Αναστασιάδης στο Συνέδριο Αποδήμων: Η ασφάλεια το μεγάλο «αγκάθι» του Κυπριακού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Εάν ξεπεραστούν τα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας, στις υπόλοιπες των διαφορών και εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς θα δώσει απαντήσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαβίβασε την αποφασιστικότητα και τη γνήσια βούλησή μας να εμπλακούμε και πάλι σε ένα διάλογο στη βάση των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στην  ειδική σύμβουλο του Αντόνιο Γκουτέρες Τζέιν Χολ Λουτ.

«Το θέμα είναι να υπάρξει επιτέλους αποδοχή αυτού που το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της ΕΕ αναγνωρίζει. Αυτή ήταν, χωρίς καμιά προϋπόθεση, η θέση που εξέφρασα – όταν λέω προϋποθέσεις εννοώ προαπαιτούμενα – στην κα Λουτ. Δηλαδή εξέφρασα την ετοιμότητα μας να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε αρκεί να υπάρξει, όπως ο ίδιος ο ΓΓ όχι εμείς διαπιστώνουμε, αποδοχή και των έξι σημείων που άπτονται των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Το πρώτο είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και το δεύτερο είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τόνισε, αναφέροντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι απεξάρτηση, ανεξαρτησία, κυριαρχία, αυτοδιάθεση των Κυπρίων για τους Κυπρίους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, με συγκροτημένη και συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους έχουμε επιτύχει να προσδώσουμε αναβαθμισμένο κύρος στην πατρίδα μας, καθιστώντας την ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας, ως επίσης και συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή.

Πρόσθεσε πως ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και παρά τις απειλές και αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, «προχωρούμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στη βάση συγκεκριμένων στρατηγικών σχεδιασμών».

Σε επίπεδο οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ανέφερε ότι είναι καλά γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξαιτίας της οποίας βρέθηκε το 2013 στα πρόθυρα της οικονομικής χρεωκοπίας, σημείωσε πως είναι εξίσου γνωστό πως μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, τις θυσίες του λαού, τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων έγινε κατορθωτό, όχι μόνο να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αλλά μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και από το 2015 να παρουσιάζουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης που έφτασαν το 2017 να θεωρούνται και να είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Περαιτέρω διαβεβαίωσε πως είναι σταθερή η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε την ίδια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, όπως προβλέπουν και οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που επιτελεί η ΝΕΠΟΜΑΚ και οι απόδημοι γενικότερα και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησή του θα είναι στο πλευρό τους.

«Έχω ακούσει, έχω αφουγκραστεί, γνωρίζω  τις ανάγκες της παροικίας σε θέματα εκπαίδευσης, σε θέματα πολιτιστικών πολιτικών κλπ. Γνωρίζετε καλά ότι πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα οικονομικά πλαίσια και τις δυνατότητες του κράτους, για να ανταποκριθούμε. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις δικές σας προσπάθειες, τους δικούς σας αγώνες, ώστε να παραμείνετε και να παραμείνει η νέα γενιά δεμένη με την πατρώα γη», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προ όποιας άλλης αναφοράς, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρου του κυπριακού λαού  στους Ελλαδίτες αδελφούς μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που βιώνει ολόκληρη η χώρα, ως αποτέλεσμα των φονικών πυρκαγιών της περασμένης Δευτέρας.

Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή  βρισκόμαστε σε πλήρη επικοινωνία και συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές, έχει επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους οποίους διαβίβασε τα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα έχουμε εμπράκτως αποδείξει πως είμαστε στο πλευρό της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ελληνικού λαού, όπως είναι και η Ελλάδα, πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι με τις αποφάσεις που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο «πιστεύω πως θα συμβάλουμε έστω και κατ΄ ελάχιστον στην άμβλυνση είτε του πόνου είτε των καταστροφών».

(ekirikas.com)