Καβάφεια 2017 – Δελτίο Τύπου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάφεια 2017

Κάιρο & Αλεξάνδρεια: 13 – 15 Οκτωβρίου 2017

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Ο επίκαιρος χαρακτήρας του έργου του Κ. Π. Καβάφη

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» και με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου και Ελλάδας, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, διοργανώνει το 14ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο “Καβάφεια 2017″, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Στο Κάιρο, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Όπερα του Καΐρου στις 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 με την απονομή λογοτεχνικών βραβείων σε Άραβες συγγραφείς από Επιτροπή που έχει ορίσει τοΥπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» διοργανώνουν στην Όπερα συναυλία με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή και πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Στην Αλεξάνδρεια, η τελετή έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2017, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου θα γίνουν και τα εγκαίνια έκθεσης της αρχιτέκτονος – εικαστικού Άννας Φιλίνη με θέμα «Δράματα εξουσίας στα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη». Ώρα έναρξης 17:00. Η πρώτη συνεδρία του Συμποσίου, στις 17:30, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή των Καβαφείων, ιστορικού και συγγραφέα Κωστή Μοσκώφ, ενώ η συνεδρία που ακολουθεί, στις 19:30, θα εξετάσει τη συμβολή του Καβάφη στην ελληνική ποίηση.

 Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα έναρξης 10:00, οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αναδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του έργου του Κ.Π. Καβάφη, με ειδική αναφορά στον αραβικό κόσμο, καθώς και τα “πριν” και τα “μετά” της ποίησής του, ενώ το Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα για τον ρόλο του Καβάφη σε καιρούς κρίσης.

Την Κυριακή το βράδυ επίσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη, που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», στην οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Το ποιητικό αλφάβητο» από τον ρουμανικό εκδοτικό οίκο Ομόνοια με την ευγενική χορηγία της κ. Αικατερίνης Μπελεφαντή-Σοφιανού, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία, που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή με ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Καβάφη.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:30,  θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας η παρουσίαση του λευκώματος «Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας», που εκδόθηκε από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.

Εκδηλώσεις που αφορούν τους δημοσιογράφους στην Αθήνα

Συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 Αλεξ. Πάντου, Καλλιθέα)

Για τους  δημοσιογράφους που θα ακολουθήσουν την αποστολή στην Αίγυπτο

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:30, στο ξενοδοχείο Steigenberger El Tahrir στο Κάιρο

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:45, στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