Ο Τζον Κατσάνος ορκίστηκε δικαστής στο Αστικό Δικαστήριο της Κομητείας Κουίνς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αστικό Δικαστήριο της Κομητείας Κουίνς Νέας Υόρκης (Civil Court) απέκτησε από φέτος τον πρώτο ποτέ Ελληνοαμερικανό δικαστή, με την εκλογή το Νοέμβριο, άνευ ανθυποψηφίου, του Ιωάννη Κατσάνου. Η επίσημη τελετή της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Δικαστήριο, παρουσία του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουίνς και μέλους της ηγεσίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζο Κράουλι, του εκτελεστικού γραμματέα του κόμματος στο Κουίνς, Michael Reich, του δημοτικού συμβούλου Κώστα Κωνσταντινίδη και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάναρης, ενώ παρούσα ήταν και η πολιτειακή βουλευτής, Αραβέλλα Σιμωτά με εντελώς διαφορετική ιδιότητα: Αυτή της συζύγου του νέου δικαστή. Το ζεύγος Κατσάνου – Σιμωτά είναι και οι δύο επιφανείς δικηγόροι, που γνωρίστηκαν εργαζόμενοι για τον ομοσπονδιακό δικαστή Νικόλαο Τσουκαλά, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου.

Ο Τζο Κράουλι μίλησε θερμά για τον Τζον Κατσάνο και την Αραβέλλα Σιμωτά, υπογραμμίζοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουίνς επιλέγει τους καλύτερους στις θέσεις των δικαστών, για την απονομή δικαιοσύνης και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με θερμά λόγια μίλησε και ο ιερέας της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, στην οποία ανήκει ο νέος δικαστής, π. Αναστάσιος Πουράκης, που σημείωσε ότι η Αραβέλα Σιμωτά ήταν μαθήτρια του ελληνικού σχολείου. Να σημειωθεί ότι τον αμερικανικό εθνικό ύμνο έψαλε η μαθήτρια του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Μελίνα Τσιροπούλου.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε υπερήφανος που ένας ελληνοαμερικανός ανεβαίνει σ’ αυτό το αξίωμα και αποκάλυψε ότι ερχόμενος στην τελετή είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε που πηγαίνει, τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στο νέο δικαστή τα συγχαρητήριά του, λέγοντας ότι κάνει την πατρίδα των γονιών του υπερήφανη.

Τον Τζον Κατσάνο όρκισε ο Ελληναμερικανός δικαστής στην ανατολική περιφέρεια, Νικόλαος Γκαρόφης, κοντά στον οποίο επίσης είχε εργαστεί ο νέος δικαστής. Ο δικαστής Γκαρόφης μίλησε θερμά για τον Τζον Κατσάνος και δεν παρέλειψε να δώσει τις συμβουλές του.

Δίπλα στο νέο δικαστή, στην τελετή της ορκωμοσίας, η σύζυγός του Αραβέλλα Σιμωτά, η κορούλα τους Ελένη – Ευαγγελίν Κατσάνου κι η μητέρα του Παναγιώτα.

 

Συγκινημένος ο νέος δικαστής μίλησε για την οικογένειά του οι οποίοι μετανάστευσαν από το Ελλάδα το 1963 και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Φλόρενς της Νότιας Καρολίνας. Ήταν, όπως είπε, μια σημαντική περίοδος για τα ατομικά δικαιώματα στις ΗΠΑ και το κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων, με πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις να λαμβάνουν χώρα, Όπως τα δικαιώματα για την ψήφο, τις απορρίψεις από το Ανώτατο Δικαστήριο πολιτειακών νόμων στο πλαίσιο της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων κλπ.

 

«Ήταν μια πολύ διχαστική περίοδος για την κοινωνίας μας, ιδιαίτερα στο νότο. Και θυμούμαι ακόμη τις ιστορίες που μου διηγείτο η μητέρα μου για τους γείτονές μας οι οποίοι την ενθάρρυναν να καθίσει στο μπροστινό τμήμα των αστικών λεωφορείων και να μην συγχρωτίζεται με όσους δεν έμοιαζαν μ’ αυτήν. Όμως αυτή από αντίδραση καθόταν στο πίσω μέρος και ακολουθώντας το ένστικτό της χαιρετούσε όλους τους συνεπιβάτες της, παρότι μιλούσε σπασμένα αγγλικά».

Ο δικαστής Κατσάνος αποκάλυψε ότι ήταν αυτή η στάση της μητέρας του που του εμπότισε το θεμελιώδες αίσθημα της δικαιοσύνης, το να μεταχειρίζεται όλους με ευγένεια και σεβασμό, «όπως θα ήθελες να μεταχειρίζονται εσένα», κατά την έκφρασή της.

«Τα λόγια της ήταν πάντα στην κορυφή της συνείδησής μου κι αυτά που σμίλεψαν την επαγγελματική μου ζωή», πρόσθεσε ο Τζον Κατσάνος.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση, με ελληνικά φαγητά από εστιατόριο «Σταμάτης» και μουσική απόν Σεραφείμ Λάζο.

(www.greeknewsonline.com)