Ιστορική εκδήλωση Ποντίων στο Εθνικό Μουσείο Αυστραλίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Την Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΣΠΑ) τίμησε τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της Σύμβασης περί Γενοκτονιών, με σεμνή εκδήλωση στο Εθνικό Μουσείο Αυστραλίας στην Καμπέρρα. Κύρια ομιλήτρια ήταν η Δρ Melanie OBrien, υφηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS).
Σύμφωνα με την Δρ
OBrien, κατά κάποιον τρόπο, η εκδήλωση ήταν τιμητική για το έργο του Δρ Ραφαήλ Λέμκιν, του «πατέρα» της Σύμβασης, ο οποίος είχε ως βάση για το ερευνητικό και νομικό του έργο τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το 1942-1943 εισήγαγε τον νεολογισμό «γενοκτονία» και τον ορισμό αυτού του εγκλήματος.

Με φόντο τη γραφική λίμνη της αυστραλιανής πρωτεύουσας, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Πέτρος (ιερατικώς προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καμπέρρας), η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Καμπέρρα, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη, καθώς και αντιπρόσωποι των Πρεσβειών της Ρωσίας, της Ιορδανίας και του Αφγανιστάν. Επίσης, η κ. Κάρεν Μπος (εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Faith and Freedom), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κ. Παναγιώτης Παπουλίδης, καθώς και στελέχη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών (Australian Institute for Holocaust and Genocide Studies), το Εθνικό Εβραϊκό Συμβούλιο (Executive Council of Australian Jewry), την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας (Armenian National Committee of Australia) και το Εθνικό Ασσυριακό Συμβούλιο (Assyrian Universal AllianceAustralia).

Στις 9 Δεκεμβρίου 1948, η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των χωρών-μελών του ΟΗΕ – μεταξύ τους η Ελλάδα και η Αυστραλία– υπερψήφισε την εν λόγω Σύμβαση. Για πρώτη φορά εισήχθη στο διεθνές δίκαιο ο όρος «γενοκτονία» και δόθηκε νομικός ορισμός στο «έγκλημα των εγκλημάτων». Η λέξη «γενοκτονία» πρωτοδημοσιεύθηκε το 1944 στο βιβλίο του Ραφαήλ Λέμκιν «Axis Rule in Europe».
Όπως δήλωσε ο τελετάρχης, γενοκτολόγος Δρ Παναγιώτης Διαμάντης, με την εκδήλωση αυτή, η ΟΣΠΑ τίμησε το έργο του Λέμκιν και όλων αυτών οι οποίοι εργάστηκαν και εργάζονται να τερματίσουν την γενοκτονία και άλλα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

«Θέμα μας πλέον είναι», όπως είπε η Δρ OBrien, «τι θα κάνουμε εμείς. Ο Δρ Λέμκιν έβαλε κάποιες βάσεις. Η κ. Νάντια Μουράντ, η οποία επέζησε της Γενοκτονίας των Γεζίντι στην Μεσοποταμία (Ιράκ) πριν από μερικά χρόνια, τιμήθηκε με το Αριστείο Νόμπελ για την δράση της. Εμείς; Είναι θέμα όλων μας να παύσει η γενοκτονία να είναι φαινόμενο της καθημερινότητας».
Από την ομογένεια, το παρών έδωσαν η Ποντιακή Αδελφότητα
Wollongong, η Ποντιακή Αδελφότητα Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά», η Ποντιακή Αδελφότητα ΝΝΟ «Ποντοξενιτέας», η Ποντιακή Αδελφότητα Καμπέρρας και η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ μεταξύ άλλων.

(neoskosmos.com)