Η «ΝΥ Post» για τον Αγ. Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με εκτενές της δημοσίευμα, η εφημερίδα «New York Post» αναφέρεται στο πως η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης «μετατράπηκε από φάρο ελπίδας και πίστης για όσους αναζητούσαν παρηγοριά σε ένα ιερό έδαφος» σε μια ημι-χτισμένη εκκλησία της οποία το άνοιγμα είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Χιλιάδες επισκέπτες περιμένουν να περάσουν τις πόρτες του ναούς στην οδό Λίμπερτι, να ανάψουν ένα κερί ή να βρουν απλώς λίγες στιγμές γαλήνης σε ένα σημείο που φέρνει θύμισες από το τραγικό συμβάν τις 11ης Σεπτεμβρίου, γράφει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα της 21ης Απριλίου, γίνεται αναφορά και στον «Εθνικό Κήρυκα» και στην αποκάλυψή του πως το Γραφείο Εισαγγελέως του Μανχάταν διενεργεί έρευνα για την οικονομική κατάσταση του έργου, όπως και για τα οικονομικά της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Το έργο έχει σταματήσει εδώ και 5 μήνες και έχει γίνει αντικείμενο κατηγοριών τη στιγμή που εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί, αναφέρει η «Post».

Αυτό που αναμενόταν να είναι το σύμβολο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και ο μόνος ναός που απευθυνόταν προς τις μάζες στο Σημείο Μηδέν έχει πλέον καταστεί αντικείμενο αντιπαραθέσεων, συνεχίζει, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

  • Το Γραφείο Εισαγγελέα του Μανχάταν διεξάγει έρευνα τόσο στα οικονομικά του έργου όσο και σε αυτά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
  • Η Αρχιεπισκοπή, η οποία βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική θέση είναι έτοιμη να βάλει ενέχυρο τα κεντρικά της γραφεία στο Απερ Ιστ Σάιντ ζητώντας, ταυτόχρονα, δάνειο ύψους $7,5- $10 εκατομμυρίων από την Alma Bank για την αποπληρωμή των χρεών της.
  • Οι Λιμενικές Αρχές, στις οποίες ανήκει το οικόπεδο που βρίσκεται ο ναός, ο οποίος πληρώνει συμβολικό ενοίκιο $1 το χρόνο, αδυνατούν να ξεκινήσουν και πάλι το έργο. Ακόμα και αν η εκκλησία αναμενόταν να χτιστεί εντός λίγων ετών μετά τη συμφωνία που συνάφθηκε το 2011, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει υπογράψει συμφωνία που επιτρέπει στην Αρχιεπισκοπή να τελειώσει το έργο εντός 20 ετών.
  • Το κόστος του έργου που υπολογιζόταν γύρω στα $30 εκατομμύρια μπορεί πλέον να εκτοξευθεί στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Αλλοι κατηγορούν γ’ αυτό τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, άλλοι τους εκκλησιαστικούς ηγέτες.
  • Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο οποίος ανακοίνωσε το 2011 μετά βαΐων και κλάδων την τότε συμφωνία, έχει επιλέξει τη σιωπή από τότε που το έργο σταμάτησε να ανακατασκευάζεται.

«Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν το μόνο θρησκευτικό Ιδρυμα που καταστράφηκε κατά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και είναι πολύ σημαντικό ο ναός να ανακατασκευαστεί», δήλωσε στην «Post» ο Ντέιβιντ Εμίλ, πρόεδρος του «Lower Manhattan Development Corp.», μια κυβερνητική υπηρεσία η οποία συστάθηκε ακριβώς για να φροντίσει την επιμέλεια της ανακατασκευής των κτηρίων που καταστράφηκαν πριν 16 χρόνια. «Καταστράφηκε. Πρέπει να ανακατασκευαστεί», πρόσθεσε.

Η «Post», μάλιστα, κάνει αναφορά και στο γεγονός πως ο Αγιος Νικόλαος αποτελούσε το πρώτο μέρος που πήγαιναν οι Ελληνες μετανάστες αφότου έφευγαν από το Ελις Αϊλαντ.

Μετά την καταστροφή του το 2001, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε άμεσα συναντηθεί με τον τότε ομογενή κυβερνήτη Τζορτς Πατάκη για να συζητήσουν την ανακατασκευή του.

(www.ekirikas.com)