Οσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για το The Favourite του Λάνθιμου – Τα βραβεία με «ελληνική χροιά»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ολίβια Κόλμαν (Olivia Colman) επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ (Glen Close), κερδίζοντας το Οσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» («The Favourite») του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδύεται τη Βασίλισσα Αννα.

Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Οσκαρ για την ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του βραβείου σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη Βρετανίδα ηθοποιό.

«Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Εμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια, όπως είπε.

Πριν από τη φετινή τελετή, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Συνυποψήφιές της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται».

Το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ (σ.σ. είναι κατά το 1/8 ελληνικής καταγωγής σύμφωνα με δική του παλαιότερη δήλωση) στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευσή του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (…). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό», είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίνγκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Το «Bohemian Rhapsody», ταινία που ο τίτλος της παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Queen, αφηγείται την ιστορία της μπάντας από την αρχή, από το 1970 στο Λονδίνο και την ένταξη του Φρέντι Μέρκιουρι, ώς την εμβληματική συμμετοχή τους στο «Live Aid» του 1985.

Συνυποψήφιοι του Ράμι Μάλεκ ήταν οι Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ενα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).

Ο animator Γιώτης Κατσαμπάς

Η φετινή λίστα των νικητών των βραβείων Οσκαρ περιλαμβάνει κι έναν Κύπριο, από τη Λευκωσία, που συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή της ταινίας «Spider-Man: Into the Spider-Verse», το οποίο κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Συγκεκριμένα, ο Γιώτης Κατσαμπάς ήταν επικεφαλής της τεχνολογίας προ-παραγωγής (Head of pre production technology) στην ταινία που σκηνοθέτησαν οι Μπομπ Περσικέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν.

«Υπάρχει ένας ήρωας μέσα σε όλους μας και δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς εσάς. Ευχαριστούμε την Ακαδημία που αναγνώρισε την υπέροχη ομάδα πίσω από το ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse», αναφέρεται στον λογαριασμό της ταινίας στο Twitter.

Η ταινία βραβεύτηκε επίσης με το Bafta, τη Χρυσή Σφαίρα και πολλά ακόμη βραβεία.

Ο Γιώτης Κατσαμπάς ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Σπούδασε Computer Animation στο Ringling College of Art & Design, στη Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας πορείας του στην παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων πρόσφερε τις τεχνικές ικανότητές του σε πολλές ταινίες και καταξιώθηκε για τη συνεισφορά του στην παραγωγή της πρωτοποριακής ταινίας κινουμένων σχεδίων «Beowulf», με την ψηφιακή επεξεργασία της ερμηνείας αληθινών ηθοποιών.

Παράλληλα, συμμετείχε σε ταινίες όπως τα «Hotel Transylvania», «Cloudy With a Chance of Meatballs 2», «Arthur Christmas», «Smurfs», «Spirit» και «The Road to El Dorado».

Ο Γιώτης Κατσαμπάς επέβλεψε επίσης σχετικά με το computer graphics εργασίες για πολλαπλά πρότζεκτ στα NewKat Studios τα οποία συνίδρυσε το 2001, μεταξύ των οποίων οι ταινίες «Minority Report», «Mickey’s Clubhouse», «Winnie the Pooh» και «Φινέας και Φερμπ».

(www.ekirikas.com)