Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας για νέους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού

ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη», διοργανώνουν τη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 – 25 ετών γεννημένα εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Εξαιρούνται νέοι και νέες που έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ή την Κύπρο για περισσότερο από 1 έτος και όσοι/ες συμμετείχαν στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας του 2016.

Το 1ο στάδιο της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας θα διεξαχθεί σε 21 εξεταστικά κέντρα, πιστοποιημένα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε διαφορετικές χώρες, στα οποία οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξεταστούν σε θέματα εξετάσεων ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και με τη συνεργασία του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Ν. Υόρκη, στο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου (3003 30th Dr, Astoria) στις 10 Ιανουαρίου 2018 (απόγευμα).

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινωθούν τα 21 άτομα που θα έχουν προκριθεί κατά το 1ο στάδιο από τις συμμετέχουσες χώρες.

Το 2ο στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα στην Πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Εκεί οι 21 συμμετέχοντες/ουσες, με τη φροντίδα του ΑΠΘ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και να απολαύσουν για μια ολόκληρη εβδομάδα τις ομορφιές της Χαλκιδικής.

Στις 28 Ιουνίου 2018, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου για την ανάδειξη τριών νικητών/τριών.

Αιτήσεις συμμετοχής στο 1ο στάδιο της Ολυμπιάδας γίνονται δεκτές από 4 Δεκεμβρίου 2017 έως 18 Δεκεμβρίου 2017 στην ιστοσελίδα http://smg.web.auth.gr/

(www.ekirikas.com)