Νυρεμβέργη: Παρουσίαση του πρώτου ελληνόγλωσσου πλοηγού επισκέπτη σε μουσείο της Γερμανίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε στο κοινό η ελληνόγλωσση έκδοση του πλοηγού επισκέπτη (Museumsführer)
για το Dokumentationszentrum Nürnberg, την Πέμπτη 18.01.2018 στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του μουσείου. Το πολυσέλιδο έντυπο εκδόθηκε με χορηγία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.
Είναι ο πρώτος και μοναδικός ελληνόγλωσσος πλοηγός επισκέπτη, μεταξύ όλων των μουσείων
της Γερμανίας.

H ημερίδα, την οποία χαιρέτησε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο  κα Κωνσταντινοπούλου, ο διευθυντής του Dokumentationszentrum Nürnberg κος Dierl,  ο διευθυντής της υπηρεσίας ΚUF Nürnberg κος Marktwirt, και ο διευθυντής του Integrationsamt Νürnberg κος Popp, φιλοξένησε τους ακαδημαϊκούς κκ  Δρ. Λυμπερόπουλο Λουκά από το πανεπιστήμιο  Αμβούργου και Δρ. Σφουντούρη Αργύρη του πανεπιστημίου Ζυρίχης,  με τις εισηγήσεις τους μάλιστα στη γερμανική γλώσσα, καθώς η σύνθεση του ακροατηρίου το απαίτησε.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η κα Σύλβια Sanchez, η οποία φρόντισε τις προσφωνήσεις και την ταυτόχρονη διερμηνεία των δύο γλωσσών όπου απαιτήθηκε, καθώς και ο κος Γρηγόρης Τραπεζανλίδης ο οποίος επιλογίζοντας την ημερίδα, κατέδειξε τον συμβολισμό της ημερίδας για  εγρήγορση των δημοκρατικών μας ανακλαστικών,  χρησιμοποιώντας το στίχο της Κατερίνας Γώγου «…στο μυαλό είναι ο στόχος τους..«

Η κα Κωνσταντινοπούλου περιγράφοντας την ιστορική σχέση του ναζιστικού κόμματος Γερμανίας
με τη Νυρεμβέργη, εξήρε τη σημαντικότητα της έκδοσης και την ανάγκη επιφυλακής των κοινωνιών μας έναντι του κινδύνου ανάδυσης παρόμοιων αιτίων και συμπεριφορών που επέφεραν τη φρίκη του Β`ΠΠ στην Ευρώπη.
Οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών Dokuzentrum, KUF και Integrationsamt Nürnberg, υποδέχτηκαν την έκδοση του εντύπου ως μοναδιαία και παραδειγματική δράση, η οποία οικοδομεί περαιτέρω την πολιτική φύση των Ευρωπαίων Πολιτών, διαβεβαιώνοντας πως οι μηχανισμοί αρωγής  της πόλης Νυρεμβέργης σε ανάλογες δράσεις είναι φιλόξενοι και γενναιόδωροι.
Η κα Προκόπη, υπεύθυνη της μετάφρασης του εντύπου από τη γερμανική στην ελληνική γλώσσα, τόνισε τη χρηστικότητα των ογδονταπέντε σελίδων του καθώς πλοηγούν επακριβώς και ενημερώνουν λεπτομερώς για τα εκθέματα του μουσείου τους Έλληνες τουρίστες
και μαθητές των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης, ως προνόμιο μοναδικό μεταξύ όλων των μουσείων της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κος Λαμπρόπουλος, ομολογώντας την αναιμική επισκεψιμότητα των Ελλήνων στα μουσεία και τους διαδραστικούς πολυχώρους πολιτισμού της πόλης Νυρεμβέργης, παρέδωσε στην Ιστορία το έντυπο ως σήμαντρο γνώσης, άρα αφύπνισης κατά της ξενοφοβίας,  του ρατσισμού, της βίας και των εξτρεμιστικών μορφωμάτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ο κος Σφουντούρης , αυτόπτης επιζών της σφαγής στο Δίστομο, αποτέλεσε σημαντική πτυχή της εκδήλωσης με την καθηλωτική ως βιωματική, εισήγησή του για το ολοκαύτωμα του οικισμού.
Παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία για τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την προβολή του Διστόμου ως εμβληματικού μαρτυρικού οικισμού, αποκάλυψε και τις επιθυμίες της γερμανικής πλευράς από το 1990 και κατόπιν, για προσέγγιση συμπάθειας και επίσημης συγγνώμης προς τους εκατοντάδες οικισμούς των ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα, προτείνοντας δε εκτός κειμένου, σε μεταπτυχιακούς Έλληνες φοιτητές την έρευνα στα πλούσια και πλέον διαθέσιμα ιστορικά αρχεία της Γερμανίας, τονίζοντας τη σχετική «λειψανδρία«.

