Παπαστεργιάδης προς Μητσοτάκη: Οι περισσότεροι απόδημοι ΔΕΝ θα μπορούν να ψηφίσουν
Με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
(Panhellenic Post: Στο μεταξύ, παρόμοιες επιστολές διαμαρτυρίας για τη μορφή που παίρνει τελικά το Νομοσχέδιο για την ψ΄ξηφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, έχουν σταλεί στην πολιτική ιεραρχία και από άλλους επώνυμους ομογενείς, τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Αμερική και την Ευρώπη. Και ενώ σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 συζητείται στη Βουλή οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα για την ψήφο των αποδήμων, μία ακόμη παναμερικανική Οργάνωση διαμαρτύρεται για τις υποχωρήσεις της Κυβέρνησης στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης και που στερούν την επιστολική ψήφο και άλλες κρίσιμες παραμέτρους του αρχικού Νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία. – Η επιστολή διαμαρτυρίας από τις ΗΠΑ θα δημοσιευθεί αργότερα από την Panhellenic Post).
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κυρίου Παπαστεργιάδη έχει ως εξής:
«Κον Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
ΑΘΗΝΑ
Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,
ΘΕΜΑ: Η συμφωνία για την ψήφο των Eλλήνων πολιτών του εξωτερικού
Συγχαίρουμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα για τη συμφωνία όσον αφορά στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού, καθώς πρόκειται για μια θετική κίνηση. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή, αντί να βοηθά τους απόδημους στο θέμα της ψήφου, θέτει μια σειρά από εμπόδια που τελικά θα έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, να μην μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς που ενδιαφέρονται.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η συμφωνία:
• Αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίζουν.
• Δεν διευκολύνει τους απόδημους και πρακτικά στις διαδικασίες των εκλογών
• Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών
• Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού. Εμείς, ως Απόδημοι, προτείνουμε την καθολική καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους εντός και εκτός Ελλάδας Έλληνες πολίτες.
• Δημιουργεί αντιφάσεις– αφενός η Ελλάδα αναγκάζει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη περιορίζει σε απαγορευτικό βαθμό το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα.
Δηλαδή, οι περιορισμοί και τα κριτήρια που τίθενται δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν τους απόδημους που επιθυμούν να ασκήσουν το δημοκρατικό, εκλογικό τους δικαίωμα. Το κριτήριο των 35 ετών παραμονής στο εξωτερικό αυτόματα στερεί το δικαίωμα να ψηφίσουν σε όσους ζουν εκτός Ελλάδος περισσότερα χρόνια.
Το κριτήριο διετούς παραμονής στην Ελλάδα, εμποδίζει την πλειοψηφία των ομογενών (ως και 90%) να ψηφίσουν. Οι περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν στην Ελλάδα για διακοπές και παραμένουν από δύο εβδομάδες ως τρεις μήνες. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η είσοδος και η παραμονή μας στην Ελλάδα δεν καταγράφεται πουθενά. Πώς μπορεί κάποιος να το αποδείξει; Ως εργαζόμενοι, έχοντας επιχειρήσεις και οικογένεια στο εξωτερικό, αδυνατούμε να παραμείνουν δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα. Μόνο ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό ενδεχομένως να ικανοποιεί το κριτήριο αυτό.
Λοιπόν, γιατί το όριο των 35 ετών; Γιατί τα δύο χρόνια παραμονή στην Ελλάδα; Γιατί η κατοχή ΑΦΜ και η ενεργή οικονομική-φορολογική σχέση με την Ελλάδα; Γιατί τίθενται όλοι αυτοί οι περιορισμοί;
Επίσης, η πρόβλεψη να προσέρχονται οι ομογενείς στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες για να ψηφίσουν, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς όσοι τελικά κατορθώσουν να ικανοποιήσουν τα άλλα κριτήρια που τίθενται, θα δυσκολεύονται λόγω των μεγάλων αποστάσεων, που υπάρχουν στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία, να επισκεφθούν το πλησιέστερο Ελληνικό Προξενείο ή Πρεσβεία για να ψηφίσουν. Στη Μελβούρνη για παράδειγμα οι αποστάσεις είναι τεράστιες, καθώς η πόλη εκτείνεται από τη μια άκρη στην άλλη σε μια απόσταση πάνω από 120 χιλιόμετρα. Ακόμα και αν τελικά στηθούν κάλπες και σε άλλους χώρους, όπως Κοινότητες κ.λπ., σε περίπτωση που υπάρξουν πολλές εγγραφές από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, το πρόβλημα δεν λύνεται. Θα υπάρξουν και Έλληνες που δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τα κέντρα αυτά. Η υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ή η δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν αξίζει να εξεταστεί ως προτεραιότητα.
Οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα εμείς στην Αυστραλία, αγωνιζόμαστε για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική της ανάπτυξη και προσπαθούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζούμε. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως πρόσφατα η Κοινότητά μας τίμησε τον ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Θανάση Συνοδινό, που είναι ένας ισχυρός πολιτικός στο χώρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο γερουσιαστής Συνοδινός, αναλαμβάνει το Φεβρουάριο τα καθήκοντα του Αυστραλού πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντικός ο ρόλος του όσον αφορά στα θέματα που άπτονται των συμφερόντων της Ελλάδας. Παράλληλα, η Αυστραλία είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες και οι σχέσεις της ομογένειας και της Κοινότητάς μας με τις κυβερνήσεις και τον επιχειρηματικό τομέα είναι καλύτερες από ποτέ. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επισκέφθηκε την Κοινότητά μας πρόσφατα και μας επιχορηγεί για παράδειγμα με $5 εκατομμύρια για τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού κέντρου, ενώ ενισχύει και οικονομικά τα σχολεία μας και τις άλλες δραστηριότητές μας.
Όπως κατανοείτε, η ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που τα πολιτικά κόμματα και οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους απόδημους με την πρέπουσα υπερκομματική σοβαρότητα
Ελπίζουμε σε επανεξέταση της συμφωνίας λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις μας.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Παπαστεργιάδης
Πρόεδρος».
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο neoskosmos.com