Οι Έλληνες του Σουδάν
Ο Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας Αντώνης Α. Χαλδεός θα παρουσιάσει διάλεξη μέσω του διαδικτύου με τίτλο “Οι Έλληνες του Σουδάν”, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρθηκαν από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των φυσικών πόρων του, το Σουδάν ήταν μια περιοχή με μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία. Η παρουσία των Ελλήνων στο Σουδάν χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα όταν συνόδευσαν την αιγυπτιακή στρατιωτική εκστρατεία του 1821. Σταδιακά οι Έλληνες μετακινήθηκαν νότια σε όλη τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και εγκαταστάθηκαν ακόμη και στις πιο ερημικές περιοχές, όπου κανένας Ευρωπαίος δεν είχε επισκεφτεί ποτέ. Εκτός από την πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή κοινότητα, οι Έλληνες ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στην πολιτική και οικονομική ιστορία του Σουδάν.
Τον 19ο αιώνα, πολέμησαν με τον στρατηγό Γκόρντον κατά τη θρυλική πολιορκία του Χαρτούμ. Αργότερα ήταν οι κύριοι προμηθευτές του στρατού του Κίτσενερ στην προσπάθειά του να κατακτήσει το Σουδάν. Δεδομένου ότι οι Έλληνες ήταν επίσης πρωτοπόροι στον οικονομικό τομέα, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Σουδάν.
Στην πραγματικότητα, ο ρόλος τους αναγνωρίζεται ευρέως και θεωρούνται ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του οικονομικού μετασχηματισμού του Σουδάν κατά το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα. Τέλος, οι Έλληνες ήταν επίσης παρόντες στον αγώνα του Νότιου Σουδάν που οδήγησε στην ανεξαρτησία του το 2011.
Ο Αντώνης Α. Χαλδεός είναι Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στην Αθήνα και στη συνέχεια στράφηκε στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία και κατέχει διδακτορικό στην ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Το επιστημονικό του πεδίο περιλαμβάνει τη μελέτη της ελληνικής διασποράς. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα σε αρκετές χώρες της Αφρικής [Μαρόκο, Τυνησία, Σουδάν, Αιθιοπία, Ερυθραία, Τζιμπουτί, Μοζαμβίκη, Μπουρούντι, Ρουάντα, Τανζανία, Ζάμπια, Νότια Αφρική). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία και διάφορα άρθρα. Το 2017 τιμήθηκε με τον Άγιο Σταυρό του Αγίου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για τη συμβολή του στην προώθηση του Ελληνισμού στην Αφρική.
Παρουσίαση: Zoom Webinar: https://bit.ly/2FJb7vI
YouTube: https://www.youtube.com/user/gocmv,
Facebook: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/
Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020
(www.panhellenicpost.com)