O George Bizos θυμάται τον καλό φίλο του Nelson Mandela

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νομικός Γιώργος Μπίζος εδραιώθηκε ως μέρος της ιστορίας της Νοτίου Αφρικής, αλλά τίποτα δεν ξεχωρίζει περισσότερο από τη φιλία του με τον πρώην Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα.

Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1948 στο Wits, όταν ο Μαντέλα ήταν τριτοετής φοιτητής νομικής.

Ο Μαντέλα ήρθε στο Γιοχάνεσμπουργκ και έγινε φίλος με τον Walter Sisulu.  “Ο Sisulu ήταν μαύρος επιχειρηματίας, είχε μια ομάδα τριών λευκών δικηγόρων και είχαν τον Μαντέλα ως υπάλληλο”, δήλωσε ο Μπίζος σε συνέντευξή του τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Οι εκλογές του 1948 στην περιοχή Wits ήταν αρκετά αμφισβητούμενες λόγου της συμμετοχής μαύρων μαθητών, η οποία ήταν αντίθετη με την πολιτική της εποχής εκείνη.

Ο κ. Μπίζος δήλωσε ότι η πρώτη απέλαση μαύρου φοιτητή οδήγησε σε διαμαρτυρίες, ιδίως από το Συμβούλιο Εκπροσώπων Φοιτητών, το οποίο παραλείφθηκε.

Αμέσως μετά ο Μπίζος έδωσε μια ομιλία για την άδικη μεταχείριση των μαύρων φοιτητών στο Wits.

 

Επίσκεψη του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα στη Σχολή Σαχέτι τον Ιούνιο του 1996.

Το πάθος του προήλθε από το γεγονός ότι ήταν πρόσφυγας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και μάρτυρας του αγώνα των μαύρων νοτιοαφρικανών. Ο Μπίζος εμπνέεται από τις αρχές που πείρε από τον παππού και τον πατέρα του για να υπερασπιστεί το σωστό και δίκαιο αγώνα του Μαντέλα.

“Αν επιθυμώ την ίση μεταχείριση για όλους, και αυτό με κάνει αριστερό, τότε υπερήφανα είμαι ένας”, δήλωσε ο Μπιζός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία συγκέντρωσε την προσοχή του Μαντέλα.

“Ήθελε να μάθει ποιος είμαι, από πού έρχομαι και τι κάνω”, είπε ο Βίζος.

Συναντήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα στο Wits, όπου είχαν την πρώτη τους συνομιλία που κράτησε ώρες.

 

Ο Γιώργος Μπίζος οδηγεί στον πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα και στον πρώην πρόεδρο Thabo Mbeki στη γενέθλια του Συνεδριακού Κέντρου Sandton το 2008.  

Λίγο αργότερα, ο Μπίζος πήρε δουλειά σε δικηγορικό γραφείο και συχνά έτρωγε με τον Μαντέλα σε ένα κινέζικο εστιατόριο.

Η φιλία τους όμως άνθησε όταν ο Μπίζος έγινε νομικός αντιπρόσωπος του Μαντέλα.

“Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Μαντέλα ήταν περισσότερο οικογενειακός φίλος παρα συνεργάτης και με ρωτούσε συχνά για συμβουλές”, δήλωσε ο Μπιζός. Άρχισαν να εργάζονται μαζί σε διάφορες νομικές υποθέσεις.

 Την ημέρα που παντρεύτηκε τη Γουίνι Μαντικισέλα-Μαντέλα, ο Μαντέλα κάλεσε τον Μπίζο.

“Μου είπε ότι η νέα νύφη του είχε συλληφθεί για επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού”, ο Μπίζος συνέχισε να εκπροσωπεί τη Winnie σε αρκετές άλλες νομικές υποθέσεις.

Ο Μαντέλα είχε δύο κόρες με τη Γουίνι, που έπρεπε να πάει στη Σουαζιλάνδη ενώ ο Μαντέλα ήταν στη φυλακή.

Ο Μπίζος είπε ότι ο Μαντέλα του ζήτησε να φροντίζει την οικογένειά του, αλλά ότι η Winnie ήταν αρκετά ανεξάρτητη.

“Η Winnie δεν χρειάστηκε πολύ βοήθεια, είχε μια δουλειά και επισκεπτόταν τακτικά τον Νέλσον”.

Ο Μπιζός δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης κατά του Μαντέλα για έσχατη προδοσία ότι ήταν περισσότερο βοηθός και έκανε έρευνες για την υπόθεση.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Μαντέλα ανησυχούσε ως επί το πλείστο για τα παιδιά του και για τον Γουίνι

“Η Winnie πήγαινε καθημερινά στο δικαστήριο, ντυμένη με παραδοσιακά ρούχα και οργάνωνε αρκετά την λαϊκή υποστήριξη για τον Mandela κατά τη διάρκεια της δίκης”  

Ο Μπιζός είπε ότι οι συνομιλίες του με τον Μαντέλα αφορούν κυρίως την πολιτική.

“Εντυπωσιάστηκε από τα πράγματα για τα οποία μίλησα. Επρόκειτο επίσης για την Ελλάδα

Μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή και το τέλος του γάμου του με τη Winnie, οι Μπιζός και Mandela πέρασαν δύο εβδομάδες μαζί στην Ελλάδα.

“Ο Μαντέλα επηρεάστηκε από την ελληνική πολιτική. Ήμασταν στην Αθήνα στον τελευταίο όροφο ενός ξενοδοχείου. Ο Μαντέλα κοίταξε έξω από το παράθυρο και με ρώτησε: «Γιώργο, είσαι σίγουρος ότι δεν έχω ξαναέρθει εδώ;» Είχαμε περάσει πολύ καλά στην Ελλάδα “, δήλωσε ο Μπίζος.

Πήγαν στο παραθαλάσσιο καράβι το απόγευμα σε ένα εστιατόριο και ο Μαντέλα ήθελε τρία τραπέζια για τους φιλοξενούμενους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Μαντέλα, ο Μπίζος συνέχιζε να τον επισκέπτεται στο σπίτι του στο Houghton. Παράλληλα ο Μπίζος εκτιμούσε το γεγονός ότι ο Μαντέλα εμπιστεύτηκε το σχολείο Saheti στο Bedfordview, όπου ο Μπίζος είναι συνιδρυτής. Ο Μαντέλα έδειχνε ενδιαφέρον για το εκπαιδευτικό πρότυπο του σχολείου Saheti.

Η Μπιζός δήλωσε ότι ο Μαντέλα ήταν πάντα αφοσιωμένος στον λαό της Ν. Αφρικής στο σύνολό του.

(bedfordviewedenvalenews.co.za)