«Βυζαντινά Χριστούγεννα» από τη Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βυζαντινές ψαλμωδίες αντήχησαν στο Merkin Concert Hall (Kaufman Music Center) στο Μανχάτταν το βράδυ του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου όπου μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας και για πρώτη φορά η Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία, η γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία “Αγία Κασσιανή” και η Χορωδία Νέων συνέπραξαν σε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο “Βυζαντινά Χριστούγεννα”, την οποία αφιέρωσαν στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων αρχιερατείας του.

Το πρόγραμμα άνοιξαν οι καλλίφωνες ψάλτριες της Βυζαντινής Χορωδίας “Αγία Κασσιανή”, ανάμεσά τους η Γερόντισσα Φωτεινή, ηγουμένη της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων στο Κάλβερτον του Λονγκ Αϊλαντ και η μοναχή Θεονύμφη, με τον Α’ Ψαλμό (Μακάριος Ανήρ) και συνέχισαν, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδασκάλου, Δρ. Δημητρίου Κεχαγιά, με τα δοξαστικά “Οτε καιρός” και “Δεύτε χριστοφόροι λαοί”, τον ύμνο “Βηθλεέμ Ετοιμάζου” και τις Καταβασίες των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια, η Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων, ανάμεσά τους και τρία από τα μικρότερα σε ηλικία μέλη (Junior Division), ντυμένα σε ολόλευκα, παρουσίασε ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από το 2001 υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Μαρίας Κολέβα. Με τη συνοδεία της Ναόκο Αϊτα στο πιάνο και της Βιργινίας Πουράκη στο φλάουτο τα μέλη της Χορωδίας -πολλά από τα οποία τραγουδούν μαζί από το ξεκίνημα της Χορωδίας- ερμήνευσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια αλλά και παραδοσιακά Κάλαντα.

Στο ρεπερτόριό τους συμπεριέλαβαν τα κλασικά “Ave Maria” (Fermin Villaescusa), “Once in Royal David’s City”, (Leonard Bernstein), “The Sleigh” (Richard Kountz), “Noel – Noel” (arr. Linda Spevacek), “Pie Jesu” (Andrew Lloyd Carol), “O Holy Night”, (Adolf Adam), “Breath of Heaven” (Chris Eaton/ Amy Grant) και τα Κάλαντα της Ορεστιάδας.

Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας οι οποίοι απέδωσαν εξαιρετικά βυζαντινούς ύμνους όπως “Νεηγενές” (Γεωργίου Τσατσαρώνη), “Δεύτε ίδωμεν πιστοί” (Α. Παναγιωτίδη), “Χριστός γεννάται, δοξάσατε” (Πέτρος Βυζάντιος), “Επεσκέψατο ημάς”, (Α. Δεβρελή), “Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ”, (Δ. Κεχαγιά), προσφέροντας άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία ψυχικής ανάτασης και αγαλλίασης στο πολυπληθές ακροατήριο.

Μέσα στα εφτά χρόνια λειτουργίας της η Χορωδία που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής, έχοντας εμφανιστεί και στο περίφημο Κάρνεγκι Χολ καθώς και στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη -όπως και η Χορωδία Νέων παλαιότερα, η οποία τον περασμένο Μάρτιο ξαναβρέθηκε στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, τα μέλη και των δύο βυζαντινών χορωδιών με τη συνοδεία του ταλαντούχου μουσικού Σπύρου Κολιαβασίλη στο ούτι και αλλά και του Λούις Καμάτσο έψαλαν Κάλαντα της βυζαντινής εποχής από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού. Ακούστηκαν τα παραδοσιακά Κάλαντα της Σμύρνης, “Καλήν εσπέραν άρχοντες”, του Πόντου “Χριστός Γεννέθεν”, του Βυζαντίου “Αναρχος Θεός”, του Μωριά “Χριστούγεννα Πρωτούγεννα”, της Κρήτης “Καλήν Εσπέραν Αρχοντες”, της Δυτικής Θράκης “Σαράντα μέρες” και της Δωδεκανήσου “Αυτή είναι η μέρα”.

Το εορταστικό πρόγραμμα έκλεισε με το Πολυχρόνιο του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής και από τις τρεις χορωδίες.

Για μια “πανδαισία ήχου και εικόνας” και από τις τρεις χορωδίες έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως πρόκειται για τρεις εξαιρετικές χορωδίες που προσφέρουν μουσική εμπειρία πολύ υψηλού επιπέδου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ομορφιά και την καθαρότητα των φωνών των μελών τους, ενώ για τις δύο βυζαντινές χορωδίες παρατήρησε ιδιαίτερα το ισοκράτημα. Επισήμανε ακόμα πως και οι τρεις χορωδίες ξεχωρίζουν διότι αποτελούνται από σολίστες.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους διευθυντές των δύο χορωδιών, το Δημήτρη Κεχαγιά και τη Μαρία Κολέβα, τους ιεροψάλτες που έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν έναν ενιαίο, ομοιογενή χορωδιακό ήχο, όπως και τις ψάλτριες της “Αγίας Κασσιανής”, αλλά και τα μέλη της Χορωδίας Νέων για την εξαιρετική τους παρουσία.

Στο καλωσόρισμά του ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος, διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και εμπνευστής και οργανωτής της Βυζαντινής Χορωδίας, ανέφερε πως με τη συναυλία αυτή εορτάζεται και τιμάται “ένα ιστορικό γεγονός στην αξιοσημείωτη ζωή και την εξαίρετη διακονία του πολυσέβαστου και ευυπόληπτου πνευματικού πατέρα και ποιμενάρχη μας”, ο οποίος χειροτονήθηκε επίσκοπος πριν από 50 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου 1967.

“Για περισσότερο από μικρό αιώνα, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, προσφέρατε τη ζωή σας ολόκληρη -καρδιά, νου και ψυχή- στην Εκκλησία του Χριστού και στη διακονία του λαού Του, με αυταπάρνηση και χωρίς όρους. Και ο Θεός σας κατέστησε μια ζωντανή εικόνα των αγίων της ημέρας κατά την οποία χειροτονηθήκατε – της Αγίας Σοφίας, της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης- για τις αμέτρητες ζωές που έχετε αγγίξει τόσο εν γνώσει σας όσο και εν αγνοία, με το πράο, το ευγενικό και το γενναιόδωρο πνεύμα σας που αντανακλά τον Κύριο Ιησού Χριστό τον οποίο λατρεύετε και ακολουθείτε”, τόνισε ο π. Παντελεήμων.

Και μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο τις ευχές όλων των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η Πρόξενος της Ελλάδος Λάνα Ζωχιού και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, “για πολλά ακόμα ευλογημένα, δυναμικά, αποδοτικά και εμπνευσμένα χρόνια αρχιερατικής διακονίας”.

Ο π. Παντελεήμων ευχαρίστησε τέλος όλους τους συντελεστές της μουσικής αυτής πανδαισίας -ανάμεσά τους και ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Λειτουργικής  Μουσικής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και μέλος της Χορωδίας, Δρ. Γραμμένος Καράνος ο οποίος επιμελήθηκε της ανάλυσης των ύμνων που έψαλαν οι δύο χοροί-, καθώς και όλο το ακροατήριο.

(www.greeknewsonline.com)