Μια φωτογραφία, μια ιστορία…Η Φιλαρμονική Αλεξανδρείας στην Τάντα του 1926

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περί της Ελληνικής Φιλαρμονικής Αλεξανδρείας, από τη σχετική αναλυτική αναφορά στο βιβλίο μας ¨Τα Ελληνικά Σωματεία στην Αίγυπτο¨ σταχυολογούμε τα εξής : Το 1893 ο Κερκυραίος μουσικός Ναπολέων Λαμπελέτ ίδρυσε χορωδία 45 ατόμων στα πλαίσια της σχολής του ¨Μουσική Ακαδημία¨. Η χορωδία αυτή στάθηκε αφορμή για την ίδρυση της ¨Ελληνικής Φιλαρμονικής Εταιρίας Αλεξανδρείας¨ που αποτέλεσε τον πυρήνα της κατοπινής ¨Φιλαρμονικής Εταιρίας¨, η οποία όμως διαλύθηκε το 1898. Η Φιλαρμονική επανιδρύθηκε το 1902, ξαναδιαλύθηκε στις αρχές του 1915 για να φτάσουμε στις 21/4/1917, οπότε σε συνέλευση που έλαβε χώρα στο εντευκτήριο του Συλλόγου ¨Αισχύλος-Αρίων¨ αποφασίστηκε η επανίδρυση της μετονομαζόμενη τώρα σε ¨Ελληνική Φιλαρμονική Σχολή Αλεξανδρείας¨, η οποία από τότε συνέχισε επιτυχώς την πορεία της στο χρόνο. Την περίοδο του μεσοπολέμου η Φιλαρμονική ήταν πανταχού παρούσα σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις της παροικίας, από τους χορούς των σωματείων ως την περιφορά του επιταφίου, ενώ οι δημόσιες συναυλίες της άφησαν εποχή. Με τη συμπαράσταση του Προξενείου, της Κοινότητας, της Δημαρχίας και τις σημαντικές επιχορηγήσεις επιφανών Αλεξανδρινών, η Φιλαρμονική κατόρθωσε να επιζήσει ως τη δεκαετία του ΄90, οπότε και ενσωματώθηκε με την Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Ορμώμενοι από τη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύουμε και τράβηξε ο φωτογράφος Δαμάσκος, η οποία παρουσιάζει αναμνηστικό στιγμιότυπο της 18/4/1926 από την επίσκεψη της αλεξανδρινής Φιλαρμονικής στην Τάντα, κι αναδιφώντας σε σχετικά άρθρα του αλεξανδρινού ¨Ταχυδρόμου¨, ανασυντάσσουμε τα γεγονότα εκείνων των ημερών :

Το Σάββατο 17/4/1926 η Φιλαρμονική Αλεξανδρείας αποτελούμενη από περίπου 50 μουσικούς υπό τον μαέστρο Π. Μπαβέα – με την ποδοσφαιρική ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου ¨Άρης¨ εξ 20 αθλητών  –  μετέβη στην Τάντα κατόπιν προσκλήσεως του εκεί Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής Τάντας,  όπως συμμετάσχει σε χοροεσπερίδα που διοργάνωνε η δεύτερη υπέρ των σκοπών της. Μαζί τους ταξίδεψαν μερικοί Σύμβουλοι της Φιλαρμονικής, καθώς και κάποιοι άλλοι Αλεξανδρινοί.

Κατά το ταξίδι, η Φιλαρμονική παιάνισε σε όλους τους σταθμούς, στους οποίους αθρόοι προσέτρεχαν οι ομογενείς για να την ακούσουν.

Κατά τις 9 μ.μ. του Σαββάτου οι εκδρομείς έφτασαν στην πόλη, όπου τους υποδέχθηκαν οι Βασ. Σαράντης, Τριαντ. Παλαιολόγος και Χρ. Κοτσαμπόπουλος εκ του Συμβουλίου της Φιλαρμονικής Τάντας. Η αλεξανδρινή Φιλαρμονική, αφού ανέκρουσε τον αιγυπτιακό και ελληνικό ύμνο, ενώθηκε με εκείνη της Τάντας που την ανέμενε στο σταθμό και μαζί μετέβησαν στο χορό, ο οποίος δινόταν στο δημαρχιακό θέατρο της Τάντας. Εκεί παρέστη όλη η παροικία, καθώς και πολλοί Έλληνες των περιχώρων, ενώ η Φιλαρμονική Αλεξανδρείας παιάνισε υπό τον άκρατο ενθουσιασμό των ομογενών ως τις πρωινές ώρες.

Στις 11 π.μ. την Κυριακή έδωσε συναυλία με εκλεκτά ελληνικά και ευρωπαϊκά τεμάχια, ενώ το απόγευμα παιάνισε στο πλήρες ομογενών Στάδιο της πόλης, όπου και διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός φιλικός αγώνας μεταξύ ¨Άρη¨ και Π.Ο. Τάντας. Μεταξύ των επισήμων ήταν και ο Πρόξενος Τάντας Λαζάρου, κατά την άφιξη του οποίου η αλεξανδρινή Φιλαρμονική ανέκρουσε τον ελληνικό ύμνο. Ο αγώνας έληξε με σκορ 2-0 υπέρ του ¨Άρη¨. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο ¨Άρης¨ ζητωκραύγασε υπέρ του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Τάντας και του προέδρου του Κοτσαμπόπουλου, ο δε της Τάντας ανταπέδωσε τις φιλικές αυτές εκδηλώσεις.

Κατόπιν, τόσο οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, όσο και οι αθλητές του ¨Άρη¨ φιλοξενήθηκαν εκ νέου στο ξενοδοχείου του Κοτσαμπόπουλου, για να αναχωρήσουν τον απόγευμα για την Αλεξάνδρεια, στην οποία αφίχθηκαν κατά της 10 μ.μ.

Ν. Νικηταρίδης