αγαπημένους μας μαθητές και μαθήτριες την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία που μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να ξαναζήσουν στο άμεσο μέλλον και, μάλιστα, να την βιώσουν, παρέα με τους φίλους τους και τις οικογένειες τους» λέει η διευθύντρια, η οποία εξηγεί ότι μεγάλο μέρος των εξόδων του ταξιδιού πρόκειται να καλυφθεί από την ίδια την Ενορία/Κοινότητα Γεννήσεως του Χριστού.
Η εκπαιδευτική εκδρομή θα συνεχιστεί με επισκέψεις και διανυκτερεύσεις στα Καλάβρυτα, την Αγία Λαύρα, την Αρχαία Ολυμπία (αρχαίο στάδιο και Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας) το Μεσολόγγι, την Αράχωβα, τους Δελφούς, τις Θερμοπύλες, τα Μετέωρα, την Καλαμπάκα, την Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Φλώρινα, τη Βεργίνα, τη Νάουσα και την Καστοριά.

«Για εμάς είναι σημαντικό η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή να περιλαμβάνει ιστορικές, αρχαιολογικές, σύγχρονες αλλά και θρησκευτικές αναζητήσεις. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν εκείνα που ζήτησαν η εκδρομή να έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα και, μάλιστα, εξέφρασαν την επιθυμία να συναντήσουν και ιερείς των Μητροπόλεων κάτι που έχουμε συμπεριλάβει στο αναλυτικό μας πρόγραμμα» λέει η κ. Ζήνωνος η οποία είναι μέλος της σχολικής κοινότητας τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να συναντηθούν με τις οικογένειές τους (όσες από αυτές επιλέξουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα) την Μεγάλη Εβδομάδα, στη Φλώρινα όπου και θα παραμείνει η αποστολή έως την Κυριακή του Πάσχα.

Εκεί, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, ο Περιφερειάρχης Φλώρινας έχει ετοιμάσει ανήμερα του Πάσχα σειρά εκδηλώσεων για την υποδοχή των παιδιών που με τη σειρά τους θα παρουσιάσουν τη δική τους ευχαριστήρια εκδήλωση προς τους κατοίκους της Περιφέρειας.
«Αυτό που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά είναι ότι τα παιδιά κυριολεκτικά μετρούν τις μέρες αντίστροφα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφθούν και να γνωρίσουν επιτέλους από κοντά όλα αυτά τα ιστορικά μέρη για τα οποία τους έχουμε πει τόσα μέσα στην τάξη και όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά» λέει η κ. Ζήνωνος.
Οι μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετέχουν στην εκδρομή θα κρατούν σημειώσεις, έτσι ώστε μόλις επιστρέψουν στην Αυστραλία να μπορέσουν να ετοιμάσουν στα ελληνικά μια συνολική παρουσίαση του ταξιδιού με εκθέσεις και φωτογραφικό υλικό.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το ταξίδι δήλωσε και ο πρόεδρος της Κοινότητας/Ενορίας Γεννήσεως του Χριστού Port Adelaide, Ιωάννης Δουβαρτζίδης.
«Είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Το να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι και να κάνουμε ένα τέτοιο δώρο στα παιδιά μας, ήταν όνειρο ζωής και ένας τρόπος να τα επιβραβεύσουμε για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλουν για την διατήρηση και την διάδοση της ελληνικότητας μας.
«Τα παιδιά μας είναι και νιώθουν Έλληνες αλλά ευελπιστώ πως μόλις πατήσουν το πόδι τους στην πατρίδα, η εμπειρία αυτή θα σφραγίσει την ελληνικότητά τους και το αίσθημα περηφάνειας που θα νιώσουν θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην μνήμη τους» είπε ο κ. Δουβαρτζίδης.

www.panhellenicpost.com