Το μυθιστόρημα «Middlesex» του Τζέφρι Ευγενίδη ανάμεσα στα 50 σύγχρονα, κορυφαία βιβλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έγκριτη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Book Riot», παρουσιάζει τα 50 βιβλία με έκταση μεγαλύτερη των 500 σελίδων που πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να διαβάσει. Ανάμεσα σε κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας, σύγχρονης λογοτεχνίας όπως ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, ο Νιλ Γκάιμαν, ο Στίβεν Κινγκ και η Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια συγκαταλέγεται και ο ομογενής συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης (Jeffrey Eugenides), με το μυθιστόρημά του «Middlesex» (Ανάμεσα στα δύο φύλα).

Το «Middlesex» αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και τριών γενεών της ελληνοαμερικανικής οικογένειας Στεφανίδη, οι οποίοι ταξίδεψαν από ένα μικρό χωριουδάκι απέναντι από τον Ολυμπο της Μικράς Ασίας στο Ντιτρόιτ της ποτοαπαγόρευσης, έζησαν τις ένδοξες ημέρες στην πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις φυλετικές ταραχές του 1967, προτού μετακομίσουν στις δεντροφυτεμένες λεωφόρους του Γκρος Πουέντ, στο Μίσιγκαν.

Για να καταλάβει η Καλλιόπη τον λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό και την εκπληκτική γενετική ιστορία που μεταμορφώνει την Κάλλι σε Καλ, έναν από τους πιο τολμηρούς και υπέροχους αφηγητές στη σύγχρονη μυθιστορία. Λυρικό και συναρπαστικό, το «Middlesex» είναι μια απολαυστική αναβίωση του αμερικανικού έπους.

Η κεντρική ηρωίδα, Κάλλι, ξεκινά τη ζωή της σαν κορίτσι, η εφηβεία της αποκαλύπτει σιγά σιγά τον ανδρισμό που κρύβει μέσα της και στα δεκατέσσερά της μια χειρουργική επέμβαση ξεκαθαρίζει τα πράγματα: η Κάλλι είναι από δω και πέρα ο Καλ. Είναι λοιπόν όλα ζήτημα γονιδίων, μπορεί ο γενετικός ντετερμινισμός να ερμηνεύσει τα πάντα;

«Το βιβλίο μου» είχε δηλώσει ο Ευγενίδης «έχει θέμα τη γενετική, όχι όμως εις βάρος της ψυχολογικής ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το αντίθετο μάλιστα, αντιστρατεύεται την τρέχουσα εκλαϊκευμένη μορφή της γενετικής που θεωρεί την ανθρώπινη συμπεριφορά γενετικά προκαθορισμένη. Οι περισσότεροι γενετικοί επιστήμονες υποστηρίζουν σήμερα ότι η ανθρώπινη ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διάδρασης ανάμεσα σε ένα 50% γενετικά προκαθορισμένων συστατικών και σε ένα 50% περιβαλλοντικών παραγόντων. Η Κάλλι γεννιέται με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, αλλά υπερβαίνει μέσα από την ιστορία αυτόν τον προκαθορισμό, η μοίρα κατά συνέπεια δεν είναι άφευκτη, για να ανατρέξω στην εννοιολογία των αρχαίων Ελλήνων».

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα εκδόθηκε το 2002 και κέρδισε το αμερικάνικο λογοτεχνικό Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας), τον αμέσως επόμενο χρόνο. Οι κριτικές που έλαβε από σύσσωμο τον παγκόσμιο Τύπο ήταν διθυραμβικές. «Λίγο Τρίστραμ Σάντι, λίγο Ισμαήλ, λίγο Χόλντεν Κόλφιλντ, ο Καλ είναι ένας εκπληκτικά συναρπαστικός αφηγητής… Εντυπωσιακό… Ενα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο μιας οικογένειας και της ταραχώδους πορείας της στον αμερικανικό εικοστό αιώνα» έγραψαν οι «New York Times» λίγο μετά την έκδοσή του.

(www.ekirikas.com)