Ο κος Λυμπερόπουλος, με ευρεία χρήση προβολής φωτογραφικών ντοκουμέντων της περιόδου 1940-45, αναφέρθηκε στη στατιστική του θανάτου και των καταστροφών τις οποίες υπέστη η Ελλάδα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, διασαφηνίζοντας το δικαίωμα που εγείρει η Ελληνική Πολιτεία για τις κατοχικές αποζημιώσεις.
Ο τελευταίος αποκάλυψε ακούσια και τη φιλοδοξία της πρωτοβουλίας του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, τη διαρκή δηλαδή πυροδότηση της ρητορικής που οφείλει να διαμορφώσει  η ομογένεια, όσο αφορά στις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.

Η ημερίδα έκλεισε με την υποδειγματική παράσταση της μαθητικής χορωδίας Noris Griechische Stimme, η οποία απέδωσε μελωδίες των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Λοΐζου και ποίησης Ν. Γκάτσου,  υπό τη διεύθυνση του μουσικοπαιδαγωγού και μαέστρου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Αξίζει να αναφερθεί το στιγμιότυπο του διαλόγου των νεαρών χορωδών και του κου Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος κλήθηκε να περιγράψει πως γλίτωσε και τι είδαν τα μάτια του στις 10 Ιουνίου 1944, ημέρα της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τα SS του στρατού κατοχής.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης επιδιώκοντας την παρότρυνση όλων των ελληνικών φορέων του εξωτερικού, για «χειρουργικές« παρεμβάσεις ενεστώτα πολιτικού λόγου στις κοινωνίες των οποίων είναι παθητικοί ακροατές, προετοιμάζει την ελληνόγλωσση έκδοση του πλοηγού επισκέπτη και της αίθουσας 600, του μουσειακού δικαστικού μεγάρου στο οποίο διαδραματίστηκαν οι ιστορικές δίκες των Ναζί στη Νυρεμβέργη.
Στόχευση του Συλλόγου είναι ν`αποτελέσει το έντυπο τρόπον τινά, τον συνήγορο που δεν πρόκανε
η Ελλάδα να διορίσει υπέρ των νεκρών της στον Β` ΠΠ, στην αίθουσα που δικάστηκαν οι θύτες του.

Η εκδήλωση παρουσίασης του ελληνόγλωσσου πλοηγού επισκέπτη στο Dokumentationszentrum Nürnberg, υποστηρίχθηκε από την Ελληνογερμανική Ένωση Ιατρών Νυρεμβέργης και πιστώνεται  ως επιτυχία του συνόλου των Ελλήνων της πόλης, αφού ο ΣΠΝ Εύξεινος Πόντος-Cardinal  Bessario, απολαμβάνει συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ των ομογενειακών φορέων της.

*Παραβρέθηκαν επίσης, η δημοτική σύμβουλος κα Αλίκη Αλέσικ, εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας  Νυρεμβέργης, οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων Φύρτης και Ερλάγκεν,  ο επικεφαλής του φορέα  Philos για την αδελφοποίηση Καβάλας –Νυρεμβέργης, η πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, εκπρόσωποι των ελλαδικών πολιτικών φορέων στη Νυρεμβέργη, ενώ σχολιάστηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης καθώς παραβρέθηκαν μόλις τέσσερις από τους σαράντα και πλέον δάσκαλους και καθηγητές.

(www.elliniki-gnomi.eu)