Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στη ΝΥ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ομογενών που κατέκλυσαν την φημισμένη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου η μεγαλειώδης παρέλαση της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Με το βροντερό τους παρών οι ομογενείς έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, αγωνιστικής επαγρύπνησης, πίστεως στα ιδανικά του έθνους και αγάπης για την πατρίδα.

Η εντυπωσιακή σε παλμό και ζωντάνια παρέλαση ξεκίνησε στις 1:45 με τους αριστούχους μαθητές των κοινοτικών σχολείων να μεταφέρουν την γιγαντιαία ελληνική σημαία της Ακρόπολης.

Ακολούθησαν σχολεία, κοινότητες, εκκλησίες, ομοσπονδίες, σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, επιχειρήσεις, ιδρύματα, άρματα, σκορπώντας υπερηφάνεια για το χθες και αισιοδοξία για το μέλλον.

«Μαγνήτης» όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για τους ξένους θεατές ήταν, για μία ακόμη χρονιά, το άγημα της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς.

Οι Εύζωνες παρέλασαν περήφανοι και αγέρωχοι με τον βηματισμό τους να ηχεί σε όλη την 5η Λεωφόρο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Η απόφαση της διοργανώτριας αρχής, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, να παραμείνουν τρεις θέσεις κενές στην εξέδρα των επισήμων, ως ένδειξη τιμής στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία εδώ και 2 σχεδόν μήνες, και στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο που έχασε τη ζωή του πριν από λίγες ημέρες υπερασπιζόμενος την πατρίδα, συγκίνησε τον κόσμο και πρόβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά θέματα.

Τελετάρχες της φετινής παρέλασης ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, η Γενική Εισαγγελέας της κομητείας Νάσο, Μάντλιν Σίγκα και ο ομογενής κατασκευαστής και φιλάνθρωπος με έδρα την Οδησσό, Παντελής Μπούμπουρας.

Επίσημοι προσκεκλημένοι, η υπουργός Τουρισμού, Ελένη Κουντουρά, ο δήμαρχος της πόλης «Greece» στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμ Ρέιλικ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γεώργιος Πατούλης, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γεώργιος Μαραγκός και ο πρόεδρος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Οι ομογενείς, μικροί και μεγάλοι, από το πρωί της Κυριακής περίμεναν υπομονετικά και καρτερικά την έναρξη της παρέλασης, με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό που επικρατούσε, κρατώντας ελληνικές σημαίες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, του Αιγαίου και της Κύπρου.

Με δηλώσεις τους στον «Εθνικό Κήρυκα» μέλη κοινοτήτων, σχολείων και άλλων φορέων χαρακτήρισαν την παρέλαση ως το κορυφαίο γεγονός του Ελληνισμού στην Αμερική.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγ. Δημητρίου στην Αστόρια, τόνισε ότι η συμμετοχή στην παρέλαση αποτελεί ένδειξη ενότητας της Ομογένειας και σεβασμού στις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

«Ταυτόχρονα», είπε, «στέλνουμε στις κυβερνήσεις ένα μήνυμα δύναμης. Οσο περισσότεροι συμμετέχουμε τόσο περισσότερο μας σέβονται και μας υπολογίζουν στα κέντρα αποφάσεων».

Η διευθύντρια του σχολείου «Hellenic Charter» στο Μπρούκλιν, Χριστίνα Τεττόνη, εξέφρασε την υπερηφάνεια της για την συμμετοχή του σχολείου στην παρέλαση.

«Οι μαθητές μας», είπε, «μαζί με τους δασκάλους, τους γονείς, το Σχολικό Συμβούλιο και τη Φιλαρμονική μας διασχίζουμε την 5η Λεωφόρο και φωνάζουμε δυνατά και με καμάρι ‘Ζήτω η Ελλάδα μας’».

Η Αναστασία Μαντά, διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου στο Στάτεν Αϊλαντ, ανέφερε ότι όλη η κοινότητα της Αγ. Τριάδος/Αγ. Νικολάου ήρθε στην παρέλαση, άλλοι με λεωφορεία, άλλοι με αυτοκίνητα ή το φέρι για να γιορτάσουν μαζί με όλη την Ομογένεια την ιστορική επέτειο της Επανάστασης.

Ο διευθυντής του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης» Αθανάσιος Τασούλας, τόνισε ότι με μεγάλη χαρά και αισθήματα πατριωτισμού η κοινότητα των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν τιμά την ένδοξη Ιστορία και τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθέας» και διευθυντής των Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων Θείας Αναλήψεως στο Φέρβιου και Σωτήρος στο Ράι Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι οι μαθητές όλο τον χρόνο με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά περιμένουν και προετοιμάζονται για την ημέρα αυτή για να παρελάσουν και να δείξουν σε όλο τον κόσμο την ένδοξή τους καταγωγή και να ζητωκραυγάσουν «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η 25η Μαρτίου».

Ο Γεώργιος Κανελλόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου Αγ. Νικολάου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» στο Φλάσινγκ χαρακτήρισε χρέος και καθήκον όλων την συμμετοχή στην παρέλαση.

«Σήμερα», είπε, «όλοι εμείς που λαμβάνουμε μέρος στην παρέλαση τιμάμε την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του 1821 που θυσίασαν την ζωή τους για την Ελλάδα και διδάσκουμε στα παιδιά μας να είναι υπερήφανα για την Ελληνική τους καταγωγή. Δηλώνουμε επίσης την αμέριστη συμπαράστασή μας στα αδέλφια μας στην Ελλάδα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εντός και εκτός».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου.

Ακολούθησε δεξίωση που παρατέθηκε στο εστιατόριο «Avra Madison» με ομιλίες από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων κ. Δημήτριος ευχήθηκε χρόνια πολλά και συνεχάρη τους συντελεστές για την διοργάνωση της παρέλασης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλατουλας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της παρέλασης που διοργανώνεται αδιαλείπτως από την Ομοσπονδία από το 1938 και ευχαρίστησε θερμά τους δεκάδες εθελοντές για την προσφορά τους.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη την Ομοσπονδία για την άρτια διοργάνωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων και εξέφρασε τη χαρά και υπερηφάνεια του για την μαζική συμμετοχή των ομογενών.

(www.ekirikas.com)