Εντυπωσιακή σαρκοφάγος επέστρεψε στο Κάϊρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μία από τις μεγαλύτερες φαραωνικές, ξύλινες σαρκοφάγους που έχουν βρεθεί ποτέ, η οποία εξήχθη παρανόμως από την Αίγυπτοκαι μέχρι πρόσφατα ανήκε στη συλλογή ενός αμερικανικού μουσείου, επέστρεψε σήμερα στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

«Υπάρχουν δύο είδη σαρκοφάγων: εκείνες των βασιλικών οίκων και εκείνες των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αυτή ανήκε σε έναν αξιωματούχο», είπε ο Μοστάφα Ουαζίρι, ο διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Σούκρι και Ουαζίρι στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η σαρκοφάγος, μήκους 2,94 μέτρων και πλάτους 90 εκατοστών, χρονολογείται από την Ύστερη Περίοδο, πριν από περίπου 2.700 χρόνια, και βρέθηκε στην κεντρική Αίγυπτο.

Μέσα σε μια δεκαετία, το Κάιρο κατάφερε να πάρει πίσω περισσότερες από 29.000 αρχαιότητες που κλάπηκαν και πουλήθηκαν εκτός της χώρας. Εκτός από αυτές τις επιστροφές, τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί πολλές σημαντικές ανακαλύψεις, κυρίως στη νεκρόπολη της Σακάρα, στα νότια του Καΐρου. Το 2021 και το 2022 βρέθηκαν περισσότερες από 300 σαρκοφάγοι και 150 μπρούτζινα αγάλματα, πολλά ηλικίας άνω των 3.000 ετών.

Και αυτό αποτελεί μια τεράστια πολιτισμική και αρχαιολογική επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα και μια ηθική νίκη του Αιγυπτιακού Κράτους.

(ekalexandria.org)