Πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν η Β΄ Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας για θέματα Διασποράς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Με πυλώνες τους νέους της Διασποράς, αλλά και τις γνωστές προσωπικότητες μας σε όλο τον κόσμο, θα στηρίξουμε τις δράσεις της Τριμερούς συνεργασίας μας, επ’ ωφελεία και των Εθνών μας και των Ομογενών μας.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα μας θα έχουμε την απόλυτη συμπαράσταση και βοήθεια των απανταχού Ομογενειακών οργανώσεων».

Αυτή τη δήλωση έκανε στα αρμενικά ΜΜΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος της Τριμερούς συνάντησης ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΑΡΜΕΝΙΑ για τα θέματα της Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν.

Ήταν η δεύτερη Τριμερής συνάντηση μετά τη σχετική πρωτοβουλία για την Ομογενειακή συνεργασία των τριών χωρών, του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, σε συνεννόηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αρμενίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα Διασποράς απασχόλησαν και την συνάντηση που είχαν τη Τετάρτη στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ κ.Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του κ.Eduard Nalbatyan.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ο Κύπριος Επίτροπος για θέματα Διασποράς κ. Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας κα Hranush Hakobyan καθόρισαν την ατζέντα δράσεων τους για το 2018, που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των τριών χωρών, αλλά και σε χώρες με αυξημένη την αρμενική Ομογένεια, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ κτλ.

Η Ελλάδα, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρότεινε να φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες θα συνδράμουν αντίστοιχες οργανώσεις των τριών χωρών.

Επίσης, στη Κομοτηνή, όπου υπάρχει σημαντική παροικία των Αρμενίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αριστούχων φοιτητών από τις Ομογένειες των τριών χωρών, που απώτερο σκοπό θα έχει τη διαπανεπιστημιακή σύνδεση της Διασποράς Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ: «Είμαι βέβαιος, ότι σε αυτές τις δύο δράσεις θα μας συνδράμουν και το Αριστοτέλειο, με τη νεοσύστατη Έδρα των Ποντιακών Σπουδών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως και οι Δήμοι των δύο πόλεων, παράλληλα φυσικά με τις τοπικές οργανώσεις των Ποντίων, των Αρμένιων και των Κυπρίων.

Η Τριμερής έληξε με συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Garen Nazaryan και με επίσκεψη των επικεφαλείς και των αντιπροσωπειών των τριών χωρών στον Πατριάρχη Αρμενίας, Παναγιότατο κκ Γκαρέγκιν Β΄.

Σε όλες τις συναντήσεις ήταν παρούσα η Πρέσβης της Ελλάδος κα Ν.Βράιλα, η Α’ Σύμβουλος της Πρεσβείας κα Α.Παπαθανάση και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΦΥΠΕΞ κ. Β.Μαλιγκούδης.

Η επόμενη Τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Ελλάδα.

(Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick)