Τον κορυφαίο ομογενή επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή τίμησε η Χίος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον κορυφαίο Χιώτη κι Έλληνα επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή που ξεκίνησε από ένα νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου για να κατακτήσει – και τελικά κατέκτησε- όλο το διάστημα, υποκλίθηκε το βράδυ του Σαββάτου σύσσωμη η Χίος.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του διακεκριμένου επιστήμονα και ακαδημαϊκού, ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να γίνουν γνωστές πτυχές της ζωής του αλλά και της συνεισφοράς του στην ανθρωπότητα, που μέχρι σήμερα ήταν καλά κρυμμένες, εξαιτίας της σεμνότητας και της ταπεινότητας ενός ανθρώπου που τίμησε την επιστήμη του όσο λίγοι αλλά και τον τόπο του, μη ξεχνώντας ποτέ την αφετηρία του, τον Βροντάδο και τη Χίο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνέβαλλε τα μέγιστα και η προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια: Σταμάτης Κριμιζής» («Chasing planets for 60 years: Stamatis -Tom- Krimigis») του Γιάννη Βαμβακά, η οποία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους (Best Feature Documentary) κατά τη διάρκεια του Dallas Movie Awards Festival.

Απευθυνόμενος στο κοινό ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση «πραγματοποιείται ως ένα ακόμα ευχαριστώ προς τον ανεπανάληπτο καθηγητή αλλά πρωτίστως άνθρωπο Σταμάτη Κριμιζή», λέγοντας ότι ο κ. Κριμιζής, αποτελεί το πρότυπο και το παράδειγμα ενός ανθρώπου που εμπνέει τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, στοχεύοντας ψηλά.

«Ο εξαίρετος Δρ. Σταμάτης Κριμιζής είναι απλός άνθρωπος. Διαποτισμένος με την σοφία της ουσιαστικής προσφοράς, σοβαρός και στιβαρός, ακέραιος και ανθρώπινος  και φωτεινός όσο τα αστέρια του ουρανού. Για εμάς στη Χίο, κατατάσσεται στους μοναδικούς μας αστέρες», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Με πρωτοφανή σεμνότητα, ο κορυφαίος επιστήμονας έκανε λόγο για ευγενικές και γενναιόδωρες αναφορές στο πρόσωπό του, λέγοντας με χιούμορ ότι:

«Μόλις άκουγα όλα αυτά, άρχισα να σκέφτομαι ότι για να ακούγονται τέτοια λόγια στην πατρίδα μας, μάλλον θα είχα αποδημήσει εις Κύριον» και προσέθεσε ότι οι Χιώτες, έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, προοδεύοντας σε πολλούς κλάδους και επιστήμες, τιμώντας την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κριμιζής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Δασκάλους του στη Χίο λέγοντας ότι, αυτοί του δίδαξαν την αγάπη, τη γνώση, τον σεβασμό, τα ήθη και τις αξίες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής, ο Δήμαρχος Χίου, δώρισε στον κ. Κριμιζή έναν πίνακα της Χίου με led  φωτισμό.

(www.panhellenicpost.com)