Ζευγάρι ομογενών δωρίζει 250 εκατ. στην Ιατρική του Κολούμπια – Υποτροφίες σε φοιτητές

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν αποφοίτησε από την Ιατρική ο 88χρονος σήμερα δρ Ρόι Βαγγέλος τα δίδακτρα ήταν περίπου 800 δολάρια το χρόνο. Αυτό πριν από 67 χρόνια, καθώς σήμερα για να σπουδάσει κάποιος γιατρός θα πρέπει να δώσει πάνω από 50.000 δολάρια το χρόνο. «Πώς οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί να τα αντέξει, είναι εκπληκτικό. Το 55% των οικογενειών το κάνει, αλλά πολλές δεν μπορούν», σημειώνει ο Ελληνοαμερικανός.

Με αυτό το σκεπτικό, αλλά και προκειμένου οι σημερινοί και μελλοντικοί φοιτητές «να ακολουθήσουν το πάθος τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους χωρίς το βάρος του χρέους», ο δρ Ρόι Βαγγέλος, πρώην πρόεδρος της Merck & Co., και η σύζυγός του Νταϊάνα αποφάσισαν να κάνουν δωρεά ύψους 250 εκατ. δολαρίων στο Κολέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Βασικός όρος της δωρεάς, όπως αναφέρουν οι New York Times, είναι τα 150 εκατ. δολάρια να δοθούν από το πανεπιστήμιο για τη στήριξη φοιτητών, μέσω ενός νέου ταμείου που θα δίνει είτε πλήρεις είτε μερικές υποτροφίες. Τόσο ο δρ Βαγγέλος όσο και η σύζυγός του σπούδασαν με υποτροφία. Όπως εξήγησε ο ομογενής δωρητής μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα, στο πλαίσιο των διαλέξεων που δίνει έχει γνωρίσει πολλούς σπουδαστές «με υπέροχα όνειρα για το μέλλον».

Η Ιατρική του Κολούμπια είναι μια από τις κορυφαίες στον κόσμο. Τα δίδακτρα ανέρχονται σε 59.364 δολάρια το χρόνο, ενώ οι πρόσθετες δαπάνες και τα έξοδα διαβίωσης ανεβάζουν το ετήσιο κόστος στα 90.000 δολάρια. Δηλαδή, το συνολικό κόστος για να σπουδάσει κάποιος γιατρός είναι περίπου 360.000 δολάρια.

Το ζευγάρι των ομογενών έχει ήδη δώσει 60 εκατ. δολάρια στο Κολούμπια. Με αυτούς τους πόρους χρηματοδοτήθηκε το Vagelos Education Center που ολοκληρώθηκε το 2016 και πήρε βραβείο αρχιτεκτονικής. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κορυφαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος, η Ιατρική Σχολή θα μετονομαστεί σε Columbia University Royand Diana Vagelos College of Physicians and Surgeons.

(www.pontos-news.gr)