Θετικές οι εκτιμήσεις που ακούστηκαν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά μηνύματα για τη σωστή πορεία που βρίσκεται η Ελλάδα για να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις, να προσελκύσει επενδύσεις και να μπει σε πορεία ανάπτυξης, έστειλαν οι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και εκπρόσωποι των θεσμών που συμμετείχαν στο 19ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Στο συνέδριο συμμετείχαν και μίλησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Γιώργος Τζιάλλας, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και οι εκπρόσωποι των θεσμών Declan Costello, Nicola Giammarioli και Francesco Drudi. Μίλησαν επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και μεγάλων ΔΕΚΟ,κλπ.

Ανοίγοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της Capital Link και οργανωτής του φόρουμ, Νίκος Μπορνόζης σημείωσε την κατάλληλη συγκυρία εντός της οποίας πραγματοποιείται το συνέδριο, με την Ευρώπη να εισέρχεται σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης.

«Η ολοκλήρωση της Τρίτης Αξιολόγησης ενισχύει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάκαμψη. Εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, τα έργα υποδομών, τα logistics, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ακόμα πολλοί στόχοι να επιτευχθούν και είναι σημαντική η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε η να εμπνεύσει χώρα εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές όσον αφορά την πολιτική και νομοθετική σταθερότητα και τη διαφάνεια.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω Webcast, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα. Τοποθετώντας ως ορόσημο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.

«Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει  ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού και η προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν φέρει απτά αποτελέσματα καθώς τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και να επιστρέφει στον δρόμο της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας αλλά και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων:

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδύτες πως η εν λόγω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της υγείας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ένα γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

O υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν κεντρικός ομιλητής στο γεύμα του συνεδρίου, επεσήμανε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του φετινού φόρουμ και των προηγούμενων. Ο λόγος είναι ότι το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των ελλήνων πολιτών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά δεδομένων τα οποία υποστηρίζουν το επιχείρημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων,  τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την αύξηση στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και στις ιδιωτικές δαπάνες, τη βελτίωση στις εξαγωγές. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία. “Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά-  «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της». Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου – που σήμερα θα έχει συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος – είπε πως μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα φέτος: το 2017 είναι το σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η επενδυτική και αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ελλάδας οφείλεται στη νέα Εθνική  Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) της Κυβέρνησης, η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην ενισχυμένη εγχώρια βιομηχανική παραγωγή διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης αντιστοίχως και στην απασχόληση του υψηλής ειδίκευσης και καλά επιμορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού.

«Προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ακόμα πιο θετικές. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο όπως και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι στις αρχές του έτους θα υπάρξει εκστρατεία προβολής της Ελλάδας στις ΗΠΑ με κεντρικό πρόσωπο τον δημοφιλή μπασκεμπολίστα Γιάννη Αντεντοκούμπο.

Στην ομιλία της στο συνέδριο παρουσίασε την εθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2015 με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας,  ως παγκόσμιου ελκυστικού  προορισμού  για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, καθώς και τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα.

Είπε πως για τρεις συνεχόμενες χρονιές, η Ελλάδα εξασφάλισε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% και ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: τις διεθνείς αφίξεις – που ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια το 2015, τα 28 εκατομμύρια το 2016 και τα 30 εκατομμύρια το 2017- τα τουριστικά έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, την πληρότητες των καταλυμάτων, την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα, καθώς και στην απασχόληση και τις νέες επενδύσεις.

«Η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων δυναμικών ξένων αγορών, η προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δημιούργησαν ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέα επιχειρηματικότητα και κινητοποίησαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Υπουργείο περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ 254 τουριστικές επενδύσεις υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο».

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του ΕΟΤ. Ειδικότερα, για την αμερικανική αγορά ανέφερε σε μία σειρά στοχευμένων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν και οδήγησαν σε διψήφια ετήσια αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και ανέδειξαν τη δυναμική να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αφίξεις τα επόμενα χρόνια, ενώ νέες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από κορυφαίους Αμερικανικούς Ομίλους και επενδυτές που επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική τουριστική αγορά.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μίλησε για το νέο γεωστρατηγικό τοπίο που δημιουργούν τα ενεργειακά για την περιοχή σημείωσε το στρατηγικό μήνυμα στην απόφαση της Ελλάδας – που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον – να αρχίσει να εισάγει LNG από τις ΗΠΑ.

«Έχουμε ήδη δει επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ να τα πηγαίνουν καλά στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε και το όφελος που θα αποφέρουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου».

Ο αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους ευρωπαίους εταίρους, αναζητώντας ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή ασφάλεια και ευημερία.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΕΣΜΩΝ

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς είπε πως οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι τότε οι υπουργοί θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«…Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΕSM ο Νικόλα Τζιαμαρόλι αναφέρθηκε στην επιτυχή εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέσα στο 2017 και εκτίμησε ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα μειώσει την αναλογία χρέους-ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέχρι το 2060. Αυτή η μείωση, όπως είπε, είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αρχικών εκτιμήσεων. Μια τέτοια μείωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τον θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια.

«Με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευση μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα. Ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

(www.greeknewsonline.com)