Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τις μεγάλες φωτιές στην Αττική

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλες φωτιές κατέκαψαν καλοκαιρινά θέρετρα κοντά στην Αθήνα, σκοτώντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους, μέχρι νωρίς την Τρίτη και τραυματίζοντας περισσότερους από 100, μεταξύ των οποίων 11 σε κρίσιμη κατάσταση.

Υπάρχουν μάλιστα φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά πολύ, επεσήμανε το «ΑΡ». Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν κάθε προσπάθεια στις περιοχές που έκαψαν οι φλόγες, ενώ μαρτυρίες προς ελληνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πάνω από 20 ακόμη σορούς.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , νωρίς το πρωί, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε ότι έχουν βρεθεί οι σοροί ακόμη 26 ανθρώπων (και μικρών παιδιών) σε σημείο της ακτής -και συγκεκριμένα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη, όπου προσπάθησαν να αποφύγουν την πύρινη λαίλαπα.

Ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε το φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές, είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη χαρακτήρισε «δύσκολη και ιδιαίτερη» την χθεσινή ημέρα για όλη την Ελλάδα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ταυτόχρονης σχεδόν εκδήλωσης πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με επίκεντρο το λεκανοπέδιο Αττικής όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές κυρίως σε μεικτή ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα, ενώ από τη θάλασσα διέσωσαν 19 άτομα.

Δυστυχώς κατά την διάρκεια των ερευνών ανασύρθηκαν και τέσσερις νεκροί. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και ένα παιδί ενώ έως και αυτή την στιγμή, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγνοούνται δύο άτομα. Πρόκειται για επιβάτες ενός σκάφους στο οποίο αρχικά επιβιβάστηκαν 10 Δανοί τουρίστες από την παραλία της Ραφήνας όταν είδαν τις φλόγες να τους πλησιάζουν.

Κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν, συμφωνα με πληροφοριες επιβιβάστηκαν στην βάρκα τους και κάποια άλλα ατομα που εντόπισαν να κολυμπούν ανοικτά της Ραφήνας. Οι Δανοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Λιμενικού διασώθηκαν, ωστόσο αναζητούνται και άλλοι επιβατες του σκάφους.

Εξι περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα αντιρρυπαντικό σκάφος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης με τα δύο φουσκωτά του, ένα ταχύπλοο του λιμενικού, η φρεγάτα «Έλλη», ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και διαφορα παραπλέοντα σκάφη συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στις έρευνες διάσωσης.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται έως και αυτή την στιγμή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Εντεκα τραυματίες από τις πυρκαγιές στην Αττική παραμένουν διασωληνωμένοι, όπως δήλωσε την Τρίτη το πρωί ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην κ. Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου .

Είμαστε σε μια «δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη ημέρα» τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου και πρόσθεσε: «Στα νοσοκομεία εχθές είχαν διακομιστεί, κυρίως με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 156 ενήλικες και 16 παιδιά. Από τους 156 ενηλίκους οι 11 είναι διασωληνωμένοι, ευτυχώς τα 16 παιδιά είναι σε κατάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

Όπως εξήγησε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ «όλοι οι παραπάνω είναι άνθρωποι που κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μας και τουρίστες, που έλαβαν πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ήταν στο σημείο με κινητές μονάδες. Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός διακομίστηκε στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο ή με δικά τους μέσα, αλλά μετά την παροχή πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο και έφυγαν».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, «στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα, κινητές μονάδες και μηχανές και τα νοσοκομεία, αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, από χθες το βράδυ με απόφαση του υπουργού ‘Αμυνας, είναι σε κατάσταση επιφυλακής για να αντιμετωπίσουν ό,τι θέμα προκύψει».

