Ιεραποστολικό ταξίδι του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου στο Καμερούν

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Την 24η Νοεμβρίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, αφίχθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Γιαουντέ, στο Καμερούν της Κεντρικής Αφρικής, συνοδευόμενος υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Άκκρας και Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας κ.Ναρκίσσου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ποιμαντική ιεραποστολική επίσκεψη στους Ορθοδόξους της χώρας, καθώς και να εορτάσει την εικοσαετή επέτειο, από την Εκλογή και Ενθρόνισή Του ως Μητροπολίτης Καμερούν.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκαν, ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμ. Καμερούν κ.Γρηγόριος, ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Πρόδρομος Κατσούλης,  ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ.Αντώνιος Μπαφαλούκος, ο Επιτ. Πρόξενος της Ελλάδος στην Ντουάλα και Άρχων Ρεφερενδάριος του Πατριαρχικού Θρόνου κ.Ανέστης Αρνόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Γιαουντέ κ.Ερρίκος Μπαλάνος, η Μεγάλη Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Θρόνου κυρία Χλόη Μπαλάνου και εκπρόσωποι του Ιερού Κλήρου.

Το πρωί, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, επισκέφθηκε τον Ιερό Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξει Του, καθώς και το παρακείμενο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου του επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή.

Στην ομιλία του, φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε στην έλεύση του ως Μητροπολίτης Καμερούν, στις 24 Νοεμβρίου 1997, πριν είκοσι ακριβώς χρόνια. Έκανε αναφορά στις όμορφες αναμνήσεις που διατηρεί από το Καμερούν αλλά και στους κόπους και τις αγωνίες των ημερών εκείνων, για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ορθόδοξης πίστης. Επίσης, μνημόνευσε αγαπητά πρόσωπα, παλιούς φίλους και συνεργάτες της Ιεραποστολής, ευχαριστώντας και ευγνωμονώντας τον Άγιο Θεό, για την ευλογία της διακονίας Του, στην ιεραποστολική χώρα του Καμερούν.

Στην συνέχεια, ο οικείος Μητροπολίτης κ.Γρηγόριος, καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του και την χαρά σύνολης της Τοπικής Εκκλησίας που παροικεί στο Καμερούν για την επίσκεψη αυτή, προκειμένου να επευλογήσει τους Ορθοδόξους πιστούς, δίδοντάς τους ελπίδα και δύναμη στον αγώνα τους. Επίσης, ευχήθηκε να είναι τα έτη της Πατριαρχείας του πολλά και ευλογημένα από τον Θεό.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Πρέσβυ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στο Καμερούν, Εξοχ. κ. Cherif El-Leithy, με τον οποίο είχε γόνιμη συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ.Νάρκισσο,  τον  Επιτ. Πρόξενο της Ελλάδος στην Ντουάλα κ.Ανέστη Αρνόπουλο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Γιαουντέ κ.Ερρίκο Μπαλάνο.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αναχώρησε για την μεγαλύτερη πόλη στο Καμερούν, την Ντουάλα. Επισκέφθηκε το Ελληνικό Προξενείο στην Ντουάλα, όπου ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος και Άρχων Ρεφερενδάριος του Αλεξανδρινού Πατριαρχικού Θρόνου, Εντιμ. κ.Ανέστης Αρνόπουλος, του επεφύλαξε θερμή υποδοχή, παραθέτοντας επίσημο δείπνο προς τιμή του Πατριάρχου.

Το επόμενο πρωί, 25η Νοεμβρίου ε.έ., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της Αλεξανδρινής Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ντουάλα, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καμερούν κ. Γρηγορίου και Άκκρας κ. Ναρκίσσου, πλειάδος Ιερέων και Διακόνων, με την συμμετοχή εκκλησιαστικής χορωδίας από ιθαγενείς Ορθοδόξους και την παρουσία εκατοντάδων πιστών.

Ο Μακαριώτατος στο λόγο του, αναφέρθηκε στη ζωή και στις αρετές της Αγίας Αικατερίνης, η οποία αποτελεί ζωντανό και αιώνιο παράδειγμα αγάπης και θυσίας υπέρ του Ιησού Χριστού.

