Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 100.000 Έλληνες με περιουσία στο εξωτερικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη διάθεση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται τα στοιχεία της περιουσίας –ακίνητα, καταθέσεις, επενδύσεις– που διαθέτουν 100.000 Έλληνες φορολογούμενοι σε 10 χώρες της Ε.Ε.

Πρόκειται για δεδομένα που έστειλαν στην Ελλάδα οι αρμόδιες Αρχές χωρών όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», σύντομα, η ΑΑΔΕ θα λάβει στοιχεία από επιπλέον 10 χώρες, ενώ μέσα στο 2018 ο κατάλογος θα αριθμεί 60 κράτη!

Μεταξύ αυτών είναι και «ύποπτες» χώρες για φοροδιαφυγή, όπως η Ελβετία, τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ και ο Λίβανος.

Τα στοιχεία αυτά, βεβαίως, δεν αποτελούν τεκμήρια φοροδιαφυγής, αλλά θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στην Ελλάδα, για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Αν όχι, τότε θα επιβληθούν πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις.

Η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει σε ετήσια βάση τα στοιχεία και σύμφωνα με την εικόνα του 2016, θα ενημερώνεται για τις μεταβολές της περιουσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα στοιχεία που αποστέλλονται περιλαμβάνουν την ακίνητη περιουσία, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων των μερισμάτων και των εισοδημάτων αλλά και τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώνουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημα τους. 

Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να τα δηλώνουν στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).

Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν τον πίνακα 2 ακόμη και για ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης.

Για τους υπόλοιπους όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες.

Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές, αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.

Πάντως το να διατηρεί κάποιος λογαριασμούς στο εξωτερικό ή γενικότερα να διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία δεν είναι παράνομο αφού η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη.

(newpost.gr)