Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία, αλλά πρώτα ο αλυτρωτισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί μακρόν διήρκεσε η πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο Νταβός της Ελβετίας και όπως φαίνεται συζητήθηκε όλο το εύρος της ατζέντας που αφορά την ονομασία της FYROM, τα στοιχεία αλυτρωτισμού στο Σύνταγμά της, οι επί μέρους λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Προφανώς οι δύο πρωθυπουργοί δεν εισήλθαν στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά έθεσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, είτε μέσω του Μάθιου Νίμιτς, είτε σε διμερές επίπεδο. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τα εξής:

«Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

​Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕΕπανέλαβε, δε, ότι προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., πρέπει να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων. Επίσης κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Ζάεφ: Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ και στους αυτοκινητοδρόμους

Με τη σειρά του ο κύριος Ζάεφ επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, κοινά αποδεκτής, που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των δύο λαών, και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του προχωρεί στην αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους αυτοκινητόδρομους, που έφεραν τα ονόματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου του Β που παραπέμπουν στην αλυτρωτική συνθηματολογία.  «Πρόκειται για ένα βήμα που καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα. Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ηρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», επισήμανε ο κ. Ζάεφ.

Στις 30 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και μία μέρα αργότερα θα μεταβεί στα Σκόπια.

(zougla.gr)