Συμμαχία για την ανανέωση της διδασκαλίας των ελληνικών, με έμφαση στην ομογένεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

 

Εκπαιδευτικοί, ερευνητές και επιστήμονες πληροφορικής κυρίως από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Τουρκία, οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Rebooting the Greek language (επανεκκινώντας την ελληνική γλώσσα), συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, δίνοντας μια νέα ώθηση στη συμμαχία για την ανανέωση της διδασκαλίας των ελληνικών, κυρίως στους Έλληνες της διασποράς.

Πυρήνας της πρωτοβουλίας, η οποία έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του New Media Lab του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ, και του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, είναι μια ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης. Ανάμεσα στα εκπαιδευτικά εργαλεία που περιλαμβάνονται είναι η αναγνώριση ομιλίας, η κατανόηση φυσικής γλώσσας και η μηχανική μάθηση (machine learning).

Το πρόγραμμα εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας αναπτύσσεται στην Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Επικεφαλής της Έδρας είναι ο καθηγητής Ανδρέας Γερολυμάτος, ο οποίος τόνισε ότι ομάδες ενδιαφέροντος είναι οι δεύτερης και τρίτης γενιάς ομογενείς. Ταυτόχρονα στόχος είναι να εξαπλωθούν τα ελληνικά, και σε σχολεία μεταναστών, ως δεύτερη γλώσσα.

Η εφαρμογή θα διατίθεται από το App Store για συσκευές IOS και από το GooglePlay για συσκευές Android. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη περισσότερες από μία εφαρμογές που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες χρηστών.

(pontos-news.gr)