Με κουστούμια του παππού και της γιαγιάς η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Δεν ξεχνάμε αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας» λέει ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ιωάννης Ντάγκας

Με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς και τα παιδιά τους ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από την πατρίδα που κάποτε φόρεσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, πρόκειται να τιμήσουν τα μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου «Ο Πύρρος» την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, που υπήρξε η σημαντικότερη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο μέτωπο της Ηπείρου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η πολεμική αναμέτρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ηπείρου κράτησε σχεδόν τρεις μήνες οπότε και οι οθωμανικές δυνάμεις παραδόθηκαν στην Ελλάδα κι εμείς φέτος όπως κάθε χρόνο θα συνεβρεθούμε για να γιορτάσουμε το θάρρος και την ανδρεία των προγόνων μας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο 43χρονος πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Ντάγκας, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από το χωριό Τέροβο έξω από τα Γιάννενα και μετανάστευσε στην Αυστραλία την δεκαετία του ’60.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 3 Μαρτίου στις 19.00μμ.

Τα παιδικό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου θα παρουσιάσει ηπειρώτικους παραδοσιακούς χορούς υπό την καθοδήγηση δύο νεαρών μελών του συλλόγου, της Αλάνας Παπά και της Τζένιφερ Στεφανίδη ενώ την μουσική επιμέλεια της βραδιάς έχει αναλάβει ο Έλληνας ερμηνευτής, Δημήτρης Υφαντής, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αυστραλία για περιοδεία με την τετραμελή ορχήστρα του.

«Πρόκειται για έναν έντεχνο τραγουδοποιό και έναν ολοκληρωμένο τραγουδιστή και μουσικό που έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα στο χώρο της μουσικής ενώ παίζει σήμερα πάνω από δέκα όργανα, έγχορδα και πνευστά» λέει ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου.

Ο Δημήτρης Υφαντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα και ξεκίνησε τη μουσική σε ηλικία δώδεκα ετών παίζοντας στο μπουζούκι ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς όπου διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική από τους ιερείς και στα 21 του ξεκίνησε να τραγουδάει στα φοιτητικά στέκια των Ιωαννίνων έως τα είκοσι πέντε που μετακόμισε στην Αθηνά.

Ο Υφαντής έχει βρεθεί επί σκηνής με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως την Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Κώστα Χατζή, τη Γλυκερία, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τη Χάρις Αλέξιου, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τη Λίνα Νικολακοπούλου, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Νίκο Ξυδάκη και πολλούς άλλους ενώ συνεργάστηκε επί δυόμιση χρόνια με τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης».

Εκτός των άλλων, τραγούδια του Δημήτρη Υφαντή έχουν τραγουδήσει μέχρι σήμερα και σπουδαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Παντελής Θαλασσινός.

«Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι και παραδοσιακά όργανα σε αναγνωρισμένα ωδεία, ενώ έχει διδάξει και στο Τμήμα Λαικών και Παραδοσιακών Οργάνων στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να τον υποδεχθούμε και να τον φιλοξενήσουμε στην Νότια Αυστραλία.

«Μάλιστα στο πλαίσιο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Hellenika και σε συνεργασία με τον Τάσο Καπετανάκη ετοιμάζουμε μια ακόμα συνάντηση την επομένη της εκδήλωσης μας όπου ο Δημήτρης θα συναντηθεί με νεαρούς μουσικούς της παροικίας για να συμμετέχουν σε ένα μουσικό εργαστήρι όπου ο ίδιος ο ερμηνευτής θα μοιραστεί τις γνώσεις του πάνω στην φωνητική και το ελληνικό τραγούδι.

«Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι, στο Thebarton Community Centre και οι πόρτες είναι ανοικτές για όλους τους ερμηνευτές και μουσικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν» κατέληξε ο κ. Ντάγκας.

(neoskosmos.com)