Μέτωπα την Τρίτη

Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Όσον αφορά στα άλλα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Κορινθία και συγκεκριμένα στις περιοχές ‘Αγιος Χαράλαμπος, ‘Ανω Καλαμάκι, Γαλότα και Ίσθμια η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού οι φωτιές είναι σε ύφεση. Πάντως, στις προαναφερόμενες περιοχές βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν, ώστε να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε δύο περιοχές επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ελέγξουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στον Αποκόρωνα και αργά τη νύκτα στην περιοχή Κακόπετρος. Και στα δύο σημεία οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Η φωτιά στον Κακόπετρο είναι σε εξέλιξη σε δύσβατη ορεινή περιοχή με χορτολοβαδική κυρίως έκταση. Εκεί επιχειρούν 10 οχήματα, 24 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετείχε το πρωί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στην περιοχή του Αποκόρωνα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν και επιχειρούν στο σημείο, μετά από ολονύκτια προσπάθεια έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει δημιουργήσει μεγάλες ζημιές σε υποδομές, φυτικό και ζωικό βασίλειο, ενώ ζημιές υπέστησαν σπίτια και άλλα κτίσματα.

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε από την περιοχή του Αγίου Φανουρίου μέχρι και τον δεύτερο κόμβο Βρυσσών παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης καίγοντας και το πευκοδάσος της περιοχής.

Με 9 πυροσβεστικά οχήματα 18 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα αλλά και τα δύο αεροσκάφη Pzl από τη Λαμία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η μάχη των αρχών για να περιορίσουν τις φλόγες στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία κοντά στο Νέο Κόκκινο όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Η πυρκαγιά εξελίχτηκε από άγνωστη αιτία τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ στην ευρύτερη περιοχή είχε αρχίσει να βρέχει.

Εξάλλου την ίδια ώρα εντοπίστηκε καπνός και στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη και μέχρι αυτή την ώρα οι πυροσβέστες αναζητούν να εντοπίσουν το σημείο.

Τα μέτωπα την Δευτέρα

Στην Αττική που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πλήρη εξέλιξη ήταν λίγο πριν τις 23:00 την Δευτέρα:

1. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 αεροσκάφη CANADAIR και 5 ελικόπτερα.

Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

2. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

3. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Οι πυρκαγιές της Αττικής όμως δεν ήταν οι μοναδικές που έχουν προκαλέσει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- ‘Αγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.

Στην διαρκή συνεδρίαση συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Φωτεινή Παντιώρα, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Γιάννης Παπαευσταθίου, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλοι παράγοντες.

Απο την Πυροσβεστική γίνεται έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Προβληματισμός Τσίπρα για τα παράλληλα μέτωπα

Λόγω της κατάστασης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διέκοψε το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψής του στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επέστρεψε στην Ελλάδα. Μετά την προσγείωσή του επρόκειτο να μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από το Μόσταρ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».

«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική. Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο. Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες , η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωση Κυριάκου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτωπα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν τις επόμενες ώρες τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και του ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του άμεσα, αν κρίνει ότι μπορούν να συνδράμουν εθελοντές, ενημερώνοντάς τον ότι το σύνολο των εθελοντών της ΝΔ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών.

Ειδικότερα όσον αφορά στα μέτωπα:

Αργά το βράδυ αναμένονταν στο Μάτι, στο Ζούμπερι και άλλες πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής σκάφη του λιμενικού για να απομακρύνουν τυχόν εγκλωβισμένους. Επρόκειτο για τρία πλοία του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη τα οποία βρίσκονταν ελάχιστα μακριά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.

Κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ προς την Πελοπόννησο και Ηπειρο δεν πραγματοποιείτο λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέτα, αφού από νωρίς το απόγευμα παρέμενε κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Επίσης, με εντολή της ΕΛΑΣ και της πυροσβεστικής έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθήνα-Κιάτο και αντίστροφα, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού προς Αεροδρόμιο. Κανονικά εκτελούνταν οι πτήσεις.

Από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων στις λεωφορειακές γραμμές 301, 314 και 324 που εξυπηρετούν τις περιοχές Ανθούσα, Πεντέλη κυκλική, Παλλήνη, Ραφήνα.

