Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και το Ίδρυμα Ωνάση αποχαιρετούν την Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Γέννημα θρέμμα του αιγυπτιώτικου Ελληνισμού, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου έφυγε χθες από τη ζωή έχοντας συνδέσει το όνομά της με ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε το 1930 στην Αλεξάνδρεια, μαθήτευσε στο ιστορικό Αβερώφειο Παρθεναγωγείο και πήρε πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 1953 παντρεύτηκε τον επίσης Αλεξανδρινό και μαθητή του Αβερώφειου Στέλιο Παπαδημητρίου (μαζί στη φωτογραφία), δικηγόρο και στενό συνεργάτη του Αριστοτέλη Ωνάση, μετέπειτα πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τους Αντώνη Παπαδημητρίου, νυν πρόεδρο του Ιδρύματος, Γιώργο Παπαδημητρίου, πολιτικό μηχανικό στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Δημήτρη Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτη.

Με τη σταδιακή διάλυση της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, οι δυο τους ακολούθησαν, όπως χιλιάδες Αιγυπτιώτες, τον δρόμο του επαναπατρισμού. Το 1966 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου δίδαξε στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών έως το 1970. Η μεγάλη αγάπη της ήταν η λογοτεχνία και η ίδια εξέδωσε τρία βιβλία (Καστανιώτης): «Τζέντα» το 2008, «Αλεξάνδρεια – Aθήνα» το 2010, και «Παράλληλοι δρόμοι» το 2011. Επρόκειτο για ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο: από την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια στην «κλειστή» Σαουδική Αραβία, από την εφηβική αγάπη στην οικογένεια, από τον Αριστοτέλη Ωνάση στην Τζάκι, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη. Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνου να υποστηριχθούν οι υποτροφίες του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (τηλ.: 210-8228.150 / 210-8218.408).

(http://www.tanea.gr)