Ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι κάτι που αντιλαμβανόμαστε όλοι στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουν και αρκετοί ειδήμονες και επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας στο εξωτερικό:  Τα ελληνικά τοπία από μόνα τους αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για μία κινηματογραφική παραγωγή που θέλει να προβάλει και να κερδίσει εντυπώσεις και εισιτήρια από χρώματα, φως, αρώματα, αλλά και αρχαία κλασικά και βυζαντινά μνημεία.

Οι ξένες παραγωγές που επένδυσαν στην Ελλάδα δεν είναι λίγες, αλλά σίγουρα δεν είναι και όσες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, δεδομένου του φυσικού σκηνικού που διαθέτει η Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από τις ταινίες έκαναν τεράστια επιτυχία και στα ταμεία λόγω της Ελλάδας (Mama mia, Απέραντο Γαλάζιο, Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, Τα κανόνια του Ναβαρόνε, Ζορμπάς, κλπ), αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να διαφημίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας.

Ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει στην Αμοργό Γάλλους, που θέλουν να δουν το απέραντο γαλάζιο, Βρετανούς που ψάχνουν τα σημεία που χόρευε η Μέριλ Στριπ στη Σκιάθο και στο Πήλιο…

Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων του BBC στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, για μία σειρά που βασίζεται στο γνωστό βιβλίο του διάσημου συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, «Η μικρή τυμπανίστρια» και σε σκηνοθεσία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν Γου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμίζει δέκα από τις καλύτερες ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα προβάλλοντας την με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό.

Το παιδί και το δελφίνι

Η σκηνή με τη Σοφία Λόρεν να βγαίνει από τη θάλασσα με το βρεγμένο διάφανο φόρεμά της στις ακτές της Ύδρας, είναι από τις σκηνές που καθιέρωσαν την Ιταλίδα ντίβα ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του σεξ. Ήταν το 1957 και η πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Η ταινία του Νεγκουλέσκου δεν λέει και πολλά, αλλά και μόνο που η Σοφία Λόρεν αναμετράται σε ομορφιά και γοητεία με τα τοπία της Ύδρας, αλλά και της Ακρόπολης, των Μετεώρων, του Πόρου και των άλλων περασμάτων της κάμερας από ειδυλλιακές ελληνικές τοποθεσίες δεν είναι και λίγο. Ο συμπρωταγωνιστής Άλαν Λαντ και το υπόλοιπο καστ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όχι όμως και το αξέχαστο τραγούδι του Τόνι Μαρούδα «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», που ερμηνεύει η στα ελληνικά και μάλιστα μοναδικά, η Λόρεν.

Mama mia

Μία τυπική πρώην χίπισσα Αμερικάνα μεταμορφώνεται σε ζεστή, θελκτική, γεμάτη ερωτισμό γυναίκα, ζώντας τα τελευταία χρόνια σε ένα μαγευτικό χωριό της Ελλάδας. Φυσιολογική εξέλιξη καθώς η ελληνική ύπαιθρος μεταμορφώνει τους ξένους. Όπως έγινε στην ταινία και για όλους τους πρωταγωνιστές. Ξέχασαν μπίζνες, υποχρεώσεις, καριέρες και το γλέντησαν με την ψυχή τους, προφανώς και στα γυρίσματα. Στο διάσημο μιούζικαλ, το οποίο γύρισε η Φιλίντα Λόιντ το 2008, σε Σκόπελο, Σκιάθο και Πήλιο, ξεχωρίζουν και τα τραγούδια των ABBA, αλλά πάνω απ’ όλα τα μαγευτικά τοπία και οι παραλίες, τα ονειρικά δειλινά, η ελληνική ατμόσφαιρα. Μαζί με την Στριπ, πρωταγωνιστούσαν και οι Πιρς Μπρόσναν και Κόλιν Φερθ.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

Μεγάλη επιτυχία του 2001, που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά δίνοντας τεράστια ώθηση στον τουρισμό του νησιού. Μπορεί το σενάριο της ταινίας να μην έχει και μεγάλη σχέση με την ιστορία, άλλωστε το βασικό της θέμα ήταν ο έρωτας μιας Ελληνίδας με έναν Ιταλό λοχαγό, που γοητεύεται από τους Έλληνες και αντιστέκεται στις γερμανικές θηριωδίες.

Πρωταγωνιστούν ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενέλοπε Κρουζ, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Τζον Μάντεν, η φωτογραφία, που αναδεικνύει το τοπίο του Τζον Τολ και η νοσταλγική μουσική του Στίβεν Γούομπεργκ.

Αλέξης Ζορμπάς

Η ελληνική ψυχή σε όλο της το μεγαλείο αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο από τον Μιχάλη Κακογιάννη το 1964, στην ταινία του, που βασίστηκε στο γνωστό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Μία από τις ταινίες που έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη να ζηλέψουν τους Έλληνες, τον τρόπο που ζουν, αλλά και τη θέση τους απέναντι στη ζωή. Ιδανικός πρωταγωνιστής στον ομώνυμο ρόλο ο Άντονι Κουίν, ενώ δίπλα του άξιοι συμπαραστάτες η Λίλα Κέντροβα (Όσκαρ β’ ρόλου), Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά. Τα γυρίσματα έγιναν, που αλλού, στην Κρήτη και η αξέχαστη σκηνή του χορού του Ζορμπά στην παραλία του Σταυρού, στα Χανιά. Η μουσική, που ακόμη και σήμερα ξεσηκώνει ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, του Μίκη Θεοδωράκη.