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ προς Ραφήνα και Νέα Μάκρη, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι, «ξεκινούν από το κέντρο της Αθήνας κανονικά, αλλά δεν γνωρίζουν μέχρι που θα φθάσουν και πώς, γιατί αρμόδιοι είναι η ΕΛΑΣ και η πυροσβεστική».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε από τους δημάρχους Μεγαρέων και Ραφήνας-Πικερμίου, Γρηγόρη Σταμούλη και Πιστικίδη Βασίλειο αντίστοιχα, για την εξέλιξη των πυρκαγιών και για τις ανάγκες των δήμων σε υλικοτεχνική υποδομή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ήδη έχουν διατεθεί υδροφόρα οχήματα και προσωπικό δήμων, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και περιορισμού των αναζωπυρώσεων. Σε δήλωσή του, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στους δήμους μαζί με τους δεκάδες εθελοντές, βοηθούν πρακτικά και ουσιαστικά το ηρωικό έργο των πυροσβεστών» και «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης κατάσβεση των πυρκαγιών προκειμένου να μην τεθούν σε περαιτέρω κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνει ότι «για μια αποτελεσματική πολιτική προστασία απαιτείται σχέδιο, συντονισμός και πρόληψη. Η Πολιτεία και οι Περιφέρειες οφείλουν να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας οι παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου , τα 621 παιδιά, όπως και άλλων κατασκηνώσεων, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μετακινηθούν με μέσα του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το δήμο Αθηναίων, είναι δυο υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Πεντέλη. Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, έως ότου υποχωρήσουν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στον Αποκόρωνα Χανίων

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του Αποκόρωνα.

Η φωτιά μετά τις 22:30 ήταν έξω από τα όρια του χωριού Βρύσσες και στις περιοχές Νίπος, Μετόχι και Καλαμίτσι. Εξελίχθηκε σε ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου, καίγοντας δασική και αγροτική έκταση – ενώ ζημιές υπέστησαν τα δίκτυα υποδομής του δήμου και το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς κάηκαν περίπου 15 στύλοι με αποτέλεσμα να εχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Ζημιές είχε υποστεί και το ζωικό βασίλειο, ενώ οι φλόγες απείλησαν υπό ανέγερση οικοδομή και αποθήκη μέρος της οποίας υπέστη ζημιές. Ωστόσο ακριβής αποτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών στις Βρύσσες, ενώ τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πεζοπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ ρίψεις νερού έκαναν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής με ό,τι μέσα διέθεταν, προσπαθούσαν να διασώσουν τις περιουσίες τους. Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ από τις 8 το βράδυ αποκαταστάθηκε σταδιακά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου που είχε διακοπεί από τις 3 μετά το μεσημέρι.

Για την παροχή των πρώτων βοηθειών διακομίσθηκαν σε νοσηλευτικές μονάδες τουλάχιστον 5 πολίτες που αντιμετώπιζαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.

Σε εξέλιξη, χωρίς να απειλεί πάντως κατοικημένες περιοχές, βρισκόταν πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο χωριό Κακόπετρος του δήμου Πλατανιά.

Πυρκαγιά σε πευκοδάσος στην περιοχή της Λευκίμης του δήμου Σουφλίου

Σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό στη διάρκεια ξηρής καταιγίδας. Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, απ’ όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες κλιμακώνονταν συνεχώς.

Ζητήθηκε και η συνδρομή της περιφερειακής ενότητας Εβρου, με μηχανήματα προωθητές γαιών και μπουλντόζες, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η φωτιά μαινόταν σε δυσπρόσιτη περιοχή. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που από τις 15 Ιουλίου έχει ως βάση το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας μετέβη στην Αττική για να συνδράμει στην κατάσβεση των εκεί εν εξελίξει πύρινων μετώπων.

Στην Κορινθία

Σε εξέλιξη και πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέττας, και συγκεκριμένα στις περιοχές ‘Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπήρχαν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

(ekirikas.com)