Στην συνέχεια, εξέφρασε την χαρά του για την πνευματική πρόοδο και προκοπή της Τοπικής Εκκλησίας στο Καμερούν και για την στερέωση της Ορθόδοξης πίστης στην περιοχή. Συνεχάρη δε τον οικείο Μητροπολίτη κ.Γρηγόριο, για τους κόπους που έχει καταβάλει κατά τα δεκατρία έτη της Επισκοπικής διακονίας του στο Καμερούν και του ευχήθηκε για την σημερινή επέτειο χειροτονίας του, ως Μητροπολίτου Καμερούν, που τελέσθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2004.

Ο Σεβασμ. κ.Γρηγόριος, ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για τις ευχές του, ανέφερε δε, πως τις βάσεις για την πρόοδο της Ορθοδοξίας στη χώρα, τις έθεσε σε γερά θεμέλια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, κατά την διάρκεια της καρποφόρας διακονίας Του, ως Μητροπολίτης Καμερούν.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος, με την Συνοδεία Του, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στους Έλληνες που κατοικούν στην Ντουάλα, προκειμένου να τους ευλογήσει και να τους στηρίξει πνευματικά.

Στην αίθουσα της Ελληνικής Λέσχης, με την παρουσία του Εντιμ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Ντουάλα, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει με όλα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, παλιούς φίλους και συνεργάτες της Ιεραποστολής, από τον καιρό που υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Καμερούν.

Αμέσως μετά, ο Μακ. Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος, αναχώρησε οδικώς για την πρωτεύουσα Γιαουντέ, προκειμένου την επομένη ημέρα, να ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την 26η Νοεμβρίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στον επιβλητικό Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καμερούν κ. Γρηγορίου και Άκκρας κ. Ναρκίσσου, πλειάδος Ιερέων και Διακόνων, με την συμμετοχή εκκλησιαστικής χορωδίας από ιθαγενείς Ορθοδόξους και την αθρόα συμμετοχή Ορθοδόξων πιστών.

Παρέστησαν επίσης, εκ μέρους της Κυβερνήσεως, ο Εντιμ. Υπουργός Εργασίας, οι Εξοχ. Πρέσβεις της Αιγύπτου και της Ρωσίας στο Καμερούν, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Ντουάλα και Άρχων Ρεφερενδάριος του Αλεξανδρινού Πατριαρχικού Θρόνου, Εντιμ. κ.Ανέστης Αρνόπουλος, ο Εντιμ. Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητος Γιαουντέ κ. Ερρίκος Μπαλάνος και άλλοι επίσημοι.

Ο Μακαριώτατος στο λόγο του προς το εκκλησίασμα, επικεντρώθηκε στην σημασία των δύο μεγάλων αρετών, της Αγάπης και της Ειρήνης, οι οποίες πηγάζουν από τον Θεό. Η μεν αγάπη, διότι «ὁ Θεòς ἀγάπη ἐστίν», η δε «ἄνωθεν εἰρήνη», ως χάρισμα και δωρεά του Αγίου Πνεύματος, τέλειο δώρο του ίδιου του Θεού στο εκλεκτό των δημιουργημάτων Του, στον άνθρωπο, η οποία μας συμφιλιώνει μαζί Του και με τον πλησίον μας.

Μόνο εάν κατανοήσουμε οι άνθρωποι, πως αποτέλεσμα όλης αυτής της παγκόσμιας αναταραχής, είναι η απουσία της Αγάπης και της Ειρήνης, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε έναν κόσμο καταλλαγής και ανεκτικότητας. Η ειρήνη ποτέ δεν θα επιτευχθεί με την τρομοκρατία και την δύναμη των όπλων, αλλά με την καταλυτική παρουσία της Αγάπης στη ζωή μας.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην οποία ιθαγενείς Ορθόδοξοι προσέφεραν, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα δώρα τους προς τον Πατριάρχη.

Στην συνέχεια, Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα Γιαουντέ, στο κτήριο της Ελληνικής Λέσχης, όπου με την παρουσία του Εντιμ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος, συνάντησε όλα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας και παρακάθησε σε γεύμα μαζί τους.

(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)