Απέραντο Γαλάζιο

Ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί έρχεται στο επίκεντρο και εκατομμύρια θεατές μαγεύονται απ’ αυτό. Είναι η Αμοργός, που από το 1988, που γυρίστηκε η ταινία από τον ικανότατο Λικ Μπεσόν, γεμίζει με χιλιάδες τουρίστες και κυρίως Γάλλους.

Ακόμη και σήμερα βρίσκεις στο νησί ανθρώπους που ονειρεύτηκαν, μετά την ταινία αυτή, να κολυμπήσουν στα βαθυγάλανα νερά κάτω από το Μοναστήρι της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας, ηλικίας 900 χρόνων, που κρέμεται σε απόκρημνους βράχους 300 μέτρα από την ακτή. Πρωταγωνιστές της ταινίας ο Ζαν Ρενό και ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, που υποδύονται δυο πρωταθλητές της ελεύθερης κατάδυσης.

Τα κανόνια του Ναβαρόνε

Διάσημη πολεμική ταινία του 1961, που γύρισε ο Τζέι Λι Τόμσον σε παραγωγή του διάσημου Καρλ Φόρμαν, με φυσικό σκηνικό το νησί της Ρόδου και πρωταγωνιστές τους σταρ Γκρέκορι Πεκ, Ντέιβιν Νίβεν, Άντονι Κουίν. Όταν γυριζόταν η ταινία, οι πρωταγωνιστές σταρ τράβηξαν πάνω τους το τεράστιο ενδιαφέρον τόσο του ξένου Τύπου όσο και των γαλαζοαίματων της εποχής.

Εκτός από όλα τα πρακτορεία του κόσμου, στα γυρίσματα παραβρέθηκαν η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη και οι πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία. Ο Γκρέκορι Πεκ δεχόταν καθημερινές «επιθέσεις» από το γυναικείο πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το ρόλο των Γερμανών στρατιωτών έπαιζαν εθελοντικά οπλίτες της ελληνικής χωροφυλακής. Μετά το τέλος των γυρισμάτων ο Άντονι Κουίν, που μαγεύτηκε από το νησί των Ιπποτών, προσπάθησε να αγοράσει μία έκταση πάνω σε μία παραλία, αλλά τελικώς δεν τα κατάφερε.

Mediterraneo

Ακόμη μία ταινία που αναδεικνύει τον απλό όσο και πλούσιο, μέσα στη φτώχεια, τρόπο ζωής των Ελλήνων και ταυτόχρονα την ομορφιά του Αιγαίου και ειδικότερα του Καστελόριζου. Ιταλική παραγωγή του 1991, σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβαρότες που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η πλοκή εξελίσσεται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών βρίσκονται αποκλεισμένη σε ένα νησί του Αιγαίου και επηρεασμένοι από τους ντόπιους το ρίχνουν στη ντόλτσε βίτα, αλά ελληνικά. Πανέμορφες εικόνες, καλή σκηνοθεσία, χαριτωμένο σενάριο, κεφάτες ερμηνείες και μία Βάνα Μπάρμπα να κάνει πολλά αρσενικά να αναστενάξουν.

Για τα μάτια σου μόνο

Ο θρυλικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ κρεμασμένος στα βράχια των Μετεώρων, σε μια σκηνή που κόβει την ανάσα. Ήταν το 1981, όταν γυρίστηκε ακόμη μία ταινία της σειρά του Βρετανού πράκτορα 007 με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ.

Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν αντιδράσει στα γυρίσματα η εκκλησία και οι μοναχοί των μοναστηριών στα Μετέωρα και έκαναν ότι μπορούσαν για να δυσκολέψουν τη ζωή της παραγωγής και όλων των συντελεστών. Τελικά γυρίστηκε κανονικά η ταινία, η οποία είχε ορισμένα πλάνα και από την Κέρκυρα.

Shirley Valentine

Όχι και τόσο γνωστή ταινία, που γυρίστηκε το 1989 από τον Λιούις Γκίλμπερτ, αλλά ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι και πως αυτό μπορεί να μεταμορφώσει μία συντηρητική βρετανίδα, που ζει στο μουντό Λίβερπουλ, σε μια ερωτευμένη γυναίκα που θέλει να ρουφήξει τη ζωή με όλη της τη δύναμη. Πολύ καλό το πρωταγωνιστικό δίδυμο Πάουλιν Κόλινς, Τομ Κόντι, οι οποίοι πήραν πολλά βραβεία.

Πριν τα μεσάνυχτα

Ίσως η τελευταία σημαντική ξένη παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2012. Ενδιαφέρουσα ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, που εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό τοπίο και ειδικότερα τη μεσσηνιακή Μάνη. Πολλά από τα γυρίσματα έγιναν στην πανέμορφη Καρδαμύλη, παραλιακή κωμόπολη στη Μεσσηνία.

(www.ekirikas.com)