Στην ελληνικής καταγωγής αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά το Βραβείο Αστροφυσικής «Ντάνι Χάϊονεμαν» για το 2018

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακόμη μία σημαντική διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα διακεκριμένη αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, η οποία βραβεύεται με το Βραβείο Αστροφυσικής «Ντάνι Χάϊονεμαν»

για το 2018. Το βραβείο απονέμουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία για να τιμήσουν το έργο της κ. Καλογερά πάνω στις μαύρες τρύπες, τα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η βράβευσή μου με το Βραβείο Χάϊνεμαν» δήλωσε η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία είχε -και συνεχίζει να έχει- σημαντική συμβολή στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.

Το σκεπτικό που συνοδεύει την ανακοίνωση της βράβευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισημαίνει τις «θεμελιώδεις συνεισφορές» της κ. Καλογερά, ιδίως όσον αφορά τα ζεύγη μαύρων οπών και άστρων νετρονίων (πάλσαρ), καθώς επίσης των ηλεκτρομαγνητικών και βαρυτικών κυμάτων που προέρχονται από τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η έρευνά της εγείρει νέα σημαντικά ερωτήματα στο πεδίο της αστροφυσικής.

Ένα βασικό ερώτημα, όπως ανέφερε η ίδια με αφορμή τη βράβευσή της, είναι «να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται μεταξύ τους, κάτι για το οποίο χρειαζόμαστε στοιχεία τόσο από τα βαρυτικά, όσο και από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα». Αυτή η μελέτη θα φωτίσει περισσότερο την ίδια τη φύση της βαρύτητας και πώς αυτή συμπεριφέρεται στα αστροφυσικά συστήματα.

(www.omogeneia.gr)