Στήριξη Ομογένειας Νορβηγίας για ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμης

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ), ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με αφορμή την τέταρτη επέτειο από την ενθρόνιση του Κλεόπα στη Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας (14 Ιουνίου 2014), τον επισκέφθηκαν στην έδρα του, στη Στοκχόλμη, για να τον συγχαρούν ο εφημέριος, αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Λουκάτος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, Μιχαήλ Μπίκουλης, Κυριακή Παπαδοπούλου – Samuelsen, Καρολίνα Αλευρά, Δήμητρα Αξιώτη -Βαλεοντή και Δημήτριος Κρανιώτης.

Ο σεβασμιώτατος συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις δραστηριότητες της επόμενης εκκλησιαστικής περιόδου και τους προσέφερε δείπνο σε ελληνικό εστιατόριο της Στοκχόλμης.

Την επομένη, ο μητροπολίτης Κλεόπας χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος μίλησε για τις κατά Χριστόν πνευματικές συντεταγμένες της ζωής του πιστού, στην εμπιστοσύνη που θα πρέπει να έχουμε στο θέλημα και την πρόνοια του Θεού, σε αντιδιαστολή με το άγχος, τη βιοτική μέριμνα, τη θεοποίηση της εξωτερικής εμφάνισης, τον άκρατο καταναλωτισμό και τον φόβο που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, με ιδιαίτερη μνεία στον Ιερό Χρυσόστομο, ο οποίος χαρακτηρίζει την πλεονεξία ως ειδωλολατρία.

Ακολούθως, ο ποιμενάρχης καλωσόρισε «τους εγγύς και τους μακράν» αδελφούς που επισκέφθηκαν την έδρα της ιεραποστολικής του επαρχίας, ενημερώνοντας το εκκλησίασμα για τις πρόσφατες ποιμαντορικές περιοδείες του.

Ο μητροπολίτης καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Όσλο, τους ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους προς την Μητρόπολη Σουηδίας και τους συνεχάρη για την πρόοδο της ενορίας τους και τις δραστηριότητές τους.

Η αντιπροσωπεία προσέφερε, εκ μέρους της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Νορβηγίας, το ποσό των 10.000 νορβηγικών κορωνών (1.140 ευρώ) για τα έργα ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.

Στην αντιφώνησή του, ο π. Αλέξανδρος επεσήμανε το γεγονός ότι ο επίσκοπος δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη Στοκχόλμη και τα περίχωρά της, αλλά μεριμνά για το ποίμνιό του σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας του και τον ευχαρίστησε εκ προοιμίου για την περιοδεία αγάπης που θα πραγματοποιήσει στις ενορίες Όσλο, Μπέργκεν και Σταβάνγκερ, τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, καθώς και για την πρωτοβουλία του να ιδρύσει μέχρι τέλους του έτους μία ακόμη ενορία, στο Τροντχάιμ.

(ekirikas